neděle 11. prosince 2016

Veganský advent s Ellou

Konečně jsem si našla čas na recenzi v pořadí již druhé kuchařky Elly Woodward. Tentokrát s názvem "Lahodně s Ellou každý den". Za což opět děkuji nakladatelství Omega a Knihy Dobrovský, že si na mě znovu vzpomněli a knihu mi na recenzi zaslali. Musím říct, že její první zběžné prolistování mě nenadchlo tolik, jako v případě první knihy. Nicméně jsem si na ni konečně udělala více času a měla jsem následně zásadní problém se od ní odtrhnout...


O Elle a jejím příběhu jsem už psala v souvislosti s první knihou, proto se nebudu opakovat a raději věnuji prostor samotným receptům. 

Kniha je rozdělena do šesti kategorií, najdete zde recepty na zdravé svačiny do krabičky, jednoduché večeře pro každý den, ale třeba i vaření pro skupiny. Jelikož si já osobně do práce vařím a trávím v ní zhruba 12 hodin (tedy krabiček tahám vážně mraky), je pro mě kniha v tomto ohledu perfektní inspirací. Nejsem sice vegan a nikdy nebudu, zároveň ale ani nejím kilo masa denně a mám hodně ráda pestrou stravu plnou zeleniny a luštěnin. Na Elle pak obdivuji, že jako jedna z mála veganů objevila koření a nebojí se jej ve svých receptech používat. Často jsem tak narazila na kombinace, které se zase pro změnu nebojím používat já u jiných receptů. Jediné pro mě malé mínus je, že ne všechny recepty v knize jsou doprovázeny i fotografiemi. Na druhou stranu se recepty dají dohledat i online na blogu Elly, proto kdo chce vidět i finální podobu pokrmu, má možnost. 

Jelikož je tu adventní období, čas cukroví a vymýšlení dárků, vybrala jsem z knihy čtyři recepty nejen na jídlo, které v tomto období zaručeně zahřeje, ale také jeden recept na cukroví a nakonec i na jedlý dárek. 


Pikantní čočková polévka 



Na 1 porci:

Polévka:

3 mrkve
olivový olej
sůl a pepř
2 lžičky sušených bylinek (provensálské)
1 stroužek česneku
25 g červené čočky
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky hořčičných semínek
3 lžíce kokosového mléka

Fazole na česneku:

200 g konzervovaných bílých fazolí
6 žampionů
1 prolisovaný stroužek česneku
2 lžičky směsi sušených bylinek


Troubu předehřeji na 180°C. 
Mrkev nakrájím na plátky, umístím na plech a dochutím olivovým olejem, solí, pepřem, sušenými bylinkami a oloupaným stroužkem česneku. Peču 30 minut, dokud není mrkev měkká.
Mezitím nasypu čočku do do kastrolu s vroucí vodou a vařím 10 minut, poté ztlumím plamen a nechám dalších 10 minut uvařit doměkka. 
Když jsou mrkev i čočka hotové, naliji na pánev jednu lžíci olivového oleje a přidám koření. Vařím, dokud nezačnou hořčičná semínka praskat. Mrkev, čočku, orestované koření a kokosové mléko pak vložím do mixéru (či použiji tyčový mixér), přidám 150 ml vody a mixuji dohladka. 
Do pánve, kde jsem připravovala koření vložím fazole, houby, česnek a bylinky. Podle potřeby přidám trochu oleje a případně i soli a pepře. Směs restuji cca 3-4 minuty, dokud houby lehce neztmavnou. 
Polévku naliji do misky a bohatě ji ozdobím restovanými houbami a fazolemi.

Polévka je dle receptu neskutečně hustá, já ji ředila dvojnásobným množstvým vody, resp. místo vody jsem přidala domácí vývar a přidala jsem i dvojnásobné množství kokosového mléka. Místo sušeného provensálského koření jsem použila čertvý tymián. 


Salát z cizrny a dýně



Na 1 porci:

Salát:

120 g nakrájené dýně
1 lžička mleté papriky
1 lžička směsi sušených bylinek
sůl a pepř
olivový olej
80 g konzervované cizrny
1/2 lžičky mletého chilli
velká hrst rukoly
40 g nasekaných sušených rajčat

Zálivka:

1 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce jablečného octa
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička medu

Troubu si předehřeji na 200°C. Dýni oloupu a nakrájím na měsíčky. Vložím na pečící plech a ochutím mletu paprikou, směsí bylinek, špetkou soli a olivovým olejem. Peču asi 30 minut, doměkka. 
Na další pečící plech nasypu cizrnu, dochutím mletým chilli a promíchám. Peču 20 minut, dokud není cizrna tvrdší, ale ne příliš křupavá. 
Smíchám všechny ingredience na zálivku, dochutím trochou solí a spoustou pepře. 
Když jsou cizrna a dýně upečené, nechám je vychladnout a poté je smíchám s rukolou a sušenými rajčaty, zaliji zálivkou a důkladně promíchám. 


Čokoládové lanýže



Na cca 20 kousků:

500 g vypeckovaných daltí Medjool
200 g mandlí
5 lžíce kokosového oleje
4 lžíce nepraženého kakaového prášku + na obalení
2 lžíce mandlového másla

Všechny ingredience vložím do kuchyňského mixéru a mixuji, dokud se ingredience nespojí, ale oříšky nejsou rozmixované úplně najemno. 
Z lanýžové směsi uválím kuličky a obaluji je v kakaovém prášku. 

Ella tento recept v originále dělá s baobabovým práškem - kuličky v nich obaluje. Díky baobabu budou kuličky šumivé. Já jej doma neměla, tak jsem sáhla po alternativě - tedy kakaovém prášku, který sama doporučuje.



Pesto z čerstvé máty a kešu oříšků




Na 1 misku:

20 g mátových lístků
100 ml olivového oleje + na zalití
100 g piniových oříšků
50 g kešu
2 prolisované stroužky česneku
šťáva z 1 citronu
sůl

Všechny ingredience vložíme do kuchyňského robotu a mixujeme, dokud se nevytvoří pasta.
Pesto skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, jeho vršek zalijeme olivovým olejem, který funguje jako konzervant.


Žádné komentáře :

Okomentovat