O Elle a jejím příběhu jsem už psala v souvislosti s první knihou, proto se nebudu opakovat a raději věnuji prostor samotným receptům.
Kniha je rozdělena do šesti kategorií, najdete zde recepty na zdravé svačiny do krabičky, jednoduché večeře pro každý den, ale třeba i vaření pro skupiny. Jelikož si já osobně do práce vařím a trávím v ní zhruba 12 hodin (tedy krabiček tahám vážně mraky), je pro mě kniha v tomto ohledu perfektní inspirací. Nejsem sice vegan a nikdy nebudu, zároveň ale ani nejím kilo masa denně a mám hodně ráda pestrou stravu plnou zeleniny a luštěnin. Na Elle pak obdivuji, že jako jedna z mála veganů objevila koření a nebojí se jej ve svých receptech používat. Často jsem tak narazila na kombinace, které se zase pro změnu nebojím používat já u jiných receptů. Jediné pro mě malé mínus je, že ne všechny recepty v knize jsou doprovázeny i fotografiemi. Na druhou stranu se recepty dají dohledat i online na blogu Elly, proto kdo chce vidět i finální podobu pokrmu, má možnost.
Jelikož je tu adventní období, čas cukroví a vymýšlení dárků, vybrala jsem z knihy čtyři recepty nejen na jídlo, které v tomto období zaručeně zahřeje, ale také jeden recept na cukroví a nakonec i na jedlý dárek.
Pikantní čočková polévka
Na 1 porci:
Polévka:
3 mrkve
olivový olej
sůl a pepř
2 lžičky sušených bylinek (provensálské)
1 stroužek česneku
25 g červené čočky
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky hořčičných semínek
3 lžíce kokosového mléka
Fazole na česneku:
200 g konzervovaných bílých fazolí
6 žampionů
1 prolisovaný stroužek česneku
2 lžičky směsi sušených bylinek
Troubu předehřeji na 180°C.
Mrkev nakrájím na plátky, umístím na plech a dochutím olivovým olejem, solí, pepřem, sušenými bylinkami a oloupaným stroužkem česneku. Peču 30 minut, dokud není mrkev měkká.
Mezitím nasypu čočku do do kastrolu s vroucí vodou a vařím 10 minut, poté ztlumím plamen a nechám dalších 10 minut uvařit doměkka.
Když jsou mrkev i čočka hotové, naliji na pánev jednu lžíci olivového oleje a přidám koření. Vařím, dokud nezačnou hořčičná semínka praskat. Mrkev, čočku, orestované koření a kokosové mléko pak vložím do mixéru (či použiji tyčový mixér), přidám 150 ml vody a mixuji dohladka.
Do pánve, kde jsem připravovala koření vložím fazole, houby, česnek a bylinky. Podle potřeby přidám trochu oleje a případně i soli a pepře. Směs restuji cca 3-4 minuty, dokud houby lehce neztmavnou.
Polévku naliji do misky a bohatě ji ozdobím restovanými houbami a fazolemi.
Polévka je dle receptu neskutečně hustá, já ji ředila dvojnásobným množstvým vody, resp. místo vody jsem přidala domácí vývar a přidala jsem i dvojnásobné množství kokosového mléka. Místo sušeného provensálského koření jsem použila čertvý tymián.
Polévka je dle receptu neskutečně hustá, já ji ředila dvojnásobným množstvým vody, resp. místo vody jsem přidala domácí vývar a přidala jsem i dvojnásobné množství kokosového mléka. Místo sušeného provensálského koření jsem použila čertvý tymián.
Salát z cizrny a dýně
Na 1 porci:
Salát:
120 g nakrájené dýně
1 lžička mleté papriky
1 lžička směsi sušených bylinek
sůl a pepř
olivový olej
80 g konzervované cizrny
1/2 lžičky mletého chilli
velká hrst rukoly
40 g nasekaných sušených rajčat
Zálivka:
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžíce jablečného octa
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička medu
Troubu si předehřeji na 200°C. Dýni oloupu a nakrájím na měsíčky. Vložím na pečící plech a ochutím mletu paprikou, směsí bylinek, špetkou soli a olivovým olejem. Peču asi 30 minut, doměkka.
Na další pečící plech nasypu cizrnu, dochutím mletým chilli a promíchám. Peču 20 minut, dokud není cizrna tvrdší, ale ne příliš křupavá.
Smíchám všechny ingredience na zálivku, dochutím trochou solí a spoustou pepře.
Když jsou cizrna a dýně upečené, nechám je vychladnout a poté je smíchám s rukolou a sušenými rajčaty, zaliji zálivkou a důkladně promíchám.
Čokoládové lanýže
Na cca 20 kousků:
500 g vypeckovaných daltí Medjool
200 g mandlí
5 lžíce kokosového oleje
4 lžíce nepraženého kakaového prášku + na obalení
2 lžíce mandlového másla
Všechny ingredience vložím do kuchyňského mixéru a mixuji, dokud se ingredience nespojí, ale oříšky nejsou rozmixované úplně najemno.
Z lanýžové směsi uválím kuličky a obaluji je v kakaovém prášku.
Ella tento recept v originále dělá s baobabovým práškem - kuličky v nich obaluje. Díky baobabu budou kuličky šumivé. Já jej doma neměla, tak jsem sáhla po alternativě - tedy kakaovém prášku, který sama doporučuje.
Pesto z čerstvé máty a kešu oříšků
Na 1 misku:
20 g mátových lístků
100 ml olivového oleje + na zalití
100 g piniových oříšků
50 g kešu
2 prolisované stroužky česneku
šťáva z 1 citronu
sůl
Všechny ingredience vložíme do kuchyňského robotu a mixujeme, dokud se nevytvoří pasta.
Pesto skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, jeho vršek zalijeme olivovým olejem, který funguje jako konzervant.
How long is a casino? - Omaha Casino Guru
OdpovědětVymazatCasino Games · Slots · Roulette 돈포차 · Blackjack 파라오바카라 · Poker · Craps · Bingo 벳 3 · Craps. Casino Games · Sports Betting 슬롯사이트 · Live 감사 짤 Dealer Games.