sobota 17. prosince 2016

Ischler Törtchen aneb nejjemnější Išelské dortíčky

Z dětství si pamatuji na jemné kakaové cukroví, plněné meruňkovým džemem a ořechy. Jemností připomínalo linecké cukroví, zároveň bylo díky kakau a meruňkovému džemu lehce pikantní. Vždycky mě bavily neotřelé kombinace chutí a išelky přesně toto splňují.


Možná vám název tohoto cukroví nic neříká, ale podle fotografií vám bude nejspíš hned jasno - určitě jste je už někdy viděli a chutnali. Já se s Išelskými dortíčky kupodivu poprvé nesetkala na Vánoce. V Rakousku a Německu jsou totiž považovány za běžné pečivo k odpolední kávě nebo čaji a koupíte je v mnoha různých velikostech v místních cukrárnách. Pocházejí právě z Rakouska, z městečka Bad Ischl (googlujte, je to nádhera). V tomto lázeňském městě měl rakouský císař Franc Josef své letní sídlo a v malé pekárně Zauner si nechával připravovat nejen veškeré potřebné pečivo, ale zamiloval si i jejich původní recepturu na Ischler Törtchen. Traduje se, že si jich nechal posílat celé krabice a to nejen na své letní sídlo, ale i na dvůr do Vídně. A pokud to tak skutečně bylo, já mu zcela rozumím...

Receptů na išelky je mnoho, sušenky by však měly být velmi křehké a náplň z másla, velmi jemně mletých ořechů a meruňkového džemu - kombinace těchto surovin by měla vytvořit až jakoby pralinkovou náplň. Obvykle se polévají čokoládovou polevou a zdobí opět ořechy, já však použila mrazem sušené maliny. Za prvé mě na této kombinaci baví kontrast sladká sušenka x hořká čokoláda x kyselá malina a za druhé mě baví kontrast barevný. 

Na cca 50 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

300 g hladké mouky + na vál
30 g kvalitního kakaa
100 g moučkového cukru
220 g másla, změklého
80 g mletých mandlí
1 chemicky neošetřený citron - kůra
1 žloutek

Náplň:

100 g másla, změklého
100 g moučkového cukru
1 lžíce kvalitního třtinového spiced rumu - např. Bacardi Oakheart
3 polévkové lžíce meruňkového džemu
100 g velice jemně mletých vlašských ořechů

Na dozdobení:

200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70%)
1 polévková lžíce kakaového másla
mrazem sušené maliny - ale můžete použít cokoliv, od ořechů až po cukrářské zdobení

Ze všech uvedených ingredincí zpracuji těsto. Těsto na išelky je lehce tužší než například linecké, díky tomu se lehce rozvaluje, ale během pár dní po upečení zkřehne a je božské. Těsto zabalím do potravinové folie a nechám přes noc odpočívat v lednici.

Troubu si předehřeji na 170 °C.

Z těsta si vždy odkrojím část (zbytek nechám v lednici) a vyválím jej na pomoučněném vále na tloušťku cca 0,5cm. Vykrajuji požadované tvary, ale vrchní část netvořím s otvorem, jak je tomu u slepovaného pečiva zvykem. Takto zpracuji všechno těsto.

Vykrájené tvary skládám na plechy vyložené pečícím papírem či folií. Peču v předehřáté troubě cca 8 minut (podle velikosti) - obecně dokud jednotlivé kousky nedrží tvar a pokud se jich lehce dotknu, nezůstává na nich otisk.

Upečené išelky nechám chvilku "dojít" na plechu a pak jej přendám do skladovací krabice, kde je nechám den odpočívat. Pozor - krabici uzavřu až když jsou išelky zcela vychladlé, jinak by mohly ztvrdnout!

Na krém si vyšlehám máslo s cukrem do světlé pěny - cca 5 minut. Poté postupně zašlehám rum, džem a nakonec ořechy. Krémem si naplním cukrářský sáček a vždy k sobě slepím dvě išelky.

Slepené išelky nechám v chladu zatuhnout. Mezitím si ve vodní lázni rozpustím čokoládu s kakaovým máslem. Můžete samozřejmě použít i jiný 100% tuk (ne klasické máslo, to má jen kolem 82% tuku).

Zatuhlé išelky máčím v připravené čokoládové polevě a ihned posypu drcenými mrazem sušenými malinami. Ty mi tak tvoří ideální ostře kyselý protiklad ke sladkým dortíčkům a hořké čokoládě. Dotíčky nechám opět zatuhnout v chladu a skladuji je maximálně 14 dní v uzavíratelných nádobách na temném a chladném místě.

Žádné komentáře :

Okomentovat