sobota 24. prosince 2016

Nejlepší vosí hnízda ;)

Za hodinu jdeme ke stolu ke štědrovečernímu stolu a tak už se může zdát, že je na přípravu cukroví pozdě. No já nevím, jak u vás, ale u nás není vosích hnízd nikdy dost. A vůbec to samozřejmě není tím, že bych jich většinu sežrala já sama. Obvykle tak na boží hod dělám druhou várku, abychom mohli zase dál spokojeně tloustnout. Chtěla jsem se s vámi o tento recept podělit už dávno, ale přes všechno to pečení zkrátka nezbyl čas. Tak třeba je to u vás s náhlým zmizením vosích hnízd stejné a budete jich potřebovat více, stejně jako my.


Obvykle nejsem tak domýšlivá, abych něco svého nazývala jako to nejlepší. Když ale na tato hnízda mám tolik kladných ohlasů, že to prostě jinak nešlo. Vrcholem byla kolegyně mého drahého, která po jejich ochutnání suše konstatovala, že jsou lepší, než ty její. No a druhý den si volala o recept. Takže si tu domýšlivost pro tentokrát (když jsou ty Vánoce) s dovolením dovolím. ;)

Na cca 45 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Vosí hnízda: 

160 g rozemletých piškotů + na spodní část
140 g cukru moučky + na vysypání hnízd 
70 g změklého másla
4 lžíce kvalitního kořeněného třtinového rumu, třeba Bacardi Oakheart (ne Tuzemák!) + pro vás
2 lžíce plnotučného mléka
2 lžíce kakaa

Náplň:

1/2 lžíce másla 
1/2 lžíce moučkového cukru 
40 ml rumu

Všechny ingredience na vosí hnízda smíchejte dohromady a vytvořte těsto. Těsto je spíše suché, nelepivé a lehce se drobí. Pokud jej však vezmete kousek do ruky a pořádně prohnětete, mělo by držet tvar. Pokud ne, je potřeba přidat pojivo - v tomto případě buď trochu másla nebo rum - podle toho, co máte radši. ;) Těsto odložte na 20 minut do chladu a dejte si panáka rumu. 

Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem a vtěsnějte do něj kousek těsta. Druhým koncem vařečky udělejte do těsta důlek, vyplňte jej náplní a přilepte piškot. Takto za občasného popíjení rumu udělejte všechna hnízda. 

Hotová hnízda uchovávejte v chladu. A jelikož už vám toho rumu nejspíš moc nezbylo, tak jej dopijte - ještě by se zkazil. ;) Tak krásné Vánoce! 

Žádné komentáře :

Okomentovat