středa 28. prosince 2016

Slavnostní krémová polévka s uzeným lososem a krevetami

Už to bude nějaký ten rok, co drahý skuhral, že by chtěl na Vánoce nějakou super rybí polévku. Přiznám se, že klasická z kapřích hlav (a kapr obecně) mi není zcela blízká a tak jsem přemýšlela nad lehkým upgradem. No povedlo se myslím. Od té doby je součástí nejen našich Vánoc, ale na Nový rok ji vždy vařím znovu. A pak ještě několikrát do roka, vždy když chci svého muže udělat ještě o trochu více šťastným, než ho dělám běžně. ;)


Díky smetaně ke šlehání je polévka hutná, proto jí stačí jen trocha, pokud po ní hodláte jíst ještě další chody, případně vám větší porce může posloužit jako plnohodnotné hlavní jídlo.

Polévku dochucujte až na úplný závěr. Uzený losos je hodně aromatický a dodá polévce specifickou chuť i sůl, proto kdybyste solili ihned na začátku, mohli byste to lehce přehnat. Zároveň díky aromatice lososa není nutné používat vývar, bohatě stačí obyčejná voda. 

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
3 ks šalotky, nasekané na jemno
4 ks pórku, podélně rozkrojený a nakrájený na tenké plátky
4 ks větší brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
10 g nakládaný zelený pepř
2 lžíce kukuřičné hladké mouky
300 g uzeného lososa, nakrájeného na kousky velikosti sousta
300 g krevet, předvařených a vyloupaných
400 ml smetany ke šlehání
hrst hladkolisté petrželky, nasekané na jemno
sůl, bílý pepř, muškátový oříšek
výhonky řeřichy na ozdobení


Ve vetším hrnci si na olivovém oleji opeču nasekanou šalotku a pórek doměkka. Přidám nakrájené brambory, nakládaný zelený pepř a kukuřičnou mouku. Vše ještě lehce opražím a zaliji dvěma litry vody a přivedu k varu. Polévku vařím cca 20 minut - do chvíle, kdy jsou brambory měkké. 

Přidám lososa a krevety a vařím ještě cca 5 minut. 

Nakonec do polévky přidám smetanu a lehce provařím. Polévku dochutím dle potřeby, stáhnu z plotny a zamíchám do ní nasekanou petrželku. 


Žádné komentáře :

Okomentovat