pátek 7. října 2016

Dreams come True aneb osudová cesta na Hawaii

Je tomu téměř rok, co mě probudil ranní telefonát od mého drahého. Napůl v polospánku jsem z druhé strany slyšela něco v tom smyslu, že provedl hroznou věc. Prý nedopatřením upadl na klávesnici svého počítače a při tom koupil letenky na Hawaii, o které jsme snili už nějaký ten čas. No a představte si, zrovna když se objevil chybný tarif a letenky byly oproti standardní ceně doslova za hubičku, můj milovaný muž náhodou upadl na tu klávesnici a náhodou při tom objednal letenky. No nemilovali byste ho?

Zeleň všude, kam se podíváš.

Do naší vysněné dovolené zbývalo půl roku, takže byl čas si vše naplánovat. Po dlouhém přemýšlení, jsme se rozhodli, že z hlavního ostrova Oahu, kde se nachází i hlavní město Honolulu si zaletíme na pár dní ještě na Maui. Maui vyhrálo právě proto, že je plné nejrůznějších farem a pěstuje se tam snad vše, na co si jen vzpomenete. Itinerář se pomalu rozšiřoval a my měli rozplánovanou snad každou hodinu času...

Skutečně hornatý a kopcovitý terén.

Hawaii je sice izolované souostroví uprostřed Tichého oceánu a nejbližší pevnina je šest hodin cesty letadlem, ale to rozhodně neznamená, že by na ostrovech byl něčeho nedostatek. Právě naopak. Díky podnebí, které tam vládne, se dá na ostrovech vypěstovat cokoliv a mohly by tak být zcela nezávislé. Během jednoho dne tam totiž můžete na jednom ostrově zažít i čtyři roční období. Také jste si vždy Hawaii představovali jako vyprahlé ostrovy s nesnesitelným vedrem? Tak na to zapomeňte. Hawaiiské souostroví je bohaté na zeleň a díky mnoha klimatickým zónám se tu setkáte s příjemným teplým počasím (v létě cca 33°C, v zimě o pár stupňů méně) a ještě příjemnějším vánkem. Díky tomu a faktu, že zde není žádná velká vlhkost, většina domů nepotřebuje klimatizaci. Ostrovy navíc nejsou jen nějaké placky, ale jsou neskutečně hornaté a kopcovité, proto můžete na Maui vyjet na překrásné vinice v Kula a ve výšce až 1000 m.n.m., kde je teplota kolem 20°C se kochat úžasnými výhledy na pláže a moře, kde je 33°C. Prostě pohádka!

Kolik odstínů zelené vidíte?

Když jsme přiletěli do Honolulu, naordinovali jsme si 3 dny na pláži Waikiki. Vzhledem k vyčerpávajícímu tempu v Čechách před odletem (3 týdny dovolené se nám v našich pracích samozřejmě promítly) a faktu, že pokaždé, když někam letíme, můj milovaný muž onemocní, přišlo nám válení na pláži opravdu vhod. Na cestě jsme díky superlevným letenkám strávili 48 hodin, bylo to náročné a obávali jsme se jet lagu, ale naštěstí jsme jej pocítili jen okrajově chvilkovým motáním hlavy. Ale z toho jsme se vyspali a bylo nám fajn.

Hawaii obecně není levná destinace, ale na druhou stranu není ani tak drahý, jak se všude říká. Přemrštěné ceny jsou hlavně za ubytování, ale to je způsobeno spíše tím, že tam existují převážně jen luxusní hotely, na hostely, na které jsme zvyklí z Evropy nebo snad dokonce z Asie, zapomeňte. Proto se vyplatí hledat ubytování například přes Airbnb, za ubytování tak ušetříte až polovinu. I tak je to však pořád pro našince dost drahé. Pokud jste dobrodruzi, můžete Hawaii projet se stanem, kempovat se dá téměř všude a také je tam dostatek veřejných sprch a toalet (například na plážích). Co ovšem určitě potřebujete je auto, bez něj se nehnete, půjčovné je však levné a cena benzínu směšná. V Honolulu sice existuje poměrně rozsáhlá síť autobusové dopravy, ale počítejte s tím, že trasu, kterou byste ujeli autem do deseti minut, pojedete autobusem zhruba 45 minut a rozhodně se nemůžete spoléhat na jízdní řád. Místní autobusy jsou pak velmi staré, smradlavé a plné dosti zvláštních lidí. Doporučuji jednu jízdu pro pocit dobrodružství, ale tím bych končila. My se po Honolulu když jsme šli do restaurace a věděli, že budeme pít alkohol pohybovali raději Uberem, protože za lístky na autobus pro dva jsme dali $5, za jízdu Uberem kolem $7.

Honolulu, v popředí pláž Waikiki.

Samotné jídlo a pití je cenově někde mezi námi a západní Evropou, za hlavní jídlo v restauraci zaplatíte od $10 a za drink v dobrém baru dáte v průměru $12. To mi na jednu z nejdražších oblastí USA nepřijde tak strašné.

Dost však bylo o Hawaii obecně, protože přeci nepíši blog o cestování, ale o jídle. Tak nebojte! Hawaií jsem se doslova prožrala, propila a procestovala několik farem a plantáží, proto o zásadní "food" informace nebude nouze. Vydejte se tak se mnou třeba na kávovou nebo kakaovou plantáž, na vinici, která krom klasického vyrábí víno i z ananasu, na tropickou farmu, objevte se mnou kouzlo místní kuchyně, čerstvost ovoce, sílu ostrovního rumu, jak zde pěstují saláty nebo se mnou ulovte tu nejlepší kávu. Těšíte se? Já ano a jela bych hned znovu!

Hawaii, to jsou čtyři hlavní ostrovy a stovky malých.

Žádné komentáře :

Okomentovat