středa 14. září 2016

Domácí sušená rajčata

Pěstujete doma rajčata a už nevíte, co s nimi? Ideální způsob jak si je uchovat až do dalšího léta je usušit je. Ideálním pomocníkem vám bude sušička potravin, bez které já nedám ani ránu, protože se hodí i na usušení bylinek nebo hub, ale pokud ji nemáte a nechcete do ní investovat, dobře vám poslouží i obyčejná trouba.


Ingredience:

1 kg rajčat
sůl a pepř
cukr
1 hlavička česneku
čerstvý tymián
1 lahvička nakládaného zeleného pepře
panenský olivový olej

Sušička:

Rajčata podélně rozkrojím a rozložím na jednotlivá plata řeznou stranou nahoru. Každé rajčátko posypu špetkou cukru, osolím a opepřím. Suším dle návodu na sušičce. Já mám zcela obyčejnou a sušení trvá cca 8 hodin. 

 

Trouba: 

Troubu předehřeji na 100°C. Podélně rozkrojená rajčata vyskládám na plech vyložený pečícím papírem a lehce je posypu cukrem, osolím a opepřím. Suším v pootevřené troubě (cca 5 cm). Je nutné nechat troubu opravdu pootevřenou, aby mohla vlhkost proudit ven. Tento proces trvá 10 - 12 hodin. 

Usušená rajčata plním do vyvařených a usušených zavařovacích sklenic a upěchuji. Do každé sklenice dám malou lžičku nakládaného zeleného pepře, jeden stroužek česneku a pár snítek tymiánu. Obsah sklenic zaliji olivovým olejem tak, aby byl zcela potopený. Sklenice uzavřu a skladuji na chladném a tmavém místě. 


Rajčata používám všude možně, přidávám je do obložených chlebů, těstovin, salátů... Jakmile rajčátka spotřebuji, použiji i olej, například do zálivek na saláty, do kuskusu atd. 

Žádné komentáře :

Okomentovat