pondělí 12. září 2016

Krém z hlívy ústřičné s praženými pistáciemi

Dnes je sice 30°C, ale ať se nám to líbí nebo ne, podzim klepe na dveře a tak je dobré, zásobit se recepty na chladnější dny. Už nějakou dobu se těším, až pojedu do lesa na houby a na hříbkovou polévku, je však sucho, tak jsem musela své chutě uspokojit aspoň hlívou ústřičnou. Ale ani trochu nelituji!


Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
2 šalotky, nakrájené na jemno
3 stroužky česneku, prolisované
2 snítky tymiánu + na ozdobu
špetka šafránu
500 g hlívy, očistěné a nasekané na drobno
700 ml vývaru
150 ml podmáslí
sůl a bílý pepř na dochucení
25 g pistácií, nepražené a nesolené


Ve větším hrnci rozehřeji olej a nechám na něm zesklovatět šalotku. Přidám česnek, tymián a šafrán a vše za stálého míchání minutu restuji.

Přidám hlívu a restuji, dokud nepustí vodu. V tu chvíli směs podliji vývarem, přivedu k varu a na mírném plameni vařím, dokud hlíva nezměkne.

Polévku rozmixuji na hladký krém, vmíchám podmáslí a opět několika pulzy promixuji. Hotovou polévku dochutím solí a bílým pepřem.

Na pánvi na mírném plameni nasucho opražím pistácie. Přendám je do hmoždíře a rozmělním na menší kusy.


Krém podávám posypaný pistáciemi a čerstvým tymiánem.


Žádné komentáře :

Okomentovat