úterý 30. srpna 2016

Mřížkový linecký koláč se švestkami a Montepulcianem

Bude to znít asi divně, ale je skutečně jen pár sladkostí, na kterých si doslova ujíždím. Jednou z nich je i máslový linecký koláč s mřížkou na vrchu, ale byla jsem vždycky hodně líná se do toho pustit... Ale vždy je něco poprvé... ;)


Jelikož se zároveň zbavuji zásob z komory, náramně se mi hodila švestková zavařenina s vínem Montepulciano z naší italské dovolené. No a jelikož je švestková sezóna volba byla jasná. Nicméně v lednici se ještě nacházely jahody a maliny, tak proč je tam nešoupnout taky? Tím bych vám ráda řekla, že můžete udělat to co já, popadněte nějakou dobrou zavařeninu, čerstvé ovoce a hurá do toho.

Na koláčovou formu o průměru 24 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

300 g hladké mouky
180 g změklého másla + na vymazání formy
100 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
1 žloutek
3 lžíce mléka

Náplň:

5 lžic švestkové zavařeniny
čerstvé švestky, rozpůlené, odpeckované a nakrájené na plátky
jahody a maliny (lze vynechat)


Všechny suroviny na těsto vsypu do mísy a vypracuji hladké těsto. Zabalím jej do potravinové folie a nechám v lednici odpočinout minimálně 2 hodiny.

Formu na koláč si vymažu máslem.

Těsto si rozdělím na dvě poloviny, jednu polovinu zatím schovám do lednice a druhou vyválím na pomoučněném vále. Těstem vyložím připravenou pečící formu a spodní část těsta propíchám vidličkou. Koláčovou formu dám ještě na 20 minut do lednice.

Troubu si předehřeji na 170°C. Formu vyjmu z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu cokoliv, co papír zatíží a těsto tak při pečení nevypoukne. Já používám suché fazole - které používám opakovaně, případně můžete použít jinou luštěninu či rýži. Takto připravenou formu s těstem dám na 10 minut péct. Po této době formu vyjmu, sundám z ní papír s fazolemi a dám na dalších 10 minut péct.

Mezitím si z lednice vyndám druhou polovinu těsta. Opět jej na pomoučněném vále rozválím a pomocí nože nebo rádla nakrájím na 1 cm tlusté pruhy.


Jakmile je korpus předpečený, opět jej vyjmu z trouby a rozetřu na něm zavařeninu. Koláč až po okraj naplním ovocem - doporučuji ovoce skládat tak, aby mělo stejnou výšku a nevytvářely se mezi ním mezery - jinak se vám (jako někomu nejmenovanému ehm, ehm) mřížka propadne a potrhá. Přes ovoce cik cak pokládám připravené pruhy těsta. Pokud jste hračičky, můžete je vzájemně proplétat.

Koláč zapékám dalších 20 minut nebo do zezlátnutí mřížky.


Koláč je úplně nejlepší ještě teplý, ale naštěstí se mi před těmi kudlankami podařilo zachránit aspoň jeden kousek do druhého dne, abych jej mohla vyfotit. Tak pozor, je to návykovka!


Žádné komentáře :

Okomentovat