čtvrtek 14. července 2016

Hořčičné kuře s čekankou a křupavou česnekovou strouhankou

Miluji lehké letní obědy či večeře. Nemám v horkých měsících moc chuť jíst, ale zeleniny na všechny způsoby nemám nikdy dost. Dlouho jsem v obchodech pokukovala po čekance, ale pořád tak nějak nevěděla, co s ní. Až mi jednoho dne záhadně přistála v košíku a už se z toho nedalo vycouvat. Čekanka je sama o sobě hodně zdravá záležitost plná vitamínů a zejména minerálů a můžete ji konzumovat jak za syrova, tak tepelně upravenou. Hodí se třeba i na grilování. Má sladce nahořklou chuť a perfektně si rozumí s drůbežím masem, pikantními bylinkami, ořechy, citronem a bílým vínem. Nebojte se s ní tak experimentovat.


Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

Kuře:

4 ks kuřecí prsa
2 lžíce celozrnné hořčice (vybírejte kvalitní, ideálně v BIO kvalitě bez benzoanu sodného)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička agávového sirupu (případně medu)
sůl a pepř
hrst hladkolisté petrželky, nasekané nadrobno

Čekanka:

4 puky čekanky bílé
2 lžíce olivového oleje
1 citron (šťáva)
1 lžička agávového sirupu (případně medu)
2 lžíce suchého bílého vína
špetka soli

Česneková strouhanka:

50 g celozrnné nebo kukuřičné strouhanky (já používám Cizrnku)
2 stroužky česneku, prolisovaného
1 lžíce olivového oleje

řeřicha na ozdobení


Smíchám hořčici, olej, sirup, petrželku a směs dochutím solí a pepřem, vše dobře promíchám. Kuřecí maso ve směsi pečlivě obalím a nechám jej zakryté potravinovou folií 30 minut odpočinout.

Troubu rozehřeji na 180°C. Kuřecí maso položím na pekáček vyložený pečícím papírem a peču 20 - 30 minut (podle velikosti), dokud není kuře zcela propečené.

Mezitím si čekankové puky podélně rozříznu na poloviny. Na ideálně grilovací pánvi nechám rozehřát olej a přidám čekankové puky řeznou stranou dolů. Citronovou šťávu smíchám se sirupem, vínem a špetkou soli a směsí poliji puky. Čekanky začnou pouštět vodu, v tu chvíli pánev zakryji poklicí a na mírném plameni nechám dusit zhruba 20 minut nebo dokud není čekanka měkká.

Ingredience na krustu smíchám a opražím na pánvičce.

Kuře nechám po vytažení z trouby chvilku odpočinout, a poté každé prso nakrájím na tři části. Podávám jej s čekankovými puky, posypané česnekovou strouhankou a řeřichou.

Žádné komentáře :

Okomentovat