čtvrtek 16. června 2016

Barevný mrkvový koláč s fetou a tymiánem

Koláče, to je moje. Na sladko i na slano. Baví mě je jíst a snad ještě více péct. Křehké těsto sice dokáže začátečníka hodně potrápit, ale chce to trochu cviku a věřte mi, to úsilí za to stojí, jen je prostě potřeba se stoprocentně řídit receptem.

Tentokrát jsem koláč chtěla udělat hodně barevný a do oka mi padla krásná fialová odrůda mrkve, která se na mě doslova smála na pultu obchodu.


Na jeden koláč budeme potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky
1 lžička soli
100 g změklého másla + na vymazání
1 vejce

Náplň:

1 lžíce olivového oleje
3 šalotky nasekané na jemno
2 vejce
300 ml smetany (min. 31%)
200 g goudy, strouhané nahrubo
50 g fety, nadrobené
300 g fialové mrkve (klidně použijte klasickou)
sůl a pepř
2 snítky tymiánu


Těsto připravuji s pomocí kuchyňského robotu, kdy si do mísy proseji mouku a sůl a přidám na kostky nakrájené máslo. Hnětu na nízké otáčky až se mi ze směsi vytvoří drobenka. Poté přidám vajíčko a hnětu dokud nemám jednolité pružné těsto. Samozřejmě je možné těsto připravovat i ručně, postupuji tak úplně stejně, jen je třeba pracovat velmi rychle, pokud se těsto příliš dlouho hněte, stane se gumovým a pokazí to výslednou chuť. Před jeho ručním zpracováním tak doporučuji ochladit si ruce ve studené vodě, otřít si je a dát se do hnětení. Pořád je ale třeba myslet na to, že je nutné pracovat rychle, s těstem se tak není čas mazlit. Hotové těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici aspoň hodinu odpočívat.


Do trouby vložím pečící plech a předehřeji ji na 190 °C, formu na koláč vymažu máslem a vychlazené těsto vyjmu z lednice. Připravím si list pečícího papíru, který lehce popráším moukou a těsto na něm vyválím. Rozvaluji ho rovnoměrně do tvaru formy a v průběhu kontroluji, aby bylo na každé straně minimálně o 4 cm širší, než je forma, zároveň by mělo být silné max. 0,5 cm. Rozválené těsto namotám na váleček a přenesu do formy. Těsto ve formě urovnám a zatlačím do krajů. Přečnívající části těsta odříznu buď nožem nebo palcem ohnu a odtrhnu o hrany formy. Takto zarovnané těsto propíchám vidličkou a dám ještě na 10 minut do lednice chladit do lednice.

Mezitím si na pánvi na středním stupni rozehřeji olej a vsypu šalotku. Peču ji až zesklovatí, zhruba 5 minut a dám stranou.  V míse si prošlehám vajíčka a s pomocí ruční metly přimíchám smetanu. Směs osolím a opepřím a vsypu goudu, vše pořádně promíchám. Mrkev omyji, oloupu a podélně nakrájím na hranolky.


Formu vyndám z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu sušené fazole či jinou luštěninu - tím se těsto zatíží a při pečení se nevyboulí. Takto připravenou formu vložím do trouby na vyhřátý plech a peču 15 minut takzvaně na slepo, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Formu vyjmu, odstraním fazole a pečící papír a vrátím ještě na 10 minut do trouby. Poté opět vyjmu z trouby (v tuto chvíli je lepší vyjímat formu i s plechem, bude se vám s ním později lépe manipulovat) a do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřu fetu, cibuli a vliji smetanovou směs. Nakonec na vrchu naskládám mrkev a posypu odrhnutým tymiánem. Koláč vrátím do trouby (teď se hodí ten plech ;) a peču dalších cca 25 minut, dokud náplň neztuhne a sýr na povrchu nezačne zlátnout.

Upečený koláč nechám 5 minut odpočívat ve formě a poté jej vyjmu.


Výhodou tohoto koláče je nejen jeho efektní vzhled, ale i výborná chuť, kterou nepohrnou ani zarytí masožravci (vyzkoušeno). Jíst se dá samozřejmě hned za tepla, nicméně skvěle poslouží též jako perfektní svačina do školy/práce a za největší hvězdu budete, když jej přinesete na piknik s přáteli nebo setkání s rodinou. A samozřejmě, zelenina a sýr se dá jako vždy měnit. Buťte sezonní a pokud možno i lokální! 

Žádné komentáře :

Okomentovat