Jamón serrano je rozšířejnější a i levnější z dvojice nejznámějších španělských sušených šunek. Její sušení a zrání se pohybuje v rozmezí od 6 do 9 měsíců, chuť masa je tak velmi intenzivní. Narozdíl od šunky typu iberico (tam by se jednalo takřka o hřích) je serrano vhodné i k tepelným úpravám. A já ho tak moc ráda používám. Třeba takový hemenex dostane s touto šunkou zcela jiný rozměr. Ale dneska si pojďme povídat o něčem trošku více zeleninovém. Batáty jsou ve španělské kuchyni též velmi oblíbené, proč je tedy společně se sušenou šunkou nespojit v něco úžasného a tak úžasně jednoduchého.
Ingredience:
3 batáty
100 g plátků jamón serrano
sůl a pepř
snítka čerstvého rozmarýnu, jemně sekaného
panenský olivový olej
Připravím si katrol s osolenou vodou a přivedu k varu.
Batáty oloupu, nakrájím na hranolky a 3 minuty je ve vodě povařím.
Mezitím si troubu rozehřeji na 200°C a plech si vyložím pečícím papírem.
Batáty scedím a nechám je trochu zchladnout. Poté je osolím, opepřím, obalím v plátkách jamónu a pokladu na plech. Batáty posypu rozmarýnem a pokapu olivovým olejem.
Takto připravené batáty peču v troubě 15 - 20 minut.
Takto připravené batáty peču v troubě 15 - 20 minut.
Žádné komentáře :
Okomentovat