pondělí 28. března 2016

Jarní skotská vejce plněná křepelčími vajíčky s mrkvovým pyré


Co takhle oslavit letos Velikonoce a příchod jara tradičními surovinami, ale tak trochu netradičně? Mí přátelé už vědí, že mě zaběhnuté standardy nudí, na druhou stranu ráda sahám po tradičních surovinách, tak proč to všechno nespojit a nevytvořit si vlastní tradice?
Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

Skotská vejce:

8 ks křepelčích vajíček
500 g mletého jehněčího masa
1 vejce
1 chilli paprička, jemně nasekaná
1 banánová šalotka, jemně nasekaná
hrst medvědího česneku, jemně nasekaný
hrst strouhanky
sůl a pepř na dochucení

Mrkvové pyré:

500 g mrkve uvařené do měkka
50 ml mléka
30 g parmazánu, jemně strouhaného + trocha na ozdobu
sůl a pepř na dochucení

bylinky na ozdobu

Křepelčí vajíčka vložím do hrnce s vařící vodou a vařím je na měkko, tedy jednu minutu. Vejce rychle zchladím v ledové vodě, abych zastavila jejich var. Potřebuji, aby žloutky zůstaly co nejvíce tekuté a následným pečením se nevysušily. Zchlazená vajíčka opatrně oloupu a dám stranou.

Mleté maso a všechny další ingredience smíchám v misce. Směs si rozdělím na 8 stejných dílů a z každého vytvaruji kouli. Doprostřed každé koule vtisknu křepelčí vajíčko a pečlivě jej masovou směsí obalím.

Troubu si předehřeji na 190°C a hotové masové koule vložím do pekáčku. Peču zhruba 30 minut až jsou koule na povrchu upečené dozlatova. 

Mezitím si připravím mrkvové pyré - ještě horkou uvařenou mrkev si rozmixuji společně s mlékem do krémové konzistence. Pyré dle chuti osolím a opepřím a zamíchám do něj parmazán. 

Skotská vejce servíruji společně s pyré, strouhaným parmazánem a bylinkami. 

1 komentář :