pondělí 21. března 2016

Citronový posset s tymiánem, malinami a máslovými sušenkami


Jaro nám klepe na dveře (i když dnes jsem se spíš klepala já) a já mám ještě ke všemu konečně pár dní volno. Nemohlo to dopadnout jinak, než úprkem do kuchyně. Přemýšlela jsem o velikonočním menu, chtěla jsem jej pojmout zcela netradičně a vzpomněla jsem si na dezert, který je sice sytý, zároveň ale velmi svěží. Posset! Neznáte? Tak čtěte dál...
Jedná se snad o ten nejjednodušší dezert a je škoda, že u nás není moc známý. Pochází z Anglie a má bohatou historii, ve svých novelách jej zmiňoval i samotný Shakespeare. Původní verze se vyráběla ze sraženého mléka, alkoholu a cukru. Později se často zahušťoval sušenkami, v chudších vrstvách dokonce chlebem. Dnešní nejznámější varianta obsahuje pouze smetanu, cukr a citrony. Já jej doplnila o čerstvé maliny, tymián a domácí mini máslové sušenky. 

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

Posset:

300 ml smetany ke šlehání 33%
75 g krupicového cukru
2 snítky tymiánu + na ozdobu
1 citron - kůra i šťáva
maliny

Máslové sušenky:

125 g změklého másla
125 g krystalového cukru
1 vejce
250 g polohrubé mouky
1 ks vanilkového lusku

Do menšího hrnce dám smetanu, cukr a tymián. Přivedu k varu a nechám vařit jednu minutu. Ze směsi vyjmu tymián a nechám ji mírně vychladnout. Přidám jemně strouhanou citronovou kůru a za stálého šlehání přimíchám citronovou šťávu. 

Posset přeliji do sklenic či misek a nechám jej 4 hodiny v lednici chladit. 

Na sušenky si máslo vyšlehám do světlé pěny a přidám vyškrábnutá zrníčka z vanilkového lusku. Za stálého šlehání přisypávám cukr a následně postupně zašlehám vejce. Nakonec přidám mouku a rychle rukama zpracuji na hladké těsto. Zabalím jej do potravinové fólie a vložím do lednice na jednu hodinu.

Plechy, které se mi velikostně vejdou do lednice si vyložím pečícím papírem a troubu předehřeji na 180°C. Těsto si vyválím na cca 1 cm úzké válečky a ukrajuji z nich vždy cca 1 cm těsta a vyskládám je na plech. 

Naplněný plech vložím na 30 minut do lednice vychladit, sušenky se tak během pečení neroztečou (tento krok opravdu nepodceňujte, sušenky obsahují hodně másla, takže tendence roztékat se, je vysoká).

Sušenky peču zhruba 10 minut, jsou hotové, když jsou lehce zlatavé a na dotyk suché. Po vytažení z trouby je nechám 5 minut odpočívat na plechu a nakonec přendám na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.

Posset podávám vychlazený, ozdobený malinami, máslovými sušenkami a tymiánem.

1 komentář :

  1. Název jsem slyšela, ale nikdy jsem ho neměla :) vypadá nádherně :)

    OdpovědětVymazat