středa 11. února 2015

Špenátové risotto


Je tu téměř půlka února a tím pádem na mě začíná přicházet jaro. Moje kuchyň je tak aktuálně plná samé zeleniny a jen číhám na chvíli, kdy už venku konečně začne všechno kvést. Abych si to čekání trochu zkrátila, rozhodla jsem se pustit do jarem vonících jídel. No a první to "odnesl" špenát.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

20 g másla
2 šalotky, jemně nasekané
1 stroužek česneku, prolisovaný
250 g rýže Arborio
150 ml bílého suchého vína
1 l oblíbeného vývaru
100 g čerstvého špenátu + pár lístků na ozdobu
80 g strouhaného parmazánu + hoblinky na ozdobu
sůl a pepř na dochucení
lístky řeřichy na ozdobení


Špenát omyji, očistím a nakrájím na menší kousky.

Ve větším kastrolu si rozehřeji máslo a osmahnu na něm šalotku a česnek dozlatova. Přidám rýži a za neustálého míchání ji také osmahnu do lehce zlatavé barvy. Přiliji víno a nechám ho zcela odpařit. Poté za stálého míchání na třikrát přiliji vývar, další dávku přidám vždy, až když je ta předchozí zcela odpařená. 

Ve chvíli, kdy risotto zhoustne a rýže je již měkká, přidám špenát a ještě chviličku povařím. Hotové je risotto ve chvíli, kdy již neobsahuje žádnou tekutinu a rýže je dostatečně měkká. Hrnec odstavím z plotny, do risotta vmíchám parmazán a dochutím solí a pepřem. 

Risotto podávám ozdobené špenátovými listy, hoblinkami parmazánu a řeřichou.

A jak přivoláváte jaro vy???

1 komentář :

  1. Vyzkoušej i tento recept na výbornou a zdravou polévku:

    http://www.magazinobydleni.cz/listovy-spenat-polevka-trochu-jinak/

    OdpovědětVymazat