čtvrtek 12. února 2015

Cuketové rolky s kozím sýrem


Ač ze mě nikdy vegetarián nebude, protože maso miluji, neméně miluji i zeleninu všeho druhu. Neexistuje žádná, kterou bych nejedla, naopak bych řekla, že největší závislost mám na té, která obecně není moc oblíbená. Například brokolice, červená řepa, kapusta, fazolové lusky, cuketa... Už jako prcek ve školní jídelně jsem tyto neoblíbené plodiny dojídala po všech okolo. Mňam!

Osobně nepotřebuji maso moc často, spíš jeho konzumaci střídám s rybami a stačí mi tak 2 x týdně. Ne ovšem mému muži, ten jej potřebuje denně a to nejlépe několikrát. Jinak má prostě hlad. A protože on sám zeleninu zrovna dvakrát nemusí, pokud zrovna nechci vařit maso, musím vymyslet zeleninový recept, na který mi řekne: Je to tak dobrý, že není poznat, že tam není maso. Nebudu vám lhát, není to žádná legrace jeho chuťové pohárky ošálit. Mockrát jsem mu i zalhala, i když to samozřejmě stejně nakonec poznal. Na druhou stranu je fajn, vymýšlet jídla tak, aby je milovali masožravci i vegetariáni.

Tentokrát jsem si vzala na paškál cuketu. Byla jsem nemocná a nákup zrovna zařizoval můj drahý. Dopadlo to tak, že mám lednici plnou (nejen) cukety a musím ji nějak zpracovat.

Na cca 20 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

20 ml olivového oleje
1 lžička kurkumy
1 lžička curry
1 lžička garam masala
1/2 lžičky cayenského pepře
4 menší nebo 2 větší cukety
1 červená paprika
100 g čerstvého kozího sýra
40 g smetanového sýra

Nejprve si v misce smíchám koření.

Cuketu a papriku omyji. Z cukety odříznu kraje a poté ji podélně rozkrájím na plátky silné asi čtvrt centimetru. Papriku rozkrájím na čtvrtiny.

  

Na grilovací pánvi si rozehřeji olivový olej. Cuketové plátky z jedné strany posypu připraveným kořením a touto stranou je položím na pánev. Posypu je i z druhé strany a opékám z obou stran dozlatova. Dávám si pozor, aby se mi cuketa nespálila, potřebuji, aby byla měkká, ne křupavá. Cukety vyjmu a pokládám na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Nechám je zcela vychladnout.


Jakmile mám cukety hotové, na tu samou pánev dám papriky, slupkou dolu. Při opékání je natáčím tak, aby se slupka po celé paprice opálila skoro až do černa. Takto opálené papriky vyjmu, vložím do misky a zabalím do potravinářské folie. papriky se tak začnou "potit" a slupka z nich půjde jednoduše sloupnout. Nechám je takto 10 minut stát a poté z nich slupku sloupnu. papriky nakrájím na drobné proužky a nechám zcela vychladnout.

V misce si smíchám oba sýry a potírám jimi jednotlivé plátky cukety vždy ze 3/4. Jednu část nechám nepotřenou, aby šly dobře zabalit. Na potřenou cuketu pokladu proužky papriky a sroluji. Aby se rolky nerozbalily, uchytím je párátkem či napichovátkem.

Rolky podávám jen tak, či na salátových listech, já zvolila špenát, listy červené řepy a rukolu.


A víte co? Snědl to! Ha!

1 komentář :

  1. Před rozkliknutím celého článku, máš velmi trefnou poznámku "Slintat více", protože to vypadá báječně!

    OdpovědětVymazat