Kdysi jsem hledala recept na nějaký hodně opilý dezert. Ideálně rumový. Našla jsem tradiční francouzský dezert - Baba au rhum, který je dodnes velmi populární a najdete jej v různých obměnách v každé patisserii. Baba au rhum je často zdobená šlehačkou a ovocem a má v sobě zapíchnutou pipetu s rumem. To abyste si dezert mohli, ale nemuseli přiostřit. :)
Tato francouzská "bábovka" má svůj původ v Polsku a jejich tradičním dezertu babka, nemohu se však ubránit srovnání i s naší bábovkou. Rozdíl je pouze v tom, že naše bábovka bývá nejčastěji z třeného těsta, kynuté se používá pouze zřídka, oproti tomu polská babka i francouzská baba jsou kynuté.
Dezert se do prý Francie dostal díky polákům. V 18. století si exilový král Stanisław Leszczyński ze svých cest přivezl již značně vysušenou babku a společně s jeho cukrářem jej napadlo namáčet ji ve sladkém sherry. Stanisławova dcera, která se později vdala za krále Ludvíka XV cukráře přivezla do Versailles a ten si později založil cukrárnu v Paříži. Jeho potomky pak napadlo babku namáčet v rumu. No a toto je jedna asi ze sta různých verzí, jak baba au rhum vznikla. Ať to bylo jakkoliv, jedno je jasné - jedná se o skutečně skvělý dezert.
Na cca 12 kousků budete potřebovat:
Ingredience:
30 g rozinek
1 polévková lžíce třtinového rumu
55 g másla + na vymazání formiček
120 ml mléka
1 sáček sušeného droždí
25 g krupicového cukru
2 vejce
215 g polohrubé mouky
špetka soli
Na nálev:
120 ml vody
120 g hnědého cukru
60 ml třtinového rumu
Rozinky smíchám se lžící rumu a nechám je nejméně dvě hodiny stát. Mléko si zahřeji na zhruba 45 °C, dám jej do mixéru s hnětacím nástavcem a přidám droždí a cukr. Míchám 5 minut a pak nechám dalších pět minut stát. Následně zapnu šlehač na nízké otáčky a postupně přidávám vejce, mouku, sůl a máslo. Zvýším rychlost a míchám dalších pět minut, až je těsto hladké a bez hrudek. Pomocí stěrky těsto shrnu na dno nádoby a zakryji mokrou utěrkou. Nechám na teplém místě hodinu kynout.
Troubu si předehřeji na 190 °C a formičky na mini bábovky pečlivě vymažu máslem. Do vykynutého těsta vmíchám rozinky a těsto rozdělím do formiček tak, aby sahalo dva centimetry pod okraj formiček. Formičky přikryji mokrou utěrkou a nechám dalších 20 minut kynout.
Peču 30 minut, propečenost kontroluji pomocí ponořené špejle. Jakmile špejli z těsta vytáhnu čistou, bábovky z trouby vyjmu. Nechám je 5 minut odpočinout ve formě, poté je vyjmu a nechám zcela
vychladnout na mřížce.
Na nálev si v rendlíku smíchám vodu a cukr a pozvolna přivedu k varu. Rendlík stáhnu z ohně a směs pečlivě rozmíchám tak, aby se cukr zcela rozpustil. Nechám směs vychladnout a poté do ní vmíchám
V ypadá to lákavě..Krásný večer,,ILONA
OdpovědětVymazatDobrý den Petro. Tradiční francouzská Baba au Rhum je opravdu kulinářským zážitkem pro milovníky francouzské Patisserie.
OdpovědětVymazatRozinky máčené v rumu však v opravdové Babě nenajdeme :)
Michaela
Michaelo, po nedávné cestě po Francii musím konstatovat, že najdeme. ;) Receptů je nespočet, variací také, mě s rozinkami chutnala o mnoho více, než bez, proto jsem sáhla po receptu s nimi. Já bych Babu přirovnala třeba k Cheesecake, prvotní byl bez příchutě, dnes jich je však již nespočet a také je považujeme Cheesecakes.
Vymazat