úterý 23. září 2014

Houbovaná - aneb smaženice jinak


Jsou to už celé věky, co jsem byla naposledy na houbách. Je pravda, že v centru Prahy jich moc nenajdete. Když však začala kamarádka mluvit o zaručených místech v Brdech, kam se dá dojet autem a kde je prý fůra hub, moje oči se rozzářily a jelo se. Povím vám, vstávat v pět hodin ráno je hrůza, ale ten úlovek za to stál.
Brdy jsou nádherné a musím říct, že jsem opravdu nutně potřebovala dobít baterky. A co je k tomu lepší, než právě les, že? Hub tam bylo skutečně hodně, po chvilce jsem už vzdávala se i narovnat a chodila jsem po lese v podstatě v podřepu. Ještě několik nocí jsem nemohla pořádně spát, jak jsem ve snech pořád sbírala houby.


Nakonec to dopadlo tak, že jsem měla asi tak 10 kilo hub. Krom hříbků, babek a křemenáčů jsem měla spoustu ryzců, což je mimochodem fantastická houba, sama o sobě velmi kořeněná, není tedy třeba jí dále kořenit a hodí se na kratší úpravy. No jo, ale co s nimi? Už jste si asi mohli zvyknout, že nesnáším stereotypy. Houbové řízky, smetanová omáčka ba dokonce klasická smaženice tak v žádném případě nepřipadaly v úvahu. V lednici se však krčila pancetta a zhruba tak tuna nezbytného parmazánu, takže za chvilku bylo jasno, Bude to smaženice, ale jiná. Netradiční. Moje!


Na 2 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
100 g pancetty
100 ml suchého bílého vína
300 g ryzců
50 g strouhaného parmazánu
oblíbené pečivo k podávání

Na pánvi se rozehřeji olej a zprudka za stálého míchání opeču pancettu do křupava, přiliji víno (pozor, v tuto chvíli buďte opatrní, začne to hodně prskat) a nechám ho téměř všechno vyvařit. Když v pánvi zůstane už jen troška tekutiny, přidám na drobno pokrájené ryzce a opékám je do změknutí. Ryzce pustí hodně vody, je to v pořádku, měla by vzniknout mazlavá směs. Houbovou směs odstavím z plotny a zamíchám do ní připravený parmazán. Jak jsem již psala, samotný ryzec je natolik kořeněný, že již není třeba používat sůl a pepř.


Smaženici můžete servírovat jen tak, s oblíbeným pečivem, nebo ji využít jako náplň do koláčů, muffinů apod.


4 komentáře :

  1. Ryzec je pro mne drahokam :-) To jste měli velkou kliku, já už nebyla na houbách také dlouho, protože většinou jsem v tu dobu na dovolené... Můj táta ryzce pouze nasucho opeče na horké plotýnce... pár zrnek soli... parádní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ryzce jsou prostě nej! Dá se s nimi dělat tolik věcí! Myslím, že jsem je letos jedla poprvé, protože u nás na západě nerostly, ale už nechci jinou houbu. No, možná vezmu na milost hříbky, ale jinak nic! :)

      Vymazat
  2. Tohle vypadá taky na dobrou specialitu :) Kdybych měla houby udělám si to na oběd. Proto pojedu hned o víkendu na houby a pokusím se o to :) Prima recept :)

    OdpovědětVymazat
  3. Příště vyzkouším :-) já právě pro ně nemohla najít uplatnění a teď jich jsou v Brdech hromady, ale dost červavé :-) Sběr hub miluju, ale kdo s chatou v Brdech ne?

    OdpovědětVymazat