pondělí 29. září 2014

Borůvkový dort s Mascarpone


Já vím, že už je to trošku s křížkem po funuse. Nicméně ještě se čerstvé borůvky sehnat dají, takže jsem to vlastně ještě stihla. Ano, tenhle dort je spíše letní. Uznávám. Ale stejně fantastickej je i kdykoliv jindy. Tak s chutí do něj!

Na formu o velikosti 22 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Korpus:

250 g změklého másla + na vymazání formy
200 g vanilkového cukru krupice
4 vejce
500 g polohrubé mouky + na vysypání formy
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
kůra z jednoho bio citronu, strouhaná
150 ml podmáslí
100 g borůvek

Krém:

250 g Mascarpone, chlazeného
300 g smetany ke šlehání, min. 31%, chlazené
2 lžíce moučkového cukru
200 g borůvek na ozdobu


Troubu si předehřeji na 160°C. Dortovou formu vymažu máslem a vysypu moukou. Máslo ušlehám společně s cukrem do světlé pěny. Poté postupně po jednom zašlehám vejce. Do jiné nádoby si proseji mouku, prášek do pečiva, sůl a přidám citronovou kůru. Do máslové směsi střídavě na nízké otáčky zašlehávám třetinu moučné směsi a třetinu podmáslí, opakuji, dokud není zašleháno vše. Do hotového těsta zamíchám očištěné a pečlivě osušené borůvky. Těsto přendám do připravené formy a uhladím jej.

Dort peču cca 80 minut, jeho propečenost kontroluji pomocí zapíchnuté špejle. Jakmile špejli z těsta vytáhnu čistou, korpus z trouby vyjmu a nechám 15 minut odpočinout ve formě. Poté jej z formy opatrně vyjmu a nechám na mřížce zcela vychladnout.


V míse začnu na nízké otáčky šlehat Mascarpone a pomalu do něj zašlehám smetanu. Nakonec zašlehám cukr a směs dám na 20 minut chladit.


Dortový korpus jsem jednou prořízla, ale doporučuji to udělat spíše dvakrát. Jednotlivé pláty promažu vždy třetinou krému a naskládám na sebe. Na vršek dortu nanesu zbylou třetinu krému a ozdobím borůvkami.

Hmmmm, mňam!!!

Žádné komentáře :

Okomentovat