úterý 30. září 2014
Slaný koláč s fíky a kozím sýrem
Jsem vyloženě letní typ. Miluji teplo. Jestli si ale na přicházejícím podzimu něco užívám, pak jsou to všudypřítomné čerstvé fíky. Jsem schopná jich nakoupit desítky a několik dní nejíst nic jiného. Chcete si to užít se mnou? Co říkáte na fíkový koláč s kozím sýrem bohatě zakapaným medem? Hmmm???
Na koláčovou formu o rozměru 24 cm budete potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
200 g hladké mouky
1 lžička soli
100 g změklého másla + na vymazání
1 vejce
Náplň:
lžíce olivového oleje
3 větší šalotky
5 čerstvých fíků
váleček kozího sýra s plísní na povrchu
5 vajec
350 ml smetany
sůl a pepř
med
rukola na ozdobu
Těsto připravuji s pomocí kuchyňského robotu, kdy si do mísy proseji mouku a sůl a přidám na kostky nakrájené máslo. Hnětu na nízké otáčky až se mi ze směsi vytvoří drobenka. Poté přidám vajíčko a hnětu dokud nemám jednolité pružné těsto. Samozřejmě je možné těsto připravovat i ručně, postupuji tak úplně stejně, jen je třeba pracovat velmi rychle, pokud se těsto příliš dlouho hněte, stane se gumovým a pokazí to výslednou chuť. Před jeho ručním zpracováním tak doporučuji ochladit si ruce ve studené vodě, otřít si je a dát se do hnětení. Pořád je ale třeba myslet na to, že je nutné pracovat rychle, s těstem se tak není čas mazlit. Hotové těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici aspoň hodinu odpočívat.
Do trouby vložím pečící plech a předehřeji ji na 190°C, formu na koláč vymažu máslem a vychlazené těsto vyjmu z lednice. Připravím si arch pečícího papíru, který lehce popráším moukou a těsto na něm vyválím. Rozvaluji ho rovnoměrně do tvaru kruhu a v průběhu kontroluji, aby bylo na každé straně minimálně o 4 cm širší, než forma, zároveň by mělo být silné max. 0,5 cm. Rozválené těsto namotám na váleček a přenesu do formy. Těsto ve formě urovnám a zatlačím do krajů. Přečnívající části těsta odříznu buď nožem nebo palcem ohnu a odtrhnu o hrany formy. Takto zarovnané těsto propíchám vidličkou a dám ještě na 10 minut do lednice chladit.
Mezitím si v pánvi rozpálím lžíci oleje a opeču na něm dozlatova šalotku nasekanou na jemno. Vejce lehce metlou prošlehám se smetanou a dochutím solí a pepřem. Fíky a kozí sýr si nakrájím na tenké plátky.
Formu vyndám z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu sušené fazole - tím se těsto zatíží a při pečení se nevyboulí. Takto připravenou formu vložím do trouby na vyhřátý plech a peču 15 minut takzvaně na slepo, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Formu vyjmu, odstraním fazole a pečící papír a vrátím ještě na 10 minut do trouby. Poté opět vyjmu z trouby (v tuto chvíli je lepší vyjímat koláč i s plechem, bude se vám s ním později lépe manipulovat) a do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřu cibulovou směs a vliji smetanovou směs. Na koláč pokladu fíky a kozí sýr a nakonec jej pokapu medem. Koláč vrátím do trouby (teď se hodí ten plech ;) a peču dalších cca 25 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezačne zlátnout.
Upečený koláč nechám 5 minut odpočívat ve formě a poté jej vyjmu. Nejraději ho servíruji ještě horký ozdobený čerstvou rukolou, ale výborně poslouží i druhý (nebo třetí) den jako skvělá snídaně, či svačina. Tak jako tak ho můžete kdykoliv dát na půl minuty do mikrovlnky, na chuti se nic nepokazí.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku
(
Atom
)
Recept vypadá dost dobře, ale nějak nemám důvěru v ty fíky. Měla jsem je jednou ugrilované bez chuti a nějak mi nejely. Nevím jestli by to zde mohlo chutnat jinak, ale za zkoušku nic nedám.
OdpovědětVymazatTak nevím, jestli už třeba nebyly "moc" ogrilované. Fíky jsou super, teď je mívají v Lidlu i kolem čtyř korun za kus, tak zkuste a uvidíte.
VymazatFíky jsou boží! Jsem ráda, že jsou u nás k dostání, ale nic nenahradí tu chuť víku, který si utrhnete ze stromu - Chorvatsko, Bulharkso, to byli časy :-) A recept určitě vyzkouším, jen bych byla ráda za typ, kde koupit ten kozí sýr s plýsní na povrchu, já kupuji od Presidentu nebo v Lidlu od té jejich značky takové ty dvě vaničky, kde je na kolečka nakrájený řekněmě čerstvý kozí sýr a v jiné podobě jsem ho u nás ještě neviděla, tak kam pro něj? :-)
OdpovědětVymazatVeroniko, já to štěstí na čerstvě utržený ještě neměla, ale i ty, co koupíte ve Francii či Itálii na trhu jsou trošku jiná liga. Tento kozí sýr konkrétně zn. President mají ve všech větších (a občas i menších) marketech. Třeba Interspar, ale určitě jej má i Tesco a Globus. Je to konkrétně tento: http://1.bp.blogspot.com/-GyJhapcCDcA/UQ1-izbtkZI/AAAAAAAAAoM/SG9uVtypAeI/s1600/zjz.jpg
VymazatTo vypadá super, teď jsem viděla v obchodě fíky, tak jsem uvažovala že je koupím, ale pak mě nenapadl žádný recept. Tohle vypadá dost dobře :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovědětVymazatMichaelo, běžte do toho! A budu ráda, když se podělíte o výsledek.
VymazatTo musím vyzkoušet.
OdpovědětVymazat