úterý 30. září 2014

Slaný koláč s fíky a kozím sýrem


Jsem vyloženě letní typ. Miluji teplo. Jestli si ale na přicházejícím podzimu něco užívám, pak jsou to všudypřítomné čerstvé fíky. Jsem schopná jich nakoupit desítky a několik dní nejíst nic jiného. Chcete si to užít se mnou? Co říkáte na fíkový koláč s kozím sýrem bohatě zakapaným medem? Hmmm???


Na koláčovou formu o rozměru 24 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky
1 lžička soli
100 g změklého másla + na vymazání
1 vejce

Náplň:

lžíce olivového oleje
3 větší šalotky
5 čerstvých fíků
váleček kozího sýra s plísní na povrchu
5 vajec
350 ml smetany
sůl a pepř
med
rukola na ozdobu


Těsto připravuji s pomocí kuchyňského robotu, kdy si do mísy proseji mouku a sůl a přidám na kostky nakrájené máslo. Hnětu na nízké otáčky až se mi ze směsi vytvoří drobenka. Poté přidám vajíčko a hnětu dokud nemám jednolité pružné těsto. Samozřejmě je možné těsto připravovat i ručně, postupuji tak úplně stejně, jen je třeba pracovat velmi rychle, pokud se těsto příliš dlouho hněte, stane se gumovým a pokazí to výslednou chuť. Před jeho ručním zpracováním tak doporučuji ochladit si ruce ve studené vodě, otřít si je a dát se do hnětení. Pořád je ale třeba myslet na to, že je nutné pracovat rychle, s těstem se tak není čas mazlit. Hotové těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici aspoň hodinu odpočívat.


Do trouby vložím pečící plech a předehřeji ji na 190°C, formu na koláč vymažu máslem a vychlazené těsto vyjmu z lednice. Připravím si arch pečícího papíru, který lehce popráším moukou a těsto na něm vyválím. Rozvaluji ho rovnoměrně do tvaru kruhu a v průběhu kontroluji, aby bylo na každé straně minimálně o 4 cm širší, než forma, zároveň by mělo být silné max. 0,5 cm. Rozválené těsto namotám na váleček a přenesu do formy. Těsto ve formě urovnám a zatlačím do krajů. Přečnívající části těsta odříznu buď nožem nebo palcem ohnu a odtrhnu o hrany formy. Takto zarovnané těsto propíchám vidličkou a dám ještě na 10 minut do lednice chladit.


Mezitím si v pánvi rozpálím lžíci oleje a opeču na něm dozlatova šalotku nasekanou na jemno. Vejce lehce metlou prošlehám se smetanou a dochutím solí a pepřem. Fíky a kozí sýr si nakrájím na tenké plátky.

Formu vyndám z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu sušené fazole - tím se těsto zatíží a při pečení se nevyboulí. Takto připravenou formu vložím do trouby na vyhřátý plech a peču 15 minut takzvaně na slepo, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Formu vyjmu, odstraním fazole a pečící papír a vrátím ještě na 10 minut do trouby. Poté opět vyjmu z trouby (v tuto chvíli je lepší vyjímat koláč i s plechem, bude se vám s ním později lépe manipulovat) a do předpečeného korpusu rovnoměrně rozprostřu cibulovou směs a vliji smetanovou směs. Na koláč pokladu fíky a kozí sýr a nakonec jej pokapu medem. Koláč vrátím do trouby (teď se hodí ten plech ;) a peču dalších cca 25 minut, dokud náplň neztuhne a povrch nezačne zlátnout.


Upečený koláč nechám 5 minut odpočívat ve formě a poté jej vyjmu. Nejraději ho servíruji ještě horký ozdobený čerstvou rukolou, ale výborně poslouží i druhý (nebo třetí) den jako skvělá snídaně, či svačina. Tak jako tak ho můžete kdykoliv dát na půl minuty do mikrovlnky, na chuti se nic nepokazí.


7 komentářů :

  1. Recept vypadá dost dobře, ale nějak nemám důvěru v ty fíky. Měla jsem je jednou ugrilované bez chuti a nějak mi nejely. Nevím jestli by to zde mohlo chutnat jinak, ale za zkoušku nic nedám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nevím, jestli už třeba nebyly "moc" ogrilované. Fíky jsou super, teď je mívají v Lidlu i kolem čtyř korun za kus, tak zkuste a uvidíte.

      Vymazat
  2. Fíky jsou boží! Jsem ráda, že jsou u nás k dostání, ale nic nenahradí tu chuť víku, který si utrhnete ze stromu - Chorvatsko, Bulharkso, to byli časy :-) A recept určitě vyzkouším, jen bych byla ráda za typ, kde koupit ten kozí sýr s plýsní na povrchu, já kupuji od Presidentu nebo v Lidlu od té jejich značky takové ty dvě vaničky, kde je na kolečka nakrájený řekněmě čerstvý kozí sýr a v jiné podobě jsem ho u nás ještě neviděla, tak kam pro něj? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, já to štěstí na čerstvě utržený ještě neměla, ale i ty, co koupíte ve Francii či Itálii na trhu jsou trošku jiná liga. Tento kozí sýr konkrétně zn. President mají ve všech větších (a občas i menších) marketech. Třeba Interspar, ale určitě jej má i Tesco a Globus. Je to konkrétně tento: http://1.bp.blogspot.com/-GyJhapcCDcA/UQ1-izbtkZI/AAAAAAAAAoM/SG9uVtypAeI/s1600/zjz.jpg

      Vymazat
  3. To vypadá super, teď jsem viděla v obchodě fíky, tak jsem uvažovala že je koupím, ale pak mě nenapadl žádný recept. Tohle vypadá dost dobře :-) http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michaelo, běžte do toho! A budu ráda, když se podělíte o výsledek.

      Vymazat