úterý 23. září 2014

Devil´s Food Cake - ďáblův dort


Když jsem zjistila, že se moje oblíbená kulinářka a majitelka Bytové restaurace na Faře - Darina Křivánková, stala šéfredaktorkou časopisu Gurmet, moje srdce zaplesalo. A ještě více plesalo, když mi Darina zavolala, abych se na prvním čísle pod její taktovkou se svými recepty podílela.

Následovalo horečné přemýšlení, hledání, další přemýšlení a další nekonečné hledání toho, co tedy vlastně upeču. Cupcakes, brownies, cheesecakes, to už přece každý zná. Napadaly mě různé ovocné koláče, třeba můj milovaný malinový. No jo, ale maliny už nebudou v září k sehnání... Tak jeřabiny! No jo, ale zkuste si koncem července sehnat jeřabiny!!! Když už jsem si myslela, že jsem na to vyzrála, plácala se po zádech nad svojí genialitou a vymyslela naprosto originální (haha) švestkový koláč, byla jsem vyvedena z omylu - v Gurmetu už bude několik stránek o švestkách. Uááááááááááá! Ale ty peripetie za to stály. Protože jinak bych HO neobjevila. Koho? No přece Devil´s Food Cake, kterého něžně a s láskou přezdívám ďáblovo žrádlo!

Photo by Šárka Babická

Pak už to šlo ráz na ráz. Jednoho krásného večera jsem se pustila do pečení a druhý den za mými dveří stála Darina společně s nesmírně šikovnou Šárkou Babickou, která všechnu tu nádheru nafotila. Tiše závidím, jak jí to jde a děkuji, že fotky poskytla. Jsou to ty pěkné, ty divné jsou ode mě...

Photo by Šárka Babická

Na formu o velikosti 22 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Korpus:

385 g hladké mouky
1 lžička soli
1,5 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
115 g změklého másla
80 g kvalitního kakaa
200 g třtinového cukru
170 g krystalového cukru
235 ml mléka v pokojové teplotě
175 ml horké kávy
4 vejce v pokojové teplotě
2 menší řepy, uvařené a rozmixované na pyré

Krém:

500 g kvalitní hořké čokolády
250 ml smetany
140 g změklého másla

Photo by Šárka Babická

Troubu předehřeji na 170°C a dno kulaté formy na dort vyložím pečícím papírem. V míse smíchám mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. V jiné míse umixuji máslo a oba cukry do světlé pěny. Za stálého šlehání přidávám k máslové směsi postupně ostatní tekuté suroviny - vejce, kávu a mléko. Pomocí stěrky do směsi postupně vsypu a zamíchám sypké suroviny. Nakonec vmíchám řepu. Peču 20 - 30 minut, propečenost kontroluji pomocí zapíchnuté špejle. Jakmile špejli z těsta vytáhnu čistou, korpus z trouby vyjmu a nechám 15 minut odpočinout ve formě. Poté jej opatrně vyklopím a nechám zcela vychladnout na mřížce.

Šárka v akci

Do skleněné či keramické mísy nalámu čokoládu (nepoužívejte kovovou mísu, čokoláda se v ní připaluje), přidám smetanu a máslo. Mísu postavím na hrnec s vodou (mísa nesmí být ve vodě ponořená) a pozvolna zahřívám, dokud se směs zcela nerozpustí na hladký krém. Poté jej vložím do lednice a za občasného promíchání jej nechám zcela vychladnout a ztuhnout. Trvá to zhruba dvě hodiny. Pokud vám krém moc zatuhne, nechte ho za občasného promíchání povolit při pokojové teplotě.


Vychladlý korpus opatrně proříznu na čtyři části. Každé patro pomažu částí krému a skládám na sebe. Nakonec zbylým krémem pomažu vršek a boky dortu. Na zdobení jsem použila domácí nakládané třešně a kousky čokolády, ale fantazii se meze nekladou.


S dortem byla spojená také cukrářská výzva o to nejoriginálnější zdobení. Dortů přišlo tolik, až se mi z toho točila hlava, moc díky všem, byli jste skvělí! Nakonec jsem však zvolila dort Josefa Drábka, který jej vtipně ozdobil donuty.

Vítězný dort Josefa Drábka

6 komentářů :

  1. Wow jeřabinový, ten bych si tedy chtěla vyzkoušet :)
    Upekla jsi prostě úžasný dortík. Gurmánská výzva se mi taky velmi líbila a kdybych měla být porotou, tak bych dala snad všem první místo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli seženu jeřabiny, tak ho upeču a postnu. Ano, výběr byl vážně těžký...

      Vymazat
  2. Shodou náhod do sebe teď při čtení příspěvku dlábím ďáblův dort v bezlepkové variantě a je to prostě něco! A zcela vážně uvažuju, že si zase začnu kupovat Gurmeta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, jestli máte ráda nejen jídlo, ale také Vás zajímá vše kolem něj, pak časopis vřele doporučuji. Já na něco takového čekala dlouho a ani jsem nedoufala, že by kdy něco podobného mohlo vycházet i v Čechách... A ejhle! :) jinak jsem moc ráda, že dort chutnal a motivoval natolik, že jste si jej bezlepkově upravila. Fakt mě to moc těší! :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, ta řepa je tam především na barvu? V jiných receptech jsem ji nenašla. Určitě vyzkouším, děkuji :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Baro, repa slouzi jak pro barvu, tak pro vlacnost a v neposledni rade podporuje chut cokolady. Dejte vedet jak chutnalo!

      Vymazat