neděle 28. září 2014

Co jíst a zažít ve Švýcarsku - Vevey


Vevey je jedním z nejkrásnějších měst, které jsem na břehu Ženevského jezera viděla. Nachází se v těsné blízkosti známého Montreaux, o kterém se říká, že je nejkrásnějším městem u jezera. No tak nevím, buď je autor tohoto výroku slepý nebo nebyl jinde, než v Montreaux a nebo žil před 100 lety. Dnes je to však bohužel pouze dále rozšiřovaný mýtus. Montreaux bylo naopak jedno z nejhorších měst, které jsme navštívili. Všude proudí davy lidí, promenáda kolem jezera je "obšancovaná" stánky s nejrůznějšími nesmysly a město není ničím zajímavé. Přirovnala bych to například ke Karlovým Varům, i když v nich je aspoň mnoho krásných budov a kolonád. V Montraux je největší atrakcí socha Freddieho Mercuryho, což však samo o sobě nestačí. Naše cesta tak rychle vedla do Vevey, které jsem si zamilovala na první pohled.

Řekla bych, že Vevey je sice maličkým, ale je rájem gurmánů. Už když k němu sjíždíte (směrem od Lousienne), tak kromě blyštícího se jezera uvidíte množství nádherných vinic. Oblast se nazývá Lavalux - vignoble en terrasses a právem se zapsala na seznam UNESCO. Klikatá silnice, kterou budete sjíždět dolu poskytuje mnoho míst k zastavení, prosím udělejte to! Zastavte, vystupte a kochejte se. Je to pohled pro bohy! Ideálně zastavte u nějakého stánku, kterých je cestou několik a kupte si z této oblasti lahev vína. Vína jsou zde výborná, velmi svěží, květnatá a bez zbytečné kyselosti. Jedním slovem paráda.


Ve Vevey se pak ihned vydejte na místní promenádu, tedy na Quai Perdonnet. Naskytne se vám nádherný výhled na jezero a hory na druhém (již francouzském) břehu. Doporučuji se tu někde posadit a dát si kávu, s takovým výhledem by byl hřích to neudělat. Je však důležité vědět, že káva ve Švýcarsku není tak podstatná jako v Itálii, nečekejte tak žádné zázraky. 


Musée de l'Alimentation
Rue du Léman 1, Vevey
www.alimentarium.ch


Po kávě pokračujte do Musée de l'Alimentation, tedy muzea jídla. Myslím, že je celkem obtížné ho minout, protože je přímo před ním v jezeře zapíchnutá obří vidlička a na břehu je socha Charlieho Chaplina. Muzeum je úžasné, interaktivní a velice zábavné. Navíc je celé obklopené zahradou, kde se pěstují nejrůznější bylinky, ovoce a zelenina, Vše si tu tak můžete prohlédnout, očuchat a i ochutnat. Mě nejvíc zaujaly kvetoucí artyčoky.


Expozice se čas od času obměňují, ale to hlavní zůstává. Dozvíte se tak například, jak se stravovali lidé ve středověku, jak se stravují dnešní lidé napříč celým světem, vyzkoušíte si své chuťové a čichové dovednosti a například zjistíte, jak velký má žaludek hubený a tlustý člověk. Pak si také můžete ověřit, jak hubení nebo tlustí jste a mnoho, mnoho dalšího. Muzeum se mi moc líbilo, snaží se nenásilnou formou vzdělávat o zdravějších životním stylu a učí vás, jak správně jíst. Jo a mimochodem z jednoho kvízu jsem se dozvěděla, že jsem učiněný gurmán takže to mám potvrzené a už mi to nikdy nikdo neodpáře. Heč! Líbilo se mi i porovnání obvyklého nákupu před sto lety a dnes. A zjistila jsem, že můj obvyklý nákupní košík se rovná právě tomu před sto lety.



Pâtisserie JotteranPâtisserie Jotterand
Rude du Lac 11, Vevey

Po náročné prohlídce je třeba doplnit energii a tak doporučuji pokračovat do této cukrárny a dát si zde éclair. Že nevíte co to je? Ale to byste měli! Jedná se o francouzský dezert z odpalovaného těsta s různými náplněmi a polevou. Jen velmi, ale opravdu velmi (velmi, velmi, velmi) vzdáleně se dá přirovnat k našemu věnečku. Ale opravdu velmi vzdáleně! Já měla to štěstí na kávovou příchuť a ač právě kávové příchuti nemusím, byl to luxusní zážitek. Koupila jsem tu ještě jejich famózní domácí oříškovou pomazánku, kterou jsme později jen pomocí lžičky doslova sežrali a pomalu se šourala na večeři.



Restaurant des Trois Sifflets
Rue du Simplon 1, Vevey


Když jste ve Švýcarsku je jasné, že si dřív nebo později musíte dát jejich národní pokrm - fondue. A já myslím, že neexistuje lepší podnik, kde si je dát, než právě tento. Fondue vám zde naservírují úplně stejně dobré, jako kdekoliv jinde, vymyká se však způsob servisu. Nejdříve před vás obsluha postaví ohřívač na fondue. Chvilku na to začne hrát švýcarská hymna a k vašemu stolu napochoduje obsluha s vlajkou, fondue a obrovským mlýnkem na pepř. Je to show, která pobaví veškeré osazenstvo restaurace a všichni si začnou horečně objednávat fondue, aby si  ten zážitek užili z první ruky. Prostě paráda!

2 komentáře :

  1. V Montreux i ve Vevey jsem byla. Bohužel jsme byli minulý rok na jaře a celý týden nám propršelo a vrcholky hor jsme zahlédli až při odjezdu, když se obloha trochu protrhala. Neměli jsme moc času na prohlížení, ale Vevey je stokrát hezčí než Montreux. Možná bylo i štěstí, že nám pršelo a nepotkali jsme davy turistů, ale i tak....Přijde mi to takové: Navrch huj a vespod fuj....Každopádně se tam chci určitě vrátit a musím doufat, že bude hezčí počasí, protože nám propršela i celá Ženeva. A na tu slávu a fondue si musím zajít. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendulo, na fotkách se to zdá jako idyla, ale i nám celé Švýcarsko (i Ženevu) propršelo. Nepršelo pouze polovinu prvního dne (Vevey) a pak část závěrečného dne, kdy jsme se vydali do muzea čokolády a sýra. Ale o tom až v dalším zápisku. ;)

      Vymazat