čtvrtek 25. září 2014

Citronovo - tymiánová bábovka


Nikdy mi nikdo neodpáře, že jsem Bábovka. Moc často je sice nepeču, ale když už, tak rozhodně žádnou dusivou klasiku. Já prostě vždycky musím mít něco extra. Tentokrát to byla výzva pro časopis Gurmet, byla jsem požádána o recept na bábovku. A jak to dopadlo? No hádejte... ;)

Ingredience:

Bábovka:

300 g změklého másla + na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
4 vejce
350 g krupicového cukru
citronová kůra z jednoho citronu
1 lžíce zakysané smetany
350 g hladké mouky
špetka soli
230 ml mléka
2 lžičky tymiánových lístků + pár větviček na ozdobu

Poleva:

150 g moučkového cukru
40 ml čerstvé citronové šťávy
kůra z jednoho citronu na ozdobu

Photo by Šárka Babická

Troubu si předehřeji na 180 °C. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Do mísy si rozklepnu vejce, přidám cukr a společně šlehám 5 minut, dokud nevznikne nadýchaný krém. Poté po částech zašlehám máslo a vše společně šlehám do hladkého krému. Přimíchám citronovou kůru a zakysanou smetanu. Pak do těsta vmíchám mouku smíchanou se solí a přidám mléko. Těsto míchám stěrkou, dokud není hladké a nakonec přidám tymiánové lístky a pečlivě promíchám.

Těsto naliji do formy a peču 40–50 minut, propečenost kontroluji pomocí ponořené špejle. Jakmile špejli z těsta vytáhnu čistou, bábovku z trouby vyjmu.

Formu zabalím do utěrky namočené ve studené vodě a nechám 15 minut odpočívat. Tím si zajistím, že mi půjde hladce vyklopit. Poté bábovku z formy opatrně vyklopím a nechám zcela
vychladnout.


Moučkový cukr vyšlehám společně s citronovou šťávou, dokud nevznikne bílá lesklá poleva. Polevou poliji bábovku, ozdobím strouhanou citronovou kůrou a větvičkami tymiánu.


Nejen, že tahle bábovka krásně vypadá, navíc je neuvěřitelně vláčná a jemná. Užijte si ji, u nás se po ní jen zaprášilo...

7 komentářů :

  1. Mňam, moje oblíbená kombinace tymiánu a citronové kůry zvěčněná v jemné a delikátní bábovce. Už jsem bábovku fakt dlouho nepekla, takže pokud dnes dostanu od tchyně domácí vajíčka, vrhnu se na ni (snad se povede i v bezlepkové variantě). Jen si říkám čím nahradit část mouky - mleté mandle, kokos, mák, ořechy, co by k této chuti pasovalo nejlíp? Asi mandle, ty jsou takové neutrální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak píšete, určitě mandle. Pekla jste, povedla se, chutnala? :)

      Vymazat
    2. Byla úžasná! Voňavá, lehce nakyslá (polevu jsem udělala více citronovou), prostě super! Určitě ji budu opakovat až bude zima a nutnost přivolat si trochu léta do kuchyně :-)

      Vymazat
  2. Mohu pouzit tymian koreni? :) Diky, V.

    OdpovědětVymazat
  3. Mohu pouzit tymian koreni? :) Diky, V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verčo, myslíte sušený tymián? Já to úplně nedoporučuji, protože má úplně jiné aroma, než čerstvý a podle mě se do sladkého pečení příliš nehodí. Tymián už se dnes dá sehnat téměř v každém větším obchodě, buď mají květináčky s živým nebo plastové vaničky s řezaným. Věřte, že se vyplatí jej pořídit. P.

      Vymazat