sobota 29. dubna 2017

Malta pro milovníky zmrzliny

Zmrzlinu zbožňuji, ale patří pro mě do kategorie - buď si dám nějakou vážně skvělou nebo raději žádnou. Zmrzlina tak byla hned po kávě druhá, kterou jsem na Maltě mapovala. Jsem trošku nemocná a blázen, což je o mě všeobecně známo a tak jsem chodila kolem jednotlivých zmrzlináren a v první chvíli vybírala pohledem. Rozhodovala nabídka i barva jednotlivých příchutí. Žlutá vanilka? Brčálově zelená pistácie? Tak od takových jsem rovnou odcházela. Naštěstí je ale na Maltě snad ve všech jejích částech z čeho vybírat!


Pokud vám mohu doporučit, neobjednávejte si na Maltě velké porce zmrzliny. Jestliže nemáte v těle tasemnici, není reálné sníst ani "small" verzi. My objednáváme zásadně "kids", které se cenově pohybují kolem €1.

RivaReno Gelato
4 & 5 Ross Street, St. Julian's
248 Tower Road, Sliema
www.rivareno.com

RivaReno Gelato najdete hned na dvou místech. Ve Sliemě a v St. Julians. Obě jsou frenčízami původní italské značky. Další pobočky jsou rozesety po celém světě, třeba i v Sydney nebo na Mallorce. Nicméně původní franšízor to má podchycené dobře a zmrzlina je výborná i zde. Personál je neskutečně ochotný a i když po příchodu vypadáte zmateně, hned se vás ujmou. Během sekundy jsem tak dostala do ruky ochutnávku lískooříškové zmrzliny. Zcela upřímně nenávidím oříškové zmrzliny. Obecně ani moc nemusím ořechy, krom milované pistácie. Ale jejich lískooříšková zmrzka byla prostě boží a okamžitě bych ji do sebe ládovala až do úplného prasknutí. Ochutnali jsme ještě stracciatellu a jahodový sorbet. No co vám budu povídat... Tato místa si vaši návštěvu zaslouží.



Amorino
36 Republic Street, Valletta
www.amorino.com/en/shop/valletta.95.html

Zmrzlinárna se nachází prakticky ihned za vstupem do hlavnímo města Malty - Valletty. Poznáte ji celkem bezpečně díky neustálým frontám. Pokud si zde objednáte zmrzlinu do kornoutku, dostanete ji ve tvaru květiny. Což doporučuji, pokud si chcete udělat degustaci co nejvíce druhů. I za cenu té nejmenší zmrzliny jsou schopni vám na kornoutek dát minimálně pět příchutí (víc jsme nezkoušeli). Dát si k ní můžete navíc i makronku. Já to riskla (co bych pro vás neudělala, že) a nečekala od ní vůbec nic. No přátelé, lepší a jemnější makronku jsem opravdu dlouho nejedla. Kromě toho jsou tu k dostání i organické zmrzliny a samozřejmě i zde se řídí sezonou, takže v tuto chvíli si můžete pochutnat třeba na zmrzlině ze sicilských pomerančů. Mimochodem se jedná o celý řetězec zmrzlináren po celém světě a jednu pobočku mají v Praze. Jakmile to půjde, zkusím je otestovat i tam, zajímalo by mě, jestli je nabídka stejná a zda se liší kvalita.



Gelato dal Doge
Castille st, VLT 1063 Valletta
www.gelatodaldoge.com

Zůstaňme ještě chvilku ve Vallettě. Pokud jste milovníky sorbetů, pak se vám toto místo bude hodně líbit. Mají zde sice celkově na výběr zhruba jen 10 zmrzlin, nejraději bych je ale zkusila všechny. Už jen svým vzhledem jsou mi neskutečně sympatické. Vanilka se smetím, jahoda a kiwi se zrníčky... Zmrzliny jsou zde však dosti jemné - předpokládám vyšší poměr vody. Mě to tak moc chutná a v horku neskutečně osvěžuje, pro někoho to ale může být překážkou. Nespornou výhodou tohoto místa je také nabídka fresh juice z různých druhů ovozelu a možnost posedět před zmrzlinárnou na sluníčku.



Sotto Zero The Gelato Factory
46 Triq Ir Rebbiegha, Bugibba
sottozerofactory.com

Tuto zmrzlinárnu sem dávám s jedním velkým vykříčníkem. Nebo otazníkem? Je potřeba si říct krutou pravdu a sice, že Malta je v gastronomii ještě trochu zaostalá. A tak je místy vidět, jak moc se snaží být lepší, ale ještě se tak trochu bojí. Nejoblíbenější příchutě zmrzlin místních obyvatel jsou totiž Kit Kat, šmoulí, lentilková a tak podobně. A tato zmrzlinárna se evidentně snaží vyjít vstříc úplně všem. Najdete u nich tak dva zmrzlinové boxy. Jeden vypadá jako ze špatného snu - výše zmíněné příchutě a druhý zase jak sen. Najdete v něm třeba veganskou vanilkovou slazenou agávovým sirupem, 100% čokoládovou bez přídavku sladidel, nebo veganskou pistácii - opět bez sladidel. Tyto zmrzliny jsou chuťově naprosto parádní a moc je doporučuji. Zkoušela jsem ještě krémovou broskev - poprvé jsem měla kombinaci broskve jako krémovou zmrzlinu a ne sorbet a moc mi chutnala, oproti tomu amarena nebo citronový sorbet strašný průšvih... Sázejte zde na veganské zmrzky, cokoliv jiného chtějte raději předem ochutnat, s čím vám obsluha ráda vyjde vstříc.



Con Gusto Gelato naturale
Triq Sant Antnin, Bugibba
www.facebook.com/congustomalta

Hned vedle Sotto Zero najdete i tuto zmrzlinárnu. A asi se společně domluvili, protože je to úplně ta samá písnička. V jejich nabídce najdete pár organických zmrzlin, jež mohu vřele doporučit - zase ta pistácie a skvělé sorbety. Nad nabídkou zmrzlin s příchutí bounty apod. prostě jen přivřete oči...



Fior di Latte
21 Villegaignon Street, Mdina

Ať už v Mdině žijete nebo sem jen pojedete na výlet, nesmíte minout tuto malou zmrzlinárnu. Nachází se v úplném centru starého města, jen kousek od vyhlídky. Jedná se o malý podnik s čistým a moderním designem a na výběr tu mají jen několik málo druhů zmrzliny. Pro mě je to však nejlepší zmrzlina na ostrově. Chuťově výborná, nepřeslazená a i skladování mají perfektně zmáknuté, protože konzistence a "zmrazenost" jsou ideální. Strašně ráda kdykoliv sednu na autobus a tu skoro hodinovou cestu pro tuto boží zmrzlinu absolvuji. Určitě si dejte passion fruit!


Žádné komentáře :

Okomentovat