čtvrtek 20. dubna 2017

Fenyklové risotto s pečeným lososem

Risotto miluji. Miluji ho na všechny způsoby a ve všech ročních obdobích. Oka, ta zima nám teď tady na Maltě tak trošku odpadla, já vím. Ale i tak, je u nás sice slunečno a moře je azurové, ale abyste si nemysleli, že vás chci naštvat, tak nám tady ještě pořád docela dost fičí vítr, a tak není každý den tak úplně růžový. I zde startuje jaro, i když je tu všechno trošku rychlejší, než jak to známe z Čech. Já si toto období samozřejmě užívám, protože vím, že přijde i léto a s ním i horko a chuť akorát tak na meloun a gin & tonic... Máme tu takového pána s náklaďákem plným ovoce a zeleniny. Stojí každý den u hlavní třídy a jeho ovozel je prostě skvělý. Nedávno jsem šla okolo a najednou slyším své jméno. To ten neskutečně voňavý fenykl doslova řval na celou promenádu, ať ho vezmu domů. No tak teda jo. :) 


Vlastně jsem pořádně ani nevěděla, co mu doma provedu... Plněný fenykl? Grilovaný, zapečený? Koláč? Gravlax?? Á losos. Ale dělat skandinávský gravlax na Maltě? Hm. Losos doma je... Ale chce to něco středomořského... Těstoviny ne... Hm... Sakra co já s tím fenyklem udělám? Hm... Áaaaa! Risotto!!! 

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
200 g filetu z lososa bez kůže
sůl a pepř

2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku, prolisované
1 fenykl, nasekaný na drobné kostky
225 g rýže Arborio 
300 ml suchého bílého vína
750 ml zeleninového vývaru
150 g čerstvého nebo mraženého hrášku
50 g čerstvého špenátu + na ozdobu
2 lžíce Mascarpone
30 g Parmigiano-Reggiano, nastrouhaný
šťáva z půlky citronu
sůl a pepř


Losos:

Troubu si předehřeji na 180°C. Filet z lososa omyji a osuším papírovou utěrkou. Z obou stran jej osolím a opepřím. Na pánvi si rozehřeji olej a lososa opeču z každé strany po dobu dvou minut. Poté jej přendám na pekáček a vložím na 20 minut do trouby. 

Risotto: 

Vývar si přivedu k varu a nechám stranou. 

V hrnci s nepřilnavým dnem si rozehřeji olej a přidám česnek a fenykl. Opékám do lehkého zezlátnutí. Poté přidám rýži, za stálého míchání opékám další minutu a podliji vínem. Jakmile se víno téměř odpaří, přidávám po jednotlivých naběračkách horký vývar. Další naběračku vývaru přidám vždy až ve chvíli, kdy je předchozí přidaný vývar téměř vstřebaný v rýži. Takto pokračuji až do spotřebování vývaru. Nezapomeňte, že nad risottem musíte stát a prakticky neustále jej míchat, jinak se vám připálí. 

S poslední částí vývaru přidám hrášek a špenát. Počkám do vstřebání vývaru a vmíchám Mascarpone. Risotto odstavím z plotny a nakonec vmíchám Parmigiano-Reggiano. Zakápnu citronovou šťávou a znovu vše promíchám. Nakonec dosolím a dopepřím dle potřeby. 

Upečený lososový filet nakrájím na kousky a podávám spolu s risottem a lístky čerstvého špenátu.


Žádné komentáře :

Okomentovat