čtvrtek 6. dubna 2017

Malta a její kávová tvář

Ano i na Maltě se dá pít dobrá káva. Sice je tu třetí kávová revoluce ještě v plenkách, ale lepší se to a je třeba si držet palce, že jo.


Nalijme si však čistého vína (nebo kávy, já teď fakt nevím). Na většině místech si můžete objednat tak maximálně velkokomerční značku kávy z minimálně týden nečištěného kávovaru... To, jak moc se personál o kávovar stará a tedy i výslednou kvalitu vaší kávy, poznáte celkem rychle, stačí chvíli sledovat jak personál kávu připravuje. Napění mléko, ale nenásleduje očistění trysky? Z páky vyklepne starou kávu a bez očistění dá novou? Pak máte na výběr. Utíkat, protože tady se vám gurmánského zážitku nedostane a nebo se spokojit. Nechám to na vás. Naštěstí pro mě a jistě i pár dalších jsou zde ale první vlaštovky, některé to dělají vážně skvěle. 

Coffee Circus Malta
Triq Il-Parrocca, Il-Mosta, Malta

Coffee Circus byl první maltskou vlaštovkou s výběrovou kávou. Nelze jim to upřít a já zbožňuji design jejich kavárny v Mostě. Obsluha je tu skutečně milionová. S radostí vysvětlí vše o svých kávách a pokusí se vás nenásilně přemluvit, abyste si do espressa nesypali hned dva cukry, ale zkusili to nejdříve bez (nebojte, to nebyl můj případ). Jejich kávu a filozofii najdete na více místech. V prostorách univerzity ve Msidě potkáte jejich stánek, v sezóně můžete zejména ve Sliemě narazit na jejich bike a nakonec ještě musím zmínit subaru van, který vás nakopne kávou na svých pravidelných zastávkách ve Swatar a Mriehel a většinou také nechybí na větších festivalech a akcích pořádaných po celé Maltě. Momentální umístění najdete na jejich FB stránkách. A jen tak mimochodem, co nevidět se můžeme těšit na další kavárnu v Marsaskala.


Lot Sixty One Coffee Roasters Malta
30, Old Theatre Street, Valletta, Malta

Pro mě osobně skvělý zážitek nejen z kávy. Majitelé čerpají zkušenosti ze svých stejnojmenných kaváren v Amsterdamu a přináší kávovou kulturu i na Maltu. Nutno dodat, že to dělají opravdu dobře. Malý prostor s jen omezenými možnostmi sezení vám vadit vůbec nebude, protože se s vámi s velkou chutí pustí do řeči místní baristky. A to prosím pěkně i česky, pokud byste chtěli. Ano, zdejší páky ovládají dvě šikovné moravandy. A pozor, tato kavárna disponuje i vlastní pražírnou! Doporučuji vyzkoušet jejich cold brew, cascara lemonade a zajíst to banánovým chlebíčkem. Pokud doma disponujete jakýmkoliv přístrojem na výrobu kávy, pak si nezapomeňte odnést balíček voňavých a čerstvě pražených zrnek. Slinty slint.



Piadina Caffe
 24, Triq Santa Lucija, Valletta, Malta
www.piadinacaffe.com

Ve Vallettě ještě chvilku zůstaneme. Piadina Caffe se nachází jen o ulici dál než Lot a je to opravdu kouzelné místo. V malé kavárničce zhruba v polovině svahovité ulice se můžete posadit buď na ulici na pár židlí, případně přímo na připravené polštáře nebo využít protilehlého prostoru s možností posezení u stolu. Ten však většinou zeje prázdnotou a lidé se doslova povalují a baví na ulici. Tento podnik vám sice nenabídne kávu podle posledních trendů, ale dostanete tu slušnou a autentickou "itálii" z rukou neskutečně milé obsluhy. Dejte si k tomu sklenku vína, italskou piadinu, upadněte na polštář a prostě se jen kochejte okolím.


Coffee Berry
68A 69 Triq San Dominku, Sliema, Malta

Coffee Berry není ledajakým espresso barem či kavárnou. Samozřejmě zde dostanete i klasické druhy kávy, jestli však milujete kávu a ještě ke všemu pistácie, nesmíte toto místo minout. Objednejte si Berrycino (bez cukru, bude to nasládlé dostatečně) a čekejte, co se bude dít. Na stole vám totiž přistane zelené cappuccino obohacené o pravou pistáciovou pastu. Je to naprosto skvělá kombinace a moc bych si přála, aby mi příště na stole přistála i sklenička té pasty a lžička. Pak by nám stačily asi tak dvě minuty osamotě... :)
Nadchlo mě i prostředí, jedná se o maličkou místnost s barem a oknem, jež je otevřené a vy se můžete posadit z obou jeho stran a užít si svou kávu. Mimochodem doporučuji i jejich Tiramisu v zavařovačce. Ozkoušeno na lidech. 


4 komentáře :

  1. Coffee Circus vypadá parádně. Tohle "ošoupané ledabyle natřené dřevo" je atmosférické jak blázen. Na Maltu kvůli kavárně asi ale přeci jen nepojedu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to mé oblíbené místo. Určitě se nevyplatí jen na Maltu jen kvůli kávě, ale vyplatí se sem jen kvůli Maltě a jako zpříjemnění si tu kávu dát. ;)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Malta se mi zdá jako strašně krásná země, a pokud zde mají i dobrou kávu, není důvod se tam nevypravit někdy v budoucnu :) Nejvíc mě asi v poslední době překvapilo to, že jsem viděla nějakou kávu snad i v DM, což jsem nečekala, ale jsem za to ráda, protože tam mají dobré potraviny a jsou šetrné k přírodě :) Tak třeba se káva někdy objeví i tady, i když bohužel zatím v nabídce potraviny nemají :(

    OdpovědětVymazat