čtvrtek 23. března 2017

Nepečený ovocný dort

Před odjezdem z Čech jsem moc dobře věděla, že se následujících pár měsíců k tvoření sladkostí jen tak nedostanu. Proto jsem snad obden něco vyráběla. Nestíhali jsme to ani jíst, ale já se potřebovala vyřádit. Jak se nám čas krátil a věci pomalu mizely v krabicích, moje chuť tvořit naopak sílila a jak jsem začala vymýšlet co nejjednodušší recepty na dezerty...


A tak vznikl tento dort. Měla jsem neodolatelnou chuť na ovoce a na něco lehkého, rozplývajícího se na jazyku. Ricotta se v tomto ohledu ukázala jako nejlepší možný parťák. Jsem dost velkým odpůrcem používání želatiny v nepečených dezertech, vadí mi ta konzistence a snesu ji jen u Panna Cotty, tam však přichází k varu, proto se chová trošku jinak a není tak rosolovitá. Zde jsem si tedy pomohla chlazením. Dort není nijak náročný na práci, ale spíš na čas, po který se musí nechat vychladit v lednici. Pomoci si můžete i mrazákem, ale pak jej doporučuji zkonzumovat na první dobrou, jinak vám pustí hodně vody. Na chuti se sice nic nezmění, ale vzhledově by nebyl nic moc. A nevím jak vy, ale já jím i očima. ;)


Na dortovou formu o průměru 18 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Korpus: 

200 g čokoládových sušenek
70 g rozpuštěného másla

Krém: 

300 g sýru Philadelphia, vychlazený
250 g Ricotty, vychlazené
350 ml smetany ke šlehání (min. 33%), vychlazené
50 g agávového sirupu

150 g jahod + na ozdobu
150 g mix borůvek a malin + na ozdobu

Ideálně večer před přípravou dortu vyklepnu Ricottu do sítka a podložím mísou. Takto ji nechám přes noc (nebo aspoň několik hodin) odkapat.

Dortovou formu si pečlivě vyložím pečícím papírem - jak dno, tak také její boky.

Sušenky si rozdrtím pomocí mixéru nebo je dám do uzavíratelného sáčku a rozdrtím pomocí válečku. Poté je promíchám s rozpustěným máslem a 2/3 směsi napěchuji na dno dortové formy a dám do lednice chladit.

Mezitím si v jedné míse rozmizuji jahody a a ve druhé borůvky s malinami.

Philadelphii a Ricottu vyšlehám do hladka a poté pomalu zašlehávám smetanu. Nakonec zašlehám agávový sirup - podle chuti jej mohu dát méně či více, než uvádím v receptu.

Sýrovo-smetanovou směs si rozdělím na dvě části. Do jedné zamíchám rozmixované jahody a do druhé borůvky s malinami. Borůvkovo malinovou směs zatím odložím do lednice.

Na připravený sušenkový základ navrstvím jahodovou směs, zarovnám povrch a dám minimálně na dvě hodiny chladit do lednice. Jakmile je jahodová směs trochu ztuhlá, opatrně na ni navrstvím zbylou třetinu sušenkové směsi a nakonec borůvkovo-malinovou směs. Dort vložím opět do lednice a nechám vychladnout několik hodin. Nakonec jej z lednice vyjmu, dortovou mísu otevřu, z dortu odlepím pečící papír, ozdobím zbylým ovocem a podávám. Dort však nenechávám delší dobu mimo lednici.


Pokud byste si chtěli čekání trošku zjednodušit, je možné si pomoci mrazákem a celé chlazení tak urychlit. Dejte si však pozor, pokud dort dáte do mrazáku, voda v něm krystalizuje a následně může dělat neplechu. Takový dort doporučuji zmražený přendat na hodinku do lednice a poté rychle zkonzumovat.

Žádné komentáře :

Okomentovat