čtvrtek 8. června 2017

Kulaté cukety plněné bulgurem a sýrem Ġbejna

Jestli je Malta v něčem vážně skvělá (kromě moře a slunce samozřejmě, že jo), pak je to enormní množství ovozelu na každém patníku. Už nějaký ten pátek jsem pokukovala po malých kulatých cuketách. V ČR na ně moc nenarazíte, tudíž jsem s nimi ještě neměla tu čest, tady jsou však opravdu hodně oblíbené a hojně pěstované. A tak nadešel čas a pár kousků skončilo i v mém košíku.


Když už jsem měla maltské cukety, proč z nich rovnou nevytvořit něco lokálního? Jako náplň jsem tak použila směs bulguru a maltského ovčího sýra Ġbejna. Ten je jednou z největších lahůdek, kterou Malta nabízí a potkat jej zde můžete v několika provedeních. Čerstvý friski nebo tal-ilma, sušený moxxa, bajda nebo t'Għawdex a nakonec v pepřové krustě s názvem tal-bżar. Dnes můžete zakoupit i sýry vyrobené z méně tradičního kravského nebo kozího mléka, případně ochucené bylinkami, papričkami, rajčaty, najdete také varianty naložené v oleji... U mě ale jednoznačně vede přírodní sušený ovčí. A právě ten jsem v receptu použila. Každopádně výborně poslouží i feta, případně čerstvý kozí sýr... Fantazii a chuti se meze nekladou.


Na šest kulatých cuket budeme potřebovat:

Ingredience:

1/2 hrnku bulguru
římský kmín, kurkuma, mleté chilli, sůl, pepř
6 ks kulatých cuket
1 lžíce olivového oleje
1 ks šalotky, nasekané najemno
2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
3 ks sušených rajčat, nasekané
50 g sýra Ġbejna (nebo feta, čerstvý kozí sýr...), nakrájený na drobné kostičky
hrst petřželky, nasekané najemno


Bulgur:

Bulgur vsypu do menšího kastrůlu, přidám koření dle chuti a zaliji hrnkem vařicí vody. Bulgur ve vodě rozmíchám a kastrůlek přiklopím pokličkou. Za občasného promíchání nechám bulgur cca 20 minut bobtnat.

Cukety:

Troubu si předehřeji na 170°C.

Cuketám odkrojím vrchní část a schovám na později. jejich vnitřek vydlabu pomocí lžičky tak, abych nepoškodila stěny cuket. Vydlabaný vnitřek cuket si nasekám nožem na jemno.

Na pánvi si rozehřeji olej a opeču na něm šalotku. Jakmile začne šalotka zlátnout, přihodím česnek. Nakonec přidám vnitřek cukety a celou směs opékám do jejího změknutí.


Jakmile je cuketa měkká, odstavím pánev z plotny a do směsi přidám nabobtnalý bulgur, sušená rajčata a sýr. Vše důkladně promíchám a nakonec zasypu nasekanou petrželkou a znovu promíchám. ´
Vydlabané cukety naplním bulgurovou směsí lehce přes okraj a přiklopím horními odříznutými částmi cuket. Cukety vyskládám do zapékaci nádoby, zakapu trochou olivového oleje a podleji 100 ml studené vody.

Cukety peču hruba hodinu do jejich změknutí.

Takto upravené cukety konzumujeme celé i se slupkou, odkrajujeme jen zbytky stonku. Jsou totiž krásně měkké, a tak bychom se zbytečně připravili o další živiny a chuťový zážitek.
---

A co vy? Máte nějaký oblíbený cuketový recept???


1 komentář :

  1. Pane jo to vypadá dobře, budu si muset koupit tyhle pidi cuketky, láká mě tento pokrm :)

    OdpovědětVymazat