pátek 14. července 2017

Ahi Poke

Už je to téměř rok a půl, co jsme navštívili Hawaii, ale toto místo se nesmazatelně zarylo nejen do našich srdcí, ale též do našich žaludků. Asi nejtypičtější hawajské jídlo je Ahi Poke. A jelikož se mi po Hawaii stýská už opravdu hodně, nastal čas si pravé Ahi Poke připravit na Maltě.


Nemohla jsem si najít příhodnější čas, vždyť je právě sezona lovu tuňáků, který je základem celého jídla. Kilo tuňáka tu aktuálně vyjde na €10. Což je celkem příjemná změna oproti Česku, kde se nedá pořídit za méně než 800,- Kč. 

Šla jsem tak dnes do svého oblíbeného obchůdku s rybami, k oblíbené paní prodavačce, která vždy nezapomene připojit i pár tipů, jak s konkrétní rybou nakládat. Dnešní doporučení znělo jasně - tuňák je nejlepší, když ho tepelně upravíte jen zlehka. Moje ujištění, že zůstane syrový ji evidentně potěšilo a uznale pokývala hlavou. 

Ahi Poke je opravdu velmi tradiční havajský pokrm a je jedním z mála, který se těší velké oblibě nejen na Hawaii, ale i po celých Státech. Z předchozího textu je jasné, že jeho základem je čerstvý tuňák. Pak stačí už jen pár ingrediencí, 10 minut práce a tato neskutečná paráda je na světě. A pokud vás zajímá, co přesně se skrývá pod názvem, pak Ahi je tuňák a Poke znamená krájet, sekat. Tak si naostřete nože a jdeme na to.


Na 4 porce budeme potřebovat: 

Ingredience:

Ahi Poke:

300 g tuňáka žlutoploutvého
1 šalotka, nasekaná na jemno
1 hrst nasekané natě jarní cibulky
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce chilli česnekové omáčky (např. Sriracha)
2 lžíce sezamových semínek

K podávání:

400 g uvařené rýže
1 zralé avokádo
1 hrst vařených zelených fazolí broad beans nebo hrášku


Tuňáka nakrájím na menší kostky o velikosti cca 0,5 cm a odložím stranou.

Šalotku smíchám s jarní cibulkou, sojovou omáčkou, sezamovým olejem, chilli omáčkou a semínky. Vše důkladně promíchám. Přidám tuňáka, znovu promíchám a před podáváním nechám 20 minut stát, aby se všechny chutě propojily.

Podávám s uvařenou rýží, avokádem a fazolemi nebo hráškem.

---

Jednoduché, že? Tak směle do toho! 


1 komentář :

  1. Zní to skvěle... až na toho tuňáka. :D Syrovou rybu leda v sushi, kde má šanci se dostatečně schovat. Asi jsem kulinářský barbar.

    OdpovědětVymazat