Nemohla jsem si najít příhodnější čas, vždyť je právě sezona lovu tuňáků, který je základem celého jídla. Kilo tuňáka tu aktuálně vyjde na €10. Což je celkem příjemná změna oproti Česku, kde se nedá pořídit za méně než 800,- Kč.
Šla jsem tak dnes do svého oblíbeného obchůdku s rybami, k oblíbené paní prodavačce, která vždy nezapomene připojit i pár tipů, jak s konkrétní rybou nakládat. Dnešní doporučení znělo jasně - tuňák je nejlepší, když ho tepelně upravíte jen zlehka. Moje ujištění, že zůstane syrový ji evidentně potěšilo a uznale pokývala hlavou.
Ahi Poke je opravdu velmi tradiční havajský pokrm a je jedním z mála, který se těší velké oblibě nejen na Hawaii, ale i po celých Státech. Z předchozího textu je jasné, že jeho základem je čerstvý tuňák. Pak stačí už jen pár ingrediencí, 10 minut práce a tato neskutečná paráda je na světě. A pokud vás zajímá, co přesně se skrývá pod názvem, pak Ahi je tuňák a Poke znamená krájet, sekat. Tak si naostřete nože a jdeme na to.
Na 4 porce budeme potřebovat:
Ingredience:
Ahi Poke:
300 g tuňáka žlutoploutvého
1 šalotka, nasekaná na jemno
1 hrst nasekané natě jarní cibulky
3 lžíce sojové omáčky
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce chilli česnekové omáčky (např. Sriracha)
2 lžíce sezamových semínek
K podávání:
400 g uvařené rýže
1 zralé avokádo
1 hrst vařených zelených fazolí broad beans nebo hrášku
Tuňáka nakrájím na menší kostky o velikosti cca 0,5 cm a odložím stranou.
Šalotku smíchám s jarní cibulkou, sojovou omáčkou, sezamovým olejem, chilli omáčkou a semínky. Vše důkladně promíchám. Přidám tuňáka, znovu promíchám a před podáváním nechám 20 minut stát, aby se všechny chutě propojily.
Podávám s uvařenou rýží, avokádem a fazolemi nebo hráškem.
Tuňáka nakrájím na menší kostky o velikosti cca 0,5 cm a odložím stranou.
Šalotku smíchám s jarní cibulkou, sojovou omáčkou, sezamovým olejem, chilli omáčkou a semínky. Vše důkladně promíchám. Přidám tuňáka, znovu promíchám a před podáváním nechám 20 minut stát, aby se všechny chutě propojily.
Podávám s uvařenou rýží, avokádem a fazolemi nebo hráškem.
---
Jednoduché, že? Tak směle do toho!
Zní to skvěle... až na toho tuňáka. :D Syrovou rybu leda v sushi, kde má šanci se dostatečně schovat. Asi jsem kulinářský barbar.
OdpovědětVymazat