středa 31. prosince 2014

Ruské bliny s uzeným lososem a kapary


Říká se, že z Ruska k nám nikdy nepřišlo nic dobrého. No, minimálně bych se hádala, co se jídla týče, protože bliny jsou naprosto famózní pochoutkou a podle mě by neměly chybět na silvestrovské hostině. Tradičně se podávají s pravým kaviárem, což je pochutina, kterou jsem ještě neměla možnost ochutnat a ani se do toho nijak zvlášť nehrnu. Je mi totiž jasné, že jako všechny ostatní drahý dobroty by mi i kaviár chutnal a kde na to pořád brát peníze, že?

Vzhledem k tomu, že nemám ráda náhražky čehokoliv, kaviár nevyjímaje, raději si bliny dopřávám v lehce úspornější variantě s uzeným lososem, Crème fraîche, koprem a kapary.

Na cca 20 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

100 g hladké mouky
35 g pohankové mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička sušeného droždí
125 ml mléka
80 g zakysané smetany
1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
olivový olej na opečení

uzený losos
Crème fraîche
kopr
kapary

V míse smíchám všechny sypké suroviny.

Mléko a zakysanou smetanu dám do kastrůlku a za občasného míchání metličkou ohřeji - nesmí se však vařit.

Do mléčné směsi zamíchám žloutek a metličkou vše zamíchám do moučné směsi. Míchám dohladka a nechám na teplém místě přikryté čistou utěrkou 30 minut kynout.


Do vykynutého těsta zlehka do smísení zamíchám sníh ušlehaný z bílku tak, aby v těstě nebyly vidět kousky sněhu.

Rozpálím si pánev a lehce ji potřu olejem. Pomocí lžíce na pánev kladu těsto ve tvaru malých lívanečků - blinů. Z každé strany je opékám zhruba minutu.


Bliny jsou nejlepší ještě teplé, ale i studené udělají velkou parádu. Podávám je se lžičkou Crème fraîche, koprem, uzeným lososem a kapary.


A čím si bliny obložíte vy?

1 komentář :