středa 31. prosince 2014

Silvestrovské jehněčí kofty s domácí BBQ omáčkou


Miluji oslavy všeho druhu. Vážně. kdykoliv je příležitost cokoliv slavit, nesmím u toho chybět. Jsem ten typ úchyla, co všechno zdobí, čančá, vaří, šílí... Chápete tedy, že Silvestr a oslava Nového roku pro mě znamená celkem dost práce. Nebo zábavy???

Jehněčí kofty jsou u nás velmi oblíbené. Na přípravu jsou jednoduché a dají se s nimi dělat divy. Přidáváme je k těstovinám, zapékáme je a podáváme s různými omáčkami. Na Silvestra jsem však chtěla něco speciálního, proto jsem k nim vytvořila domácí BBQ omáčku, kterou jsem vylepšila o pořádnou dávku bourbonu. Protože když slavit, tak pořádně!


Ingredience:

BBQ omáčka:

50 ml olivového oleje
20 g másla
1 větší banánová šalotka, jemně nasekaná
1 stroužek česneku. prolisovaný
60 ml červeného vinného octa
100 ml bourbonu
230 g rajského protlaku
40 g melasy
1,5 polévkové lžíce worcestrové omáčky
1 lžíce medu
1 lžíce třtinového cukru
1 lžíce pálivé chilli omáčky
1 lžička sójové omáčky
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 lžička uzené soli

Jehněčí kofty:

500 g mletého jehněčího masa (pokud nemáte rádi jehněčí, lze nahradit hovězím)
1 vejce
1 chilli paprička, jemně nasekaná
1 banánová šalotka, jemně nasekaná
hrst petrželky, jemně nasekané
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžička mletého římského kmínu
hrst strouhanky
sůl a pepř na dochucení
olivový olej na usmažení
čerstvé oregano k podávání

Na přípravu BBQ omáčky si nejdříve v menším hrnci rozpálím olej s máslem a dozlatova opeču šalotku a česnek. Dávám přitom pozor, aby mi česnek nezhnědl, tím by zhořkl a musela bych začít znovu.

Jakmile je cibule zlatavá, ztlumím plamen na polovinu a přidám všechny ostatní ingredience a nechám za občasného míchání probublávat zhruba 30 minut.

Hotovou směs plním do vyvařených uzavíratelných sklenic a skladuji v lednici.

Všechny ingredience na kofty promíchám v míse. Poté si namočím ruce ve studené vodě a tvaruji malé kuličky.

Na pánvi rozehřeji olej a kofty ze všech stran opeču.

Podávám je s BBQ omáčkou a posypané oreganem.


Pokud jste se prokousali až sem, věřte, že si toho moc vážím a děkuji za vaši podporu, komentáře, emaily, prostě děkuji za to, že mě čtete.

Vám i sobě přeji šťastný Nový rok plný nových chutí, lásky (k jídlu) a nových přátelství.

Vaše Petra

Žádné komentáře :

Okomentovat