úterý 4. března 2014

Dýňové ravioli s ricottou a šalvějovým máslem


Myslím, že jsem již definitivně praštila s kupovanými těstovinami. Domácí jsou prostě domácí a jak je jednou ochutnáte... Jejich výroba mě navíc hodně baví a naprosto fascinuje. A jelikož nepokrytě zbožňuji ravioli, bylo jasné, že je na čase se je naučit.

Recept na základní těsto na těstoviny a postup krok za krokem najdete v mém předchozím příspěvku, takže se zde už s dovolením nebudu opakovat. Náplň si můžete vyrobit jakoukoliv, použít můžete cokoliv vás jen napadne. Já měla v kredenci ještě máslovou dýni z podzimu a tak bylo jasné, že padne za oběť právě raviolám.


Na 6 porcí budete potřebovat:

Ingredience:

1 základní těsto na těstoviny
1 malou máslovou dýni
olivový olej
čerstvý rozmarýn
200 g sýru Ricotta
100 g másla
čerstvé šalvějové lístky
sůl a pepř

Dýni rozříznu napříč a vydlabu z ní semínka. Na plech si dám pečící papír, dýni na řezné straně pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a přidám větvičku rozmarýnu. Položím ji řeznou stranou dolů a vložím do trouby předehřáté na 170°C. Délka pečení se odvíjí od velikosti dýně, u menších je to zhruba 30 minut, důležité je, aby dýně byla měkká jako máslo.


Mezitím si podle návodu připravím těsto na těstoviny.

Dýni nechám chvilku vychladnout, ale ještě horkou ji oloupu - jde to velice lehce. Vložím ji do misky a tyčovým mixérem rozmixuji na pyré. Pyré přemístím do síta, překryji jej potravinovou fólií a navrch položím kilo mouky/cukru nebo těžkou konzervu. Síto dám na misku a nechám dýni okapat. Je důležité, aby v dýni bylo co nejméně vody. Poté do okapaného pyré vmíchám ricottu a dle chuti osolím a opepřím.


Dále pokračuji opět dle návodu.


Na pánvičce si nechám rozpustit a prohřát máslo (pozor aby nezačalo hnědnout), ke konci k němu přidám pár lístků šalvěje a osolím. Hotové ravioli servíruji polité šalvějovým máslem.

1 komentář :

  1. Děkuji za úžasný recept na dýňové ravioli i na domácí těsto. Vyzkoušeli jsme a bylo to skvělé. :)

    OdpovědětVymazat