Jedním z nejjednodušších a u nás doma nejoblíbenějším receptem jsou těstoviny s pestem. Dříve jsem se omezovala pouze na bazalkové, nicméně poslední dobou jsem začala trochu experimentovat a bazalku s oblibou měním, za co mě napadne. Pozor však u parmazánu, ten nenahradíte, ani kdybyste se na hlavu stavěli, i záměna například za Grand Moravii je na chuti obrovsky znát. Bohužel ne v dobrém smyslu slova.
Mám tu pro vás pár receptů, které se u nás chytly. Spoustu toho mám ještě v hlavě, tak pokud nebudu moc zaměstnaná nebo líná, třeba se dočkáme i pokračování.
Tradiční bazalkové pesto
Ingredience:
100 g čerstvých bazalkových lístků, bez stonků
180 ml olivového oleje
40 g piniových oříšků
240 g strouhaného parmazánu
80 g strouhaného sýru pecorino romano
2 prolisované stroužky česneku
sůl a pepř
Pesto z medvědího česneku s mandlemi
Ingredience:
200 g čerstvých listů medvědího česneku, bez stonků
120 ml olivového oleje
50 g mandlí
70 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
Medvědí česnek |
Ingredience:
120 g rukolových lístků
100 ml avokádového oleje
50 g para ořechů
100 g gorgonzoly
50 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
Pesto ze sušených rajčat a kešu oříšků
Ingredience:
400 g sušených rajčat naložených v olivovém oleji, okapaných
60 ml olivového oleje z naložených rajčat
20 g kešu oříšků
80 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
Příprava:
Do mixéru vložím všechny ingredience, rozmixuji je na hladkou pastu a dochutím solí a pepřem.
Z množství uvedených surovin vyrobíte několik porcí. Doporučuji si je buď nasáčkovat nebo přendat do malých plastových uzavíratelných nádob a zamrazit. Během chviličky tak budete mít kdykoliv k dispozici rychlou snídani/svačinu/oběd/večeři. Pesta můžete použít nejen na těstoviny, ale také jako pomazánky či nádivky a výborná jsou také přidaná do ranních míchaných vajec nebo do bramborové kaše. A neznám lepší svačinu než rozkrojenou bagetu pokapanou olivovým olejem, pomazanou pestem a doplněnou nějakou dobrou sušenou šunkou, či obloženou rajčaty a mozzarellou. Pesto vás zkrátka může provázet celým dnem. Tak si ho náležitě užijte!
Zaujal mě recept s tím medvědím česnekem, protože se blíží jeho sezóna :)) Díky za inspiraci :)
OdpovědětVymazatTWF Kami*