středa 5. března 2014

Pesto. Pesto??? PESTO!


Jedním z nejjednodušších a u nás doma nejoblíbenějším receptem jsou těstoviny s pestem. Dříve jsem se omezovala pouze na bazalkové, nicméně poslední dobou jsem začala trochu experimentovat a bazalku s oblibou měním, za co mě napadne. Pozor však u parmazánu, ten nenahradíte, ani kdybyste se na hlavu stavěli, i záměna například za Grand Moravii je na chuti obrovsky znát. Bohužel ne v dobrém smyslu slova.

Mám tu pro vás pár receptů, které se u nás chytly. Spoustu toho mám ještě v hlavě, tak pokud nebudu moc zaměstnaná nebo líná, třeba se dočkáme i pokračování.


Tradiční bazalkové pesto

Ingredience:

100 g čerstvých bazalkových lístků, bez stonků
180 ml olivového oleje
40 g piniových oříšků
240 g strouhaného parmazánu
80 g strouhaného sýru pecorino romano
2 prolisované stroužky česneku
sůl a pepř


Pesto z medvědího česneku s mandlemi

Ingredience:

200 g čerstvých listů medvědího česneku, bez stonků
120 ml olivového oleje
50 g mandlí
70 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř

Medvědí česnek

Rukolové pesto s para ořechy

Ingredience:

120 g rukolových lístků
100 ml avokádového oleje
50 g para ořechů
100 g gorgonzoly
50 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř


Pesto ze sušených rajčat a kešu oříšků

Ingredience:

400 g sušených rajčat naložených v olivovém oleji, okapaných
60 ml olivového oleje z naložených rajčat
20 g kešu oříšků
80 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř



Příprava:

Do mixéru vložím všechny ingredience, rozmixuji je na hladkou pastu a dochutím solí a pepřem.

Z množství uvedených surovin vyrobíte několik porcí. Doporučuji si je buď nasáčkovat nebo přendat do malých plastových uzavíratelných nádob a zamrazit. Během chviličky tak budete mít kdykoliv k dispozici rychlou snídani/svačinu/oběd/večeři. Pesta můžete použít nejen na těstoviny, ale také jako pomazánky či nádivky a výborná jsou také přidaná do ranních míchaných vajec nebo do bramborové kaše. A neznám lepší svačinu než rozkrojenou bagetu pokapanou olivovým olejem, pomazanou pestem a doplněnou nějakou dobrou sušenou šunkou, či obloženou rajčaty a mozzarellou. Pesto vás zkrátka může provázet celým dnem. Tak si ho náležitě užijte!

1 komentář :

  1. Zaujal mě recept s tím medvědím česnekem, protože se blíží jeho sezóna :)) Díky za inspiraci :)
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat