neděle 16. března 2014

Na zeleno: St. Patrick´s day


Jsem ráda za jakýkoliv důvod k oslavám. Ač u nás nemá svátek svatého Patrika tradici, pro Irsko a Iry je to jeden z nejdůležitějších svátků v roce. A jelikož je Irsko nádherná země, s fantastickou přírodou, která navíc produkuje skvělou whiskey, rozhodla jsem se i já tento svátek na počest všeho irského oslavit. A jak jinak, než v zeleném stylu.

Happy St. Patrick´s day!

Borůvkové cupcakes s mátovým krémem

Každý svátek by se měl slavit něčím sladkým, to dá rozum. Ehm, nečekali jste ode mě něco jiného, než cupcakes, že ne? :)


Na cca 12 cupcakes budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

250 g borůvek
225 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
200 g cukru krupice
115 g změklého másla
2 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
5 lžic mléka

Mátový krém:

50 g změklého másla
125 g sýru Philladelphia
180 g moučkového cukru
1 lžička peprmintového aroma
zelené potravinářské barvivo

fondán nebo marcipán na ozdobu
borůvky na ozdobu

Troubu si předehřeji na 170°C. Na plech s vyššími okraji dám pečící papír a do jeho středu rovnoměrně rozprostřu borůvky. Peču 15 minut, dokud borůvky nepopraskají, poté plech vyjmu, borůvky z něj vyndám a nechám je zcela vychladnout. Nakonec je v mixéru rozmixuji na pyré.

Do mísy si proseji mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse si vyšlehám cukr společně s máslem do světlé pěny - trvá to zhruba 5 minut. Poté po jednom zašlehám vejce a nakonec vanilkový extrakt. Pomocí stěrky do máslové směsi zamíchám moučnou směs. Nakonec vmíchám borůvkové pyré a mléko.


Formu na muffiny si vyložím papírovými košíčky a naplním je těstem cca 1 cm pod okraj košíčků a peču 20 minut. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté je vyjmu a nechám zcela vychladnout.

Na mátový krém v míse vyšlehám máslo a do něj zašlehám sýr. Přidám peprmintové aroma a šlehám do dohladka. Poté po částech zašlehám prosátý moučkový cukr. Nakonec přidám  potravinářské barvivo a znovu promixuji, dokud barva není rovnoměrná. Používám gelové barvy, které stačí dávkovat jen po troškách, na toto množství krému stačí trocha gelu na špičku špejle. Pamatujte, že barvivo můžete vždy přidat, ale nikdy ubrat.

Krémem si naplním cukrářský sáček s trezírovací špičkou s kulatým otvorem a cupcakes s ním ozdobím. Fondán nebo marcipán si taktéž obarvím zeleným barvivem, pomocí válečku vyválím na tenký plát a vykrojím lístečky. Cupcakes ozdobím borůvkami a vymodelovanými lístky.


Křehké košíčky s bazalkovým krémem a kozím sýrem

Úžasně jemné košíčky, které se vám doslova rozplynou na jazyku, si zamilujete. Samozřejmě se hodí i na jiné oslavy nebo jen tak, třeba k nedělní snídani. Použít však můžete i jiné, než jen bazalkové pesto, fantazii se meze nekladou.


Na cca 18 košíčků budete potřebovat:

Ingredience:

Košíčky:

170 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
špetka soli
120 g změklého másla
1 žloutek

Bazalkový krém:

100 g sýru Philladelphia
50 g zakysané smetany
50 g bazalkového pesta
sůl a pepř

čerstvý kozí sýr na ozdobu

Troubu si předehřeji na 180°C a formičky na košíčky si vymažu máslem. Já jsem použila silikonové formičky na muffiny, protože formičky na košíčky nemám. I silikonové formičky však doporučuji vymazávat. 

Mouku, cukr a sůl si proseji do mísy a přidám změklé máslo a žloutek. Všechny suroviny zpracuji na hladké těsto, zabalím jej do potravinářské folie a dám nejméně na hodinu chladit do lednice. 

Z těsta jsem si vyválela váleček a rozkrojila jej na 16 částí. Postupně do formiček co nejvíce rovnoměrně namačkám jednotlivé části tak, aby těsto pokrývalo i část boků formiček. Formičky s těstem vložím na 10 minut do lednice. Poté do každé formičky na těsto položím kousek pečícího papíru a zatížím jej sušenými fazolemi, či rýží. Peču je v troubě 12 minut, poté z košíčků odstraním zátěž a dalších 5 minut dopékám. Upečené košíčky nechám ve formičkách úplně vychladnout a následně je opatrně vyjmu. 

Na krém si šlehačem vyšlehám sýr se smetanou a poté pomocí stěrky zamíchám pesto. Osolím a opepřím podle chuti. 



Krémem si naplním cukrářský sáček s trezírovací špičkou s kulatým otvorem si naplním krémem a nazdobím košíčky. Zcela navrch pak dám kousek čerstvého kozího sýru. 


Ať už raději na oslavu svatého Patrika zvolíte sladké nebo slané, nezapomeňte, že sklenka staré dobré irské whiskey bude skvělým přítelem. Ale pozor, abyste to nepřehnali. Protože pak byste mohli zezelenat i vy. 

Žádné komentáře :

Okomentovat