úterý 16. července 2013

Borůvkové muffiny z podmáslí

Pohled zevnitř
Léto je v plném proudu a já si užívám všeho, co přináší. Na krajnicích teď potkávám spoustu prodavačů s nejrůznějším ovocem. Když jsem kolem jednoho improvizovaného stánku projížděla, málem jsem nabourala, jak jsem se snažila vyčíst, co je na něm k mání. Paní tam měla sklenice plné borůvek. A bez těch jsem jet dál zkrátka nemohla.

Občas mám trochu problém, že nejdříve něco koupím a až pak přemýšlím, co s tím. U borůvek ale bylo jasno celkem rychle. Budou to muffiny!


Na cca 12 ks budete potřebovat:

Ingredience:

200 g hladké mouky + na obalení borůvek
špetka sody
2 lžičky kypřícího prášku
110 g cukru krupice
1/4 lžičky soli
1 vejce
120 ml podmáslí
1/2 lžičky vanilkového extraktu
60 g rozpuštěného másla
120 g borůvek

Troubu si předehřeji na 180°C a formu na muffiny si vyložím papírovými košíčky. Borůvky omyji, osuším a obalím v mouce. Mouku do těsta proseji společně se sodou a kypřícím práškem a přimíchám cukr a sůl. Vejce promixuji s podmáslím, přidám vanilkový extrakt a společně s vychladlým rozpuštěným máslem vliji do moučné směsi. Směs jemně promíchám, ale jen aby se promísila - v těstě mají zůstat hrudky. Nakonec do těsta lehce zamíchám borůvky.

Obalené borůvky

Připraveným těstem naplním až po okraj připravené papírové košíčky a peču v troubě cca 15 minut, jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Upečené muffiny nechám pár minut odpočinout ve formě. Poté je vyjmu a nechám zcela vychladnout.

Muffiny můžete skladovat až 4 dny, ale obávám se, že tak dlouho nevydrží. Jsou totiž neuvěřitelně vláčné!

2 komentáře :

  1. Muffiny s borůvkami jsem ještě nedělala. Povedly se ti ;)

    OdpovědětVymazat
  2. super! Díky za recept. Nejprve mne zarazila hustota těsta před přidáním ovoce. Přišlo mi to až moc, protože to bylo fakt hutné. Ale ovoce během pečení pustilo šťávu a muffinky jsou krásně vyběhlé a nadýchané. Povedlo se, díky!

    OdpovědětVymazat