neděle 21. července 2013

Cupcakes z moruší s mátovým krémem


Už nějakou chvíli jsem na návštěvě rodičů mé lepší polovičky slýchala, že jim na zahradě roste moruše. Přiznám se bez mučení, absolutně jsem netušila, o co jde. Podle názvu jsem měla pocit, že se jedná o něco, z čeho vařit rozhodně nechci. Nakonec jsem však byla donucena jít se na stromek aspoň podívat a jaké bylo mé překvapení! Plody moruše se svým vzhledem podobají ostružinám, chutí pak připomínají slaďoučké maliny. Mňam! Tímto děkuji své skorotchýni, která mě k tomu stromu nakonec dokopala a navíc neohroženě pomáhala při sběru těch malých potvůrek. A věřte, že to práce nebyla snadná. Ještě že se nám moruše za tu námahu tak sladce odměnila.

My tři a moruše

Původně jsem měla v plánu z moruší upéct bublaninu nebo muffiny. Ale zdálo se mi to na ně málo sofistikované. A tak když jsem objevila recept na cupcakes, ve kterých je použita omáčka z bobulovin, bylo jasné, že tak nějak má vypadat ten správný level obtížnosti, jaký si má sladká moruše zaslouží.


Na cca 12 cupcakes budete potřebovat:

Ingredience:

Morušová omáčka:

85 g moruše + pár kousků na ozdobu
15 g cukru krupice
1/4 lžičky vanilkového extraktu
30 ml vody

Cupcakes:

130 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
85 g změklého másla
200 g cukru krupice
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
115 ml mléka
morušová omáčka

Mátový krém:

125 g sýru Philladelphia
50 g změklého másla
180 g moučkového cukru
1 lžička peprmintového aroma
zelené potravinářské barvivo (já používám tyto)


Všechny ingredience na morušovou omáčku dám do rendlíku, přivedu k varu a povařím 5 minut. Jakmile směs zchladne rozmixuji ji pomocí tyčového mixéru, ale jen lehce, chci aby mi v omáčce zůstaly i kousky moruší.

Troubu si předehřeji na 175°C a formu na muffiny vyložím papírovými košíčky. V malé misce si smíchám mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehám máslo a cukr do světlé a nadýchané pěny a poté po jednom zašlehám vejce. V další misce si promíchám mléko, morušovou omáčku a vanilkové aroma. Do máslové směsi zamíchám nejdříve polovinu směsi sypké a polovinu morušové. Vše pečlivě stěrkou promíchám a přidám zbytek přísad. Opět dobře promíchám.

Takto připravenou směs rozdělím do papírových košíčků a vložím do trouby. Peču 15 - 20 minut, jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes po vyjmutí z trouby nechám 5 minut odpočinout ve formě, poté je vyndám a nechám zcela vychladnout.

Na mátový krém v míse vyšlehám máslo a do něj zašlehám sýr. Přidám peprmintové aroma a šlehám do dohladka. Poté po částech zašlehám prosátý moučkový cukr. Nakonec přidám  potravinářské barvivo a znovu promixuji, dokud barva není rovnoměrná. Používám gelové barvy, které stačí dávkovat jen po troškách, na toto množství krému stačí trocha gelu na špičku špejle. Pamatujte, že barvivo můžete vždy přidat, ale nikdy ubrat.


Krémem si naplním cukrářský sáček s trezírovací špičkou s kulatým otvorem a cupcakes s ním ozdobím. Cupcakes skladuji v lednici, kde vydrží tři dny. Až těsně před podáváním na ně dle vlastní fantazie naaranžuji zbylé moruše a lístky máty.

Samozřejmě, pokud nemáte po ruce žádnou moruši, můžete v receptu použít například ostružiny, či maliny. V takovém případě ale doporučuji hotovou ovocnou omáčku na konci ještě protlačit sítem, abyste se zbavili zrníček. Moruše má zrníčka samozřejmě také, ale jsou tak nepatrná, že tento krok není potřeba.

Žádné komentáře :

Okomentovat