pondělí 29. července 2013

Bytová restaurace - nový fenomén?


Poprvé jsem se s konceptem bytových restaurací setkala před lety v jednom americkém pořadu a už tenkrát se mi ta myšlenka moc líbila. Podruhé a již na vlastní kůži jsem se s ní setkala před pár měsíci. Tehdy jsem poznala jednu úžasnou a nadšenou novinářku, kuchařku a hlavně milovnici jídla. Jmenuje se Darina. A bydlí na faře. A má neméně úžasného muže. Ale popořadě.

Zaslechli jste již pojem bytová restaurace? Tento koncept funguje tak, že hostitelé vyhlásí termín, čas, menu a jeho cenu. Zároveň jsou to oni, kdo vaří a obsluhuje. Okruh zájemců o tento nevšední zážitek obešlou s pozvánkou a pak již jen čekají, až se termín naplní. Často se tak stane doslova bleskovou rychlostí. Bytové restaurace jsem postavené na tom, že jídlo je připravené nejen s láskou, ale také s velkou dávkou pečlivosti. Ta se pak projevuje i ve výběru surovin a jejich dodavatelů. Obvykle pak máte možnosti ochutnat více chodové menu z netradičních a finančně nákladnějších surovin, často excelentně spárovaných s vínem doslova za pakatel. Bytová restaurace nemá potřebu si na takové menu přidat 300% marži, jak tomu bývá v lepších restauracích. A upřímně, dlouho jsem se nikde nenajedla tak dobře, jako právě v bytové restauraci... A co mě na tom baví asi nejvíce je to, že za menu zaplatí pouze ten, komu chutná. Takže pokud byste měli tu smůlu a narazili na nějaké "Prostřeno" naživo, prostě nezaplatíte.


Nejznámější českou "bytovkou" je ta na Faře. Toto úžasné místo mají na svědomí Darina a Rosťa. Tedy ne že by tu faru postavili. Ale bohatě stačí, že ji našli a koupili. Je to kouzelné místo a jestli jste ještě na vlastní kůži nezažili onen mýtický Genius Loci, tak na faře si ho užijete dosyta. No a co bych řekla o jídle? Víte, že ani nevím? Jen párkrát za život se mi stalo, že mi došla slova. A tehdy večer na faře jsem se zkrátka nezmohla na nic jiného, než na blažené mručení. Myslím, že by to jako popis stačit mohlo. A pokud ne, tak neváhejte a jeďte to zažít na vlastní kůži. Trochu vizuálního mučení si však můžete užít i na fotkách.
Osobně doufám, že se u nás bytové restaurace budou těšit popularitě a bude jich přibývat. Jen poskrovnu, a jen těch kvalitních. A tak jsme se s mužem rozhodli i my přispět svou troškou do mlýna. Vznikla tak naše bytová, resp. Balkonová restaurace na Nové Harfě. Ptáte se, proč jsme se do toho pustili? No, protože jsme se definitivně zbláznili! Do dobrého jídla samozřejmě.

Hlavním hnacím motorem pro nás však byl fakt, že bychom jednou rádi měli vlastní malou rodinnou restauraci. Samozřejmě si uvědomujeme všechna úskalí tohoto odvětví a tak jsme se rozhodli vyzkoušet si, zda nám to půjde právě otevřením balkonové restaurace.

Absolvovali jsme mnoho výjezdů do antiků a na bleší trhy, týdny jsme týrali truhláře ohledně stolu, ale vyplatilo se. Kolem našeho velkého stolu tak pravidelně bude moci usednout kromě nás dalších šest nadšených strávníků a vychutnat si menu, vytvořené s ohledem na roční období a často inspirované cizokrajnou kuchyní. A protože to děláme hlavně z lásky k dobrému jídlu a lidem, kteří jej dokáží ocenit, cílem je, aby se u našeho stolu sešel co nejpozoruhodnější okruh strávníků, gurmánů, kamarádů a přátel. Rádi u něj však uvítáme i osoby nám zcela neznámé a třeba i trochu tajemné!


Budeme se těšit na nové tváře, na zajímavé otázky, na zvědavé nahlížení pod pokličky a na dlouhé a místy až filozofické debaty (nejen) o jídle. Protože právě o tom to celé je.

Pokud vás naše balkonová restaurace zaujala a rádi byste se dozvěděli více, můžete naše počínání sledovat zde:  www.facebook.com/balkonova.restaurace. Rádi byste dostávali termíny a menu našich večeří v předstihu? Pošlete mi svůj emailový kontakt na: petra@babovko.cz. Těšíme se na vás!

16 komentářů :

  1. Parada! Dalsi bytova restaurace! :) Moc vasemu projektu fandim a doufam, ze to nekdy vyjde, abych k vam zasla na veceri. A k Darine samozrejme taky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, no to je jasný, zastávka u Dariny je povinná! :) A my se na Vás taktéž budeme těšit.

      Vymazat
  2. Slyšel jsem, že něco podobného je v Lisabonu. Jsou to garážové restaurace, ale i tak, že jsou otevřené pro kohokoliv z ulice. Ale asi to pro ně byl boj s byrokraty, stejně jako by byl u nás, něco takového si otevřít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám naopak často pocit, že boj s byrokraty probíhá pouze u nás. Všude v Evropě fungují podobné provozovny, např. v Londýně je bar v garáži. A dokonce i malá destilerie. Ale když je u nás pro hygienu největším problémem používání čerstvých vajec, tak se asi není čemu divit... :(

      Vymazat
  3. Já o tom uvažuju už dlouhou dobu, jenže musím počkat, až se přestěhujeme do většího, k nám domů by se téměř nikdo nevešel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kayo, my máme taky pidi byt. Naštěstí balkon je obrovský :) držím palce!

      Vymazat
  4. parada! slysim o tom ted najednou ze vsech stran, to je mi nejaka synchronicita! zapisu se urcite!

    OdpovědětVymazat
  5. Já do bytové restaurace v Ostravě již chodím desátým rokem. Vede ji kolegyně, která pozývá již své přátelé.

    OdpovědětVymazat
  6. ako to je s legislativou bytovych restauraci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si jistá, na co přesně se ptáte, když tak mi podrobněji napište na email petra@babovko.cz a budu se Vám snažit odpovědět.

      Vymazat
  7. O tom slyším opravdu prvně a popravdě řečeno po přečtení prvního odstavce jsem se neubránila srovnání s Prostřenem. Ale zas na druhou stranu, pokud to pořadají ověření hostitelé neviděla bych v tom problém, naopak může to být skvělý zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se to tak může zdát, ale s tím pořadem nemají tyto dvě zmíněné nic společného. Bytovka na Faře je úžasný zážitek, který s klidným srdcem doporučuji každému, protože vím, že tam o každého bude krásně postaráno. A ta má? Nechci se hodnotit sama, ale do vaření vkládám celou svou duši, čas i energii. Věřím, že to pak na tom jídle je poznat. Do Prostřeno bohužel chodí povětšinou hloupí lidé, kteří neumějí vařit a jde jim jen o peníze. Troufám si v tomto mluvit i za Darinu a říct, že ona i já to děláme s láskou. Myslím, že i fotky jsou dosti výmluvné.

      Vymazat
  8. Bohužel Faru i vás mám z ruky, moc se ale těším až se konečně přítel uvolí a zajedeme do Brněnského DEBUTu. Já jsem se mezitím rozhodla začít s něčím obdobným u nás v Hustopečích, na FB jsme pod názvem Koncept DoGa. kapacita taktéž malinkatá, neb mám stůl jen pro šest lidí. Většinou se ale sejde třeba 5, takže přítel, který mi pomáhá a dělá "expeditéra" sedí spolu s ostatními, zatímco já servíruji další chody. až všichni (během ani ne hodiny!) dojí, tak se většinou usadím k nim a gymnastick míč a za mírného pohupování a popíjení si povídáme třeba ještě další dvě hodiny. Jsou to vždy moc fajn večery.

    OdpovědětVymazat
  9. Jee Peti, ako tak študujem ten tvoj blog (keď mam troška čas, keďže sme vo fáze hľadania ubytka :) ) tak ti určite napíšem keď dorazíme na Maltu, rada ta/ Vás spoznám :)

    OdpovědětVymazat