Občas mám pocit, že jsem na světě jediná, ale chovám opravdové a upřímné city k chlupatému ovoci obecně známému jako angrešt. Vážně! Nechápu, jak je možné, že někomu nechutná... Podle mě neexistuje nic, co by se mu mohlo jen vzdáleně vyrovnat. Můj muž však má názor zcela opačný. Rozhodla jsem se ho tedy zcela nenásilnou cestou (jak také jinak, že?) přesvědčit, že angrešt je plodina, která by nám jednou u našeho budoucího domu měla růst. Tak sto keřů by mělo stačit. Myslím, že se to i díky tomuto cheesecaku povedlo. No, o té stovce keřů zatím neví. Než mu to povím, asi raději upeču ještě jeden koláč...
Na rozevírací formu o průměru 23 cm budete potřebovat:
Ingredience:
Pečený angrešt:
600 g angreštu
100 g cukru krupice
Korpus:
200 g sušenek BeBe club
30 g rozpuštěného másla
Náplň:
500 g sýra Philadelphia
180 g cukru krupice
2 lžičky citronové šťávy
4 velká vejce
Poleva:
225 g Crème fraîche
sirup z upečeného angreštu
Angrešt připravený na pečení |
Mezitím si rozmixuji sušenky v mixéru (nebo rozdrtím válečkem) na jemno a promíchám s rozpuštěným máslem. Vzniklou směs pečlivě namačkám na dno rozevíratelné formy.
Upečený angrešt vyndám z trouby a opatrně jej pomocí děrované naběračky vyjmu tak, aby mi co nejvíce vzniklého angreštového sirupu zůstalo na plechu. Pár nepopraskaných kousků angreštu si nechám stranou na závěrečné ozdobení. Zbylý angrešt rovnoměrně naskládám na připravený sušenkový základ, jen cca 2 cm kolem krajů formy vynechám. Z plechu opatrně sundám pečící papír a sirup si z něj sliji do misky na pozdější použití. Pokud v něm mám pecičky nebo kousky slupky, přecedím ho přes malé sítko - potřebuji mít sirup čistý.
Troubu stáhnu na 190°C. Philadelphii s cukrem, citronovou šťávou a vejci důkladně rozmixuji dohladka. Tuto náplň naliji na připravený sušenkový korpus s angreštem a dám na 20 minut péct. Poté vyjmu z trouby a nechám zcela zchladnout. Cheesecake z formy opatrně vyjmu (pokud je krém k formě nalepený, nejdříve koláč po stranách těsně u formy kolem dokola obkroužím ostrým nožem).
Troubu stáhnu na 190°C. Philadelphii s cukrem, citronovou šťávou a vejci důkladně rozmixuji dohladka. Tuto náplň naliji na připravený sušenkový korpus s angreštem a dám na 20 minut péct. Poté vyjmu z trouby a nechám zcela zchladnout. Cheesecake z formy opatrně vyjmu (pokud je krém k formě nalepený, nejdříve koláč po stranách těsně u formy kolem dokola obkroužím ostrým nožem).
Crème fraîche smíchám se vším sirupem z upečeného angreštu a pomažu jím horní část cheesecaku. Pomocí příborového nože vytvořím z krému vlnky a ozdobím zbývajícím pečeným angreštem. Koláč dám zatuhnout minimálně na dvě hodiny do lednice a vyndám jej až těsně před podáváním.
Tak co, už také milujete angrešt???
Tak co, už také milujete angrešt???
Ach, tak to je teda opravdu úžasný recept! Zakomponovat můj oblíbený angrešt do formy cheesecaku by mě nikdy nenapdalo. Muselo to být úžasné, musím to brzy vyzkoušet! A jsem moc ráda, že jsem objevila váš bog, jak to tady tak pročítám, nestačím se divit, jaké dobroty se tady servírují :-)
OdpovědětVymazatMadlo, děkuji! Určitě ho zkuste, samochvála sice smrdí, ale byl vážně výborný. U Vás v kuchyni to však vypadá také dost dobře. Hmmmm... :)
VymazatAngrešt mám taky ráda. Naposledy jsme nechali v cukrárně udělat angreštový dort na mé narozeniny a sklidil poměrně velký úspěch. Jen většina lidí nepoznala, které ovoce, že tam je :D Což mě docela překvapilo.
OdpovědětVymazat