pátek 28. června 2013

Koláč s malinami a tymiánem


Na nedávném Apetit pikniku měl největší úspěch malinový koláč s tymiánem a já na všechny strany naslibovala, že se recept na něj brzy objeví na blogu. Tak tedy splňuji slíbené a tady ho máte :)

Maliny a tymián jdou výborně dohromady a já si je ráda užívám. Recept jsem objevila v kuchařce z edice Apetit - Koláče. Jen jsem použila své osvědčené křehké těsto a trošku pozměnila ingredience. A vy se nebojte experimentovat a kombinovat další ovoce a bylinky. Třeba bazalku a ostružiny, mátu a jahody.... Budu se těšit na další zajímavé tipy ;) 

Na koláčovou formu o rozměru 24 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky + na vyválení
50 g cukru krupice
špetku soli
110 g změklého másla + na vymazání formy
4 lžíce studené vody

Náplň:

100 g cukru krupice
2 vejce
3 žloutky
2 lžičky kukuřičného škrobu, např. Gustin
500 ml 33% smetany
balíček tymiánu
150 g čerstvých malin
špetku muškátového oříšku

Do kuchyňského robotu s hnětacím nástavcem proseji mouku, přidám cukr, sůl a máslo nakrájené na kostičky. Hnětám na nižší rychlost pouze do chvíle, než se ze směsi vytvoří drobenka. Poté přidám vodu a ručně rychle uhnětu do hladkého těsta. Je třeba pracovat rychle, těsto se nesmí hníst dlouho, jinak bude gumové. Těsto zabalím do fólie a dám na minimálně 30 minut chladit do lednice. V lednici však vydrží i týden nebo se dá zamrazit, takže si ho můžete připravit předem. Když mám čas, připravím si několik těst do zásoby a pak je jen vyndavám z mrazáku dle potřeby.

Do trouby vložím pečící plech a předehřeji ji na 190°C, formu na koláč vymažu máslem a vychlazené těsto vyjmu z lednice. Připravím si arch pečícího papíru, který lehce popráším moukou a těsto na něm vyválím. Rozvaluji ho rovnoměrně do tvaru kruhu a v průběhu kontroluji, aby bylo na každé straně minimálně o 4 cm širší, než forma, zároveň by mělo být silné max. 0,5 cm. Rozválené těsto namotám na váleček a přenesu do formy. Těsto ve formě urovnám a zatlačím do krajů. Přečnívající části těsta odříznu buď nožem nebo palcem ohnu a odtrhnu o hrany formy. Takto zarovnané těsto propíchám vidličkou a dám ještě na 10 minut do lednice chladit. 

Propíchané dno koláče
Mezitím smetanu naliji do rendlíku, přidám 4 snítky tymiánu a přivedu k varu. Vejce, žloutky, cukr a škrob si v míse vyšlehám do pěny. Smetanu zcedím od tymiánu a přiliji do vaječné směsi. Znovu promixuji a nakonec zamíchám špetku mletého muškátového oříšku.

Formu vyndám z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu sušené fazole - tím se těsto zatíží a při pečení se nevyboulí. Takto připravenou formu vložím do trouby na vyhřátý plech a peču 10 minut takzvaně na slepo, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Formu vyjmu, odstraním fazole a pečící papír a vrátím ještě na pár minut do trouby, ale jen do chvíle, kdy začne lehce zlátnout i dno koláče. Poté opět vyjmu z trouby (v tuto chvíli je lepší vyjímat koláč i s plechem, bude se vám s ním později lépe manipulovat) a do předpečeného korpusu vliji připravenou smetanovou náplň. Vsypu maliny a nakonec koláč rovnoměrně posypu odrhnutým tymiánem. Koláč vrátím do trouby (teď se hodí ten plech ;) a peču dalších cca 20 minut, dokud náplň neztuhne. 

Příprava na "slepé" předpečení

Koláč lze v lednici skladovat až dva dny, ale před podáváním ho z lednice vyjměte, nejlépe si ho totiž vychutnáte při pokojové teplotě. 

Pokud budete mít chuť, můžete místo jednoho velkého koláče z uvedených suroviny upéct také 8 malých tartaletek. Tak si nechte chutnat!
Tartaletky

12 komentářů :

  1. Tento koláč musím vychválit do nebes. Na Apetit pikniku jsem ho měla. Teda jsem si ho zakoupila a večer po náročném dni jsem si ho dala. Měla jsem ho trochu polámaný z tašky, kouzlo barevné kombinace se už dávno vytratilo. To co mne ale naprosto dostalo, byla ta chuť. Rajská exploze v puse. Co vám mám povídat. Hodinu jsem strávila na netu a hledala recept . . . a nenašla. Proto moc děkuji za zveřejnění receptu. Jen co spotřebujeme zásoby z lednice, vrhám se na něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, moc děkuji! Těší mě, že chutnal a že se i ve vaší domácnosti (snad) stane stálicí :)

      Vymazat
  2. Tak jsem tak namlsaná, že jsem ten recept přelouskala i když ho ještě nebudu péct. Chci se jen zeptat: tu zcezenou smetanu, kterou přilévám k vaječné směsi, tu musím zchladit? Pokud by byla vařicí, tak se mi vaječná směs částečně zdrcne už ve směšovací nádobě, ne? Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smetanu nechlaďte, nic se nezdrcne, nebojte ;)

      Vymazat
  3. Zdravim, zrovna v patek jsem jej chtela delat, recept znam z Apetitu. Nebyla jsem bohuzel doma, tak jsem hledala na jejich webu jejich silenym vyhledavacem a myslela jsem, ze roztriskam klavesnici. Nakonec jsem zkusila strejdu google a nasla tyhle stranky:-) Zkusila jsem tedy tvoji variantu s 33% smetanou a taky dobry;-) V receptu z Apetitu je myslim zakysana smetana, ne? Ja jsem nechala tymian ve smetane pekne louhovat asi hodinu a pak snitky jako by podrela po dne hrnce stouchatkem na brambory, aby se vune jeste vice uvolnila. Naplne jsem mela hodne, vyslo mi na velkou kruhovou formu a jeste jednu mensi. Jeden kolac jsem delala s cervenymi malinami a druhy s cernymi. Prislo mi, ze s cernymi vic vynikla chut tymianu. A chvalim korpus, opravdu paradni testo, urcite vyuziju i na jine sladke kolace. Diky:-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám teď knihu po ruce, myslím, že je tam také mají smetanu, ale už nevím jakou. Dobrý tip s tymiánem! Já mám vždy náplně akorát, napadá mě, jestli tedy nemám formu vyšší?

      Vymazat
  4. Skvely kolac, taky jsem ochutnala na Apetit pikniku, kde jsem si s Vami chvili povidala o foodblozich (ble) a slibila, ze Vam napisu kontakt na svuj, coz jsem neudelala, za coz se omlouvam (ale pamatuju si, ze jsem zkousela, ale po zasantroceni Vasi vizitky se nezdarilo) a tady tedy psychologiechuti.blogspot.com, diky za recept, vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že chutnal! A díky moc za odkaz, hned jsem slintala nad mojito cupcakes :) To zase zkusím já, ale s dovolením tam přiliji lahev rumu :)))

      Vymazat
    2. haha, diky.. to si klidne prilijte, ale spis mozna k tomu do koktejlove sklenice, jinak by testo i krem byly prilis ridke..;)

      Vymazat
  5. To je hodně zajímavá kombinaci, do slaného koláče přidat maliny :-), musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabino, nenechte se zmást, koláč je sladký ;-)

      Vymazat
  6. Zkoušela jsem originál a super a pak jsem dělala jahodový s bezinkou (bezinku jsem nechala ve smetaně louhovat celý den a pak scedila) a ten byl taky super:) Díky za recept. B.

    OdpovědětVymazat