pátek 28. června 2013

Koláč s malinami a tymiánem


Na nedávném Apetit pikniku měl největší úspěch malinový koláč s tymiánem a já na všechny strany naslibovala, že se recept na něj brzy objeví na blogu. Tak tedy splňuji slíbené a tady ho máte :)

Maliny a tymián jdou výborně dohromady a já si je ráda užívám. Recept jsem objevila v kuchařce z edice Apetit - Koláče. Jen jsem použila své osvědčené křehké těsto a trošku pozměnila ingredience. A vy se nebojte experimentovat a kombinovat další ovoce a bylinky. Třeba bazalku a ostružiny, mátu a jahody.... Budu se těšit na další zajímavé tipy ;) 

Na koláčovou formu o rozměru 24 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky + na vyválení
50 g cukru krupice
špetku soli
110 g změklého másla + na vymazání formy
4 lžíce studené vody

Náplň:

100 g cukru krupice
2 vejce
3 žloutky
2 lžičky kukuřičného škrobu, např. Gustin
500 ml 33% smetany
balíček tymiánu
150 g čerstvých malin
špetku muškátového oříšku

Do kuchyňského robotu s hnětacím nástavcem proseji mouku, přidám cukr, sůl a máslo nakrájené na kostičky. Hnětám na nižší rychlost pouze do chvíle, než se ze směsi vytvoří drobenka. Poté přidám vodu a ručně rychle uhnětu do hladkého těsta. Je třeba pracovat rychle, těsto se nesmí hníst dlouho, jinak bude gumové. Těsto zabalím do fólie a dám na minimálně 30 minut chladit do lednice. V lednici však vydrží i týden nebo se dá zamrazit, takže si ho můžete připravit předem. Když mám čas, připravím si několik těst do zásoby a pak je jen vyndavám z mrazáku dle potřeby.

Do trouby vložím pečící plech a předehřeji ji na 190°C, formu na koláč vymažu máslem a vychlazené těsto vyjmu z lednice. Připravím si arch pečícího papíru, který lehce popráším moukou a těsto na něm vyválím. Rozvaluji ho rovnoměrně do tvaru kruhu a v průběhu kontroluji, aby bylo na každé straně minimálně o 4 cm širší, než forma, zároveň by mělo být silné max. 0,5 cm. Rozválené těsto namotám na váleček a přenesu do formy. Těsto ve formě urovnám a zatlačím do krajů. Přečnívající části těsta odříznu buď nožem nebo palcem ohnu a odtrhnu o hrany formy. Takto zarovnané těsto propíchám vidličkou a dám ještě na 10 minut do lednice chladit. 

Propíchané dno koláče
Mezitím smetanu naliji do rendlíku, přidám 4 snítky tymiánu a přivedu k varu. Vejce, žloutky, cukr a škrob si v míse vyšlehám do pěny. Smetanu zcedím od tymiánu a přiliji do vaječné směsi. Znovu promixuji a nakonec zamíchám špetku mletého muškátového oříšku.

Formu vyndám z lednice, na těsto položím pečící papír a vsypu sušené fazole - tím se těsto zatíží a při pečení se nevyboulí. Takto připravenou formu vložím do trouby na vyhřátý plech a peču 10 minut takzvaně na slepo, dokud nezačnou lehce zlátnout okraje. Formu vyjmu, odstraním fazole a pečící papír a vrátím ještě na pár minut do trouby, ale jen do chvíle, kdy začne lehce zlátnout i dno koláče. Poté opět vyjmu z trouby (v tuto chvíli je lepší vyjímat koláč i s plechem, bude se vám s ním později lépe manipulovat) a do předpečeného korpusu vliji připravenou smetanovou náplň. Vsypu maliny a nakonec koláč rovnoměrně posypu odrhnutým tymiánem. Koláč vrátím do trouby (teď se hodí ten plech ;) a peču dalších cca 20 minut, dokud náplň neztuhne. 

Příprava na "slepé" předpečení

Koláč lze v lednici skladovat až dva dny, ale před podáváním ho z lednice vyjměte, nejlépe si ho totiž vychutnáte při pokojové teplotě. 

Pokud budete mít chuť, můžete místo jednoho velkého koláče z uvedených suroviny upéct také 8 malých tartaletek. Tak si nechte chutnat!
Tartaletky

12 komentářů :

  1. Tento koláč musím vychválit do nebes. Na Apetit pikniku jsem ho měla. Teda jsem si ho zakoupila a večer po náročném dni jsem si ho dala. Měla jsem ho trochu polámaný z tašky, kouzlo barevné kombinace se už dávno vytratilo. To co mne ale naprosto dostalo, byla ta chuť. Rajská exploze v puse. Co vám mám povídat. Hodinu jsem strávila na netu a hledala recept . . . a nenašla. Proto moc děkuji za zveřejnění receptu. Jen co spotřebujeme zásoby z lednice, vrhám se na něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, moc děkuji! Těší mě, že chutnal a že se i ve vaší domácnosti (snad) stane stálicí :)

      Vymazat
  2. Tak jsem tak namlsaná, že jsem ten recept přelouskala i když ho ještě nebudu péct. Chci se jen zeptat: tu zcezenou smetanu, kterou přilévám k vaječné směsi, tu musím zchladit? Pokud by byla vařicí, tak se mi vaječná směs částečně zdrcne už ve směšovací nádobě, ne? Díky.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravim, zrovna v patek jsem jej chtela delat, recept znam z Apetitu. Nebyla jsem bohuzel doma, tak jsem hledala na jejich webu jejich silenym vyhledavacem a myslela jsem, ze roztriskam klavesnici. Nakonec jsem zkusila strejdu google a nasla tyhle stranky:-) Zkusila jsem tedy tvoji variantu s 33% smetanou a taky dobry;-) V receptu z Apetitu je myslim zakysana smetana, ne? Ja jsem nechala tymian ve smetane pekne louhovat asi hodinu a pak snitky jako by podrela po dne hrnce stouchatkem na brambory, aby se vune jeste vice uvolnila. Naplne jsem mela hodne, vyslo mi na velkou kruhovou formu a jeste jednu mensi. Jeden kolac jsem delala s cervenymi malinami a druhy s cernymi. Prislo mi, ze s cernymi vic vynikla chut tymianu. A chvalim korpus, opravdu paradni testo, urcite vyuziju i na jine sladke kolace. Diky:-)

    Irresistible

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám teď knihu po ruce, myslím, že je tam také mají smetanu, ale už nevím jakou. Dobrý tip s tymiánem! Já mám vždy náplně akorát, napadá mě, jestli tedy nemám formu vyšší?

      Vymazat
  4. Skvely kolac, taky jsem ochutnala na Apetit pikniku, kde jsem si s Vami chvili povidala o foodblozich (ble) a slibila, ze Vam napisu kontakt na svuj, coz jsem neudelala, za coz se omlouvam (ale pamatuju si, ze jsem zkousela, ale po zasantroceni Vasi vizitky se nezdarilo) a tady tedy psychologiechuti.blogspot.com, diky za recept, vyzkousim!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že chutnal! A díky moc za odkaz, hned jsem slintala nad mojito cupcakes :) To zase zkusím já, ale s dovolením tam přiliji lahev rumu :)))

      Vymazat
    2. haha, diky.. to si klidne prilijte, ale spis mozna k tomu do koktejlove sklenice, jinak by testo i krem byly prilis ridke..;)

      Vymazat
  5. To je hodně zajímavá kombinaci, do slaného koláče přidat maliny :-), musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  6. Zkoušela jsem originál a super a pak jsem dělala jahodový s bezinkou (bezinku jsem nechala ve smetaně louhovat celý den a pak scedila) a ten byl taky super:) Díky za recept. B.

    OdpovědětVymazat