pondělí 27. května 2013

Prague Food Festival 2013

Na PFF festival se každoročně těším. Přece jen je to největší svátek jídla v Česku. Je ale pravda, že každoročně mám opakující se výhrady. Na to, kolik to stojí peněz bych zkrátka čekala ještě lepší organizaci.  Letos poprvé jsem si festival "užila" za deště. Za deště, o kterém jsme všichni věděli dost dlouho dopředu a bohužel na to organizátoři nezvládli zavčasu reagovat a přidat stany, pod kterými bychom se aspoň na chvilku mohli schovat.

Co mi ovšem vadilo asi nejvíce je naprosto nevyhovující prostor pro takovouto akci. Vždy všem nejvíce vadilo, že si nebylo kam sednout, protože v zahradách pražského hradu se na trávník nesmí. Letos konečně organizátoři avizovali piknikovou louku, ze které však díky počasí sešlo. O to víc nepraktické se však ukázaly tenké uličky, kterými jsme se s deštníky museli probojovávat. Z jedné strany stan s jídlem, z druhé strany stolečky a uprostřed úzký průchod. Do toho deštníky, kočárky, fronty... Upřímně, kdybych u každého stánku nebyla nuceně na pár minut zaseklá a nemokla/nemrzla nejspíš bych tam utratila daleko více peněz. Zahrady s výhledem na katedrálu a staré město jsou překrásné. Na druhou stranu je to svátek jídla a ne výhledů, takže já osobně bych asi raději šla na místo, které pro mě při obcházení stánků bude komfortní, nebudou mi v cestě překážet fronty nebo stolečky - a pokud už ano, tak je budu moci naprosto bez obav obejít po trávě. A stejně tak bez obav si do té trávy po dobrém jídle se sklenkou vína v ruce třeba i lehnout.

Co mi chutnalo a co se mi líbilo:

Jako absolutního vítěze hodnotím Chateau Mcely a jejich jelení hřbet se silnou rozmarýnovou omáčkou. Málem jsem se blahem zbláznila. Velmi zajímavá byla také kombinace sladkého dortíku a borovice. Ano, borovice, nikoliv brokolice, jak jsem původně četla :) V těsném závěsu za Mcely pro mě byla Angus Farm a jejich dokonalý tataráček. U Emy Destinové mi moc chutnal grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo-zázvorovým dresinkem. AvanGarde vtipně servírovala svoje marinované tygří krevety v zázvoru se salátem z manga a mořskými řasami wakame v malé uzavíratelné zavařovačce. A ač jsem se neodvážila ochutnat, moc se mi líbila nabídka hmyzích lahůdek.

Chateau Mcely - Dortík ovoněný borovicí
Chateau Mcely - Jelení hřbet s omáčkou z rozmarýnu


Angus Farm - tatarák dochucený cognacem

Ema Destinová - grilovaný steak z Ahi tuňáka 


Co mi nechutnalo a co se mi nelíbilo:

Nechutnal mi grilovaný candát s račí omáčkou a bramborové pyré z Mlýnce. Přesněji řečeno nemělo to absolutně žádnou chuť a pyré bylo velmi oschlé. Opravdu bych nečekala, že si vůbec dovolí něco takového servírovat. U Emy Destinové mi moc neladila kombinace krevet a přemíra kyselosti u Ceviche z humra a krevet se zálivkou z limetky a tequily. A když jsme u toho alkoholu, nejen, že jsem marně hledala zmíněnou tequilu, velkým zklamáním bylo také párování rumů a Cupcakes, které napeklo Cheecup. Avizovaný rum, který měl být použit v krému tam zkrátka cítit nebyl... Co bych možná ještě podotkla je, že u Emy Destinové nám místo objednaného medium steaku dali rare, cože mě neurazilo, ale znám spoustu lidí, kteří by to nesnědli. Největší průšvih byl však s teplotou jídel u všech restaurací, kdy naprostá většina teplých pokrmů byla studená. 

Ema Destinová - Ceviche z humra a krevet
Mlýnec - Grilovaný candát s račí omáčkou

Letos poprvé jsem měla pocit, že to celé tak trochu upadá. Nevím, zda je to mnou, třeba jsem se za ten rok stala mnohem náročnější, než jsem byla. Možná. A možná to letos prostě nevyšlo. Pořád však mám v hlavě srovnání s Taste of London, které jsem před dvěma lety navštívila. A ač jsem tam jedla v daleko zvučnějších restauracích a nestálo to tolik peněz, tak ani vydatný déšť a zima mi zážitek nepokazily. Tak já nevím, dočkáme se i u nás podobně bezchybného průběhu svátku jídla? 

3 komentáře :

  1. Já tam byl v pátek a byl jsem spokojen. A komu to připadá drahé, tak tam nemusí chodit. Nevím, ale vstupné za 150,- je drahé??? Samotné jídla z takovýchto surovin něco stojí, to je pochopitelné, ale je tu ještě možnost utopence za 35,- U černého vola o 200 metrů dál:-). Což samozřejmě nemyslím, že by tito utopenci byli špatní! Bohužel počasí nevyšlo. Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirku, děkuji za názor. Mě vstupné vůbec nevadilo, to jediné mi přišlo adekvátní. Uvědomuji si kolik stojí suroviny a právě proto mi ceny jídel adekvátní nepřišly. Mohu to porovnat s Taste of London, kde jsem měla možnost chutnat jídlo od Michelinkých restaurací a opravdu za rozumné ceny. Troufám si tvrdit, že za stejné peníze jsem tam měla 2 x tolik muziky. A to jak v počtu ochutnávek, tak ve využití zajímavých surovin a kvalitě jídla obecně. Jídlo bohužel studené bylo, pokud jste to měl jinak, tak jen tiše závidím :)

      Vymazat
  2. tento rok som bola v Prahe na festivale prvykrat a musim suhlasit s vasim nazorom, ze miesto aj ked je krasne, uplne nesedelo tomuto festivalu. Je super, ze takyto festival existuje a viem, ze to nie je easy zorganizovat ho, ale aj tak su veci, na ktore by si organizator mal davat pozor. Dopredu vedeli ze bude prsat a neboli stany kde by sa dalo schovat, teda trosku viac stanov, taktiez som nechapala preco si nemozem zobrat pol litrovu plastovu flasku s cistou vodou so sebou, ale ok bol tam partner zazmluvneny na vodu, tak sa bali ze si ludia nebudu kupovat ale pit svoju.Stale som si myslela ze to je o restauraciach , preto ma prekvapil stanok Interspar :)mozno som naivna, ale dufam ze do buduceho roka sa pokusia organizatori zdvihnut uroven organizacie vyssie :)

    OdpovědětVymazat