pondělí 7. listopadu 2011

Taste of London 2011


Tak a je to tady. Konečně, s několikaměsíčním zpožděním, si můžete přečíst mé osobní dojmy z Taste of London.

Chutě Londýna, tak by se dal volně přeložit název tohoto slavného gastronomického festivalu. Neberte to ovšem doslova, setkáte se tam s chutěmi celého světa.
Pokud byste tento festival chtěli byť jen na vteřinku porovnat s Prague Food Festivalem, ihned tuto kacířskou myšlenku vypuďte z hlavy. Porovnávat překrásné, šťavnaté hrušky na jedné straně a ošklivá, kyselá jablka na straně druhé zkrátka nelze.

Taste of London naštěstí není pouze o jídle, je také o pití a gastro potřebách. Najdete zde vše, od odborných knih, přes nejrůznější serepetičky až po kontakty na výrobce gastro nádobí a náčiní. Zajímavostí je, že na rozdíl od Česka, kde na food festivalu můžete vídat v podstatě pouze snobské (a bohužel často ne zrovna nejlepší) restaurace, v Londýně dostávají nevídaný prostor lokální pěstitelé a výrobci, kteří nám bez rozpaků dávají ochutnat své výrobky - moc dobře totiž vědí, že to je pro ně ta nejlepší reklama. Skvělé je, že si jejich dobroty můžete ihned zakoupit. Jako třešnička na dortu se jeví možnost ochutnat menu významných restaurací ohodnocených michelinskými hvězdami.




Naprosto fantastické cupcakes!


Letošní ročník proběhl v Regent's parku. Organizace tohoto svátku jídla byla perfektní. Již od metra jsou dobře viditelné cedule s popisem cesty, což ale v podstatě nepotřebujeme - stačí se držet davu. Přes park musíme ujít ještě pěkný kus cesty, nicméně všude jsou milé hostesky, které nás vítají, nabízejí plánky a menu restaurací a v neposlední řadě také Crowns, místní platidlo. No a pak už vidíme jen obří růžovou vidličku a nespočet stánků. Je to hotový ráj na zemi! Na prohlídku toho všeho máme pouze čtyři hodiny. Přesně na tak dlouho se dá koupit vstupenka. Taste trvá čtyři dny a každý den je rozdělen na dvě části. Od dvanácti do čtyř a od půl šesté do půl desáté. Hodinu a půl mají kuchaři a číšníci na rekonvalescenci. Nebojte se, že byste při nějaké části byli o něco ochuzeni, je to tak nastaveno proto, aby se obsluhující personál restaurací nezhroutil a také proto, aby se na festivalu mohlo vystřídat více lidí, kteří sem jezdí ze všech koutů světa - čehož jsme živým důkazem.

Ritz
Koupit se dá vše, nač si vzpomenete
Waitrose - škola vaření
Všude je dostatek stolečků a posezení a to jak těch zajištěných organizátory, tak těch, které si přivezly samotné restaurace a bary. Taktéž o odpadkové koše a toalety není nouze. Toi toi a modré igeliťáky v kostře koše nečekejte, tady to má úroveň. A co je nejlepší - u každého stánku je k dispozici čistý příbor!!! Ach ta západní civilizace. Mezi jednotlivými stánky je dost prostoru na průchod a to i přesto, že u některých se tlačí doslova masa lidí. U samotných stánků vládne přátelská atmosféra, kterou umocňují úsměvy a ochota personálu. Když si chci některé jídlo pouze vyfotit, protože se mi líbí styling, obsluha mi s díky a úsměvem na rtech talíř natočí do správného úhlu a okolostojící ustoupí, aby mi fotku nekazili. No chápete to??? Celým festivalem proplouváme jako ve snu, kdyby nám jej nekazil déšť, označím tento den za dokonalý. Jo a ještě jedna vychytávka, najdete tu také obrovskou stage známé londýnské školy vaření, kde vás naučí zdarma vařit. Já to tady prostě "žeru"!

Skylon - šunka s konfritovaným kuřetem a estragonem
Skylon - cukrová vata s příchutí jahodové jogurtové pěny, jahody naložené v Sicilském citronovo-bazalkovém želé
Ritz - terina z husích jater, kořeněným ananasem a zázvorovým chlebíčkem
Fouronine - jehněčí s lilkem, rajčaty, kmínovým ragú, marinovanou cuketou a koriandrovým jogurtem
Fouronine - trojité čokoládové brownie s vanilkovým mascarpone a malinami
Fouronine - raviola plněná krabem a krevetou, se smaženým zeleným pepřem, mátou, lískovým oříškem, královským salátem a hnědým krabem
Fouronine - opilé anglické třešně v želé s foie gras
Restaurace Kai Mayfair oceněna Michelinskými hvězdami
Kai Mayfair - grilované medové jehněčí, kořeněné chilli papričkami, se šalotkami, česnekem a koriandrem
Club Gascon - burger s Foie gras a letními lanýži
Fino - francouzské selátko
Le Gavroche - hovězí s polentovou kaší a olivami
Roux at The Landau - kokos a bavorská limetka s čerstvou bazalkou a limetkovým salátem
Roux at The Landau - slaná tresčí emulze s chobotnicí a Espelettským pepřem
Roux at The Landau - Lyonská domácí klobáska
Roux at The Landau - chlazený meloun Charentais s čistým hovězím želé

Žádné komentáře :

Okomentovat