středa 22. května 2013

Lososový tataráček s avokádem


Trpím opravdu silnou závislostí. Na rybách všeho druhu. Nerada ovšem stále dokola jím to samé. U nás je bohužel stále ještě možnost nákupu čerstvých ryb velmi omezená. Někde nabídkou a jinde zase cenou. Proto se snažím dělat "klasické" recepty z lehce dostupných surovin trochu jinak. V tomto receptu jsem spojila chutě dvou svých oblíbených tataráků - lososového a avokádového. Výsledek byl i pro mě překvapující a tak se o něj musím podělit.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

500 g čerstvého lososa (filety)
2 ks avokáda ready to eat
4 lžičky Dijonské hořčice
šťáva z půlky citronu
2 lžičky kaparů
1 lžíce Extra virgin olivového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
lístky červené řepy (nebo polníčku, rukoly, oblíbeného salátu...)
toustový chléb

Lososa si pomocí velkého kuchyňského nože nakrájím na jemno. Pokud mám filety s kůží - před zpracováním ji odříznu a dám kocourovi. Avokáda oloupu a pomocí prstů "rozloupnu" vejpůl Vyjmu z nich pecky (mimochodem, když je umyjete a dáte kocourovi na hraní, bude šťastnější než kdybyste mu před chvilkou toho lososa hodili celého) a taktéž si je rozkrájím na jemno. V míse si lososa a avokádo smíchám s ostatními ingrediencemi. Nakonec dochutím solí a pepřem.

Na talíř dám hrst salátových lístků a na ně pomocí kruhového tvořítka naaranžuji tataráček. Podávám společně s opečenými krajíci toustového chleba.

Asi si říkáte, že jsem to tentokrát lehce odflákla opravdu jednoduchým receptem. Tak to prrrr! Ano přiznávám, že recept je jednoduchý, o to náročnější je ale výběr surovin. V první řadě si uvědomte, že lososa budete jíst syrového, proto si dejte velký pozor při jeho nákupu. Měl by mít čistě růžovou (lososovou) barvu a v žádném případě nesmí zapáchat. Kupujte pouze chlazeného, nikoliv mraženého. Najít dobré avokádo je velký oříšek. V našich obchodech nejčastěji najdete nezralé plody, které jsou velmi tvrdé a hořké. Jestliže narazíte na verzi ready to eat - tedy volně přeloženo připravené k okamžité konzumaci, tak s jeho koupí neváhejte. V opačném případě hledejte plody s neporušenou slupkou a bez viditelných vad či kazů. Takové avokádo ovšem budeme muset nechat dozrát v pokojové teplotě i několik dní. Zralé avokádo má zvrásněnou slupku, která jde lehce oloupat a dužina je měkká jako máslo. Pevně věřím, že takové avokádo vám bude chutnat a navíc ještě budete mít potřebu s ním v kuchyni experimentovat. Tak vezměte nůž do ruky a nebojte se toho!

1 komentář :

  1. Mně přijde recept fajn! Všechno přece nemusí mít název přes tři řádky a dva miliony surovin :)
    Palec hore! :)

    OdpovědětVymazat