čtvrtek 5. ledna 2017

Divná holka a kapusta aneb polévka Caldo Verde

Ve spoustě ohledech jsem divná. A bylo tomu tak i ve školní jídelně, kde jsem ostatním dětem na talíř házela maso a měnila ho za zeleninu. Řepa, kapusta, špenát, fazolky, brokolice... To všechno jsem milovala a byla schopná se toho snad i "užrat" k smrti. A také, že málem ano, protože to nikdo nejedl. No vlastně někdo jo - ta divná holka - tedy já.


Kapustu miluji. Hlávkovou i růžičkovou. Opravdu nekecám, cíleně si je obě kupuji. V mém repertoáru samozřejmě pár receptů s kapustou mám, ale nedávno už mě začaly trošku nudit. Rozhodla jsem se tedy objevit něco nového a narazila na portugalskou polévku Caldo Verde. Polévka je neskutečně dobrá (samozřejmě za předpokladu, že jste divní a máte rádi kapustu) a sytá. Lehce se dá upravit i do vege verze.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
100 g Chorizo klobásky, nakrájené na tenké plátky
3 ks šalotky, nasekané na jemno
2 ks stroužku česneku, prolisovaného
4 ks velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kostky
2 l zeleninového vývaru
500 g kapusty
sůl, pepř a jemné chilli na dochucení


Listy kapusty pečlivě omyji. Každý list přehnu v polovině a odkrojím z něj tvrdou středovou část. Poté zbytek listu nakrájím na nudličky.

Na pánvi rozehřeji olej a opeču na něm plátky Chorizo dokřupava. Poté Chorizo vyjmu a na vzniklém výpeku opeču cibuli a česnek. Přidám brambory a zaliji vývarem. Polévku přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám probublávat, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixuji a dochutím podle potřeby. Pokud je polévka příliš hustá, přidám ještě trochu vývaru a nechám znovu projít varem.

Do polévky přidám kapustu a vařím do jejího zkřehnutí, ovšem pozor - pokud to přeženete, kapusta ztratí svou krásnou zelenou barvu. Jde opravdu jen o to, aby kapusta lehce změkla a polévce přinesla chuť, ale neměli bychom jí v polévce rozvařit.

Polévku servíruji posypanou plátky opečeného Chorizo.

---

A co vy a kapusta? Máte nějaké oblíbené recepty nebo jinou variantu kapustové polévky?


7 komentářů :

  1. Petro,
    polévka je naprosto skvělá! Kapusta je moje favoritka a jen jsem zahlédla recept, věděla jsem, že budu vařit. Přidávám do zlatého fondu.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to mám velkou radost. Vítej v klubu divných holek. ;) P.

      Vymazat
  2. If some one needs expert view on the topic of blogging and site-building afterward i recommend him/her to go to see this blog, Keep up the nice work. paypal login

    OdpovědětVymazat
  3. Hello, I want to subscribe for this weblog to obtain hottest updates, thus where can i do it please help out. paypal mastercard login

    OdpovědětVymazat
  4. Attractive component of the material. I just stumbled across your web site and accession capital to say that I really enjoyed your site. With just a few clicks, foreign nationals can apply for a visa on arrival Turkey from their home. Fill the form with accurate and complete information about the passenger's data.

    OdpovědětVymazat
  5. Wonderful, This article is to help me increase my knowledge. Ukraine Business Visa allows several foreign nationalities to enter Ukraine for business ventures.

    OdpovědětVymazat
  6. I am browsing this website daily and get good facts from here all the time. Aw, this was a really nice post. kenya single entry visa, Obtaining a single entry visa kenya is quite convenient for individuals who wish to travel to the country for tourism or business purposes.

    OdpovědětVymazat