čtvrtek 5. ledna 2017

Divná holka a kapusta aneb polévka Caldo Verde

Ve spoustě ohledech jsem divná. A bylo tomu tak i ve školní jídelně, kde jsem ostatním dětem na talíř házela maso a měnila ho za zeleninu. Řepa, kapusta, špenát, fazolky, brokolice... To všechno jsem milovala a byla schopná se toho snad i "užrat" k smrti. A také, že málem ano, protože to nikdo nejedl. No vlastně někdo jo - ta divná holka - tedy já.


Kapustu miluji. Hlávkovou i růžičkovou. Opravdu nekecám, cíleně si je obě kupuji. V mém repertoáru samozřejmě pár receptů s kapustou mám, ale nedávno už mě začaly trošku nudit. Rozhodla jsem se tedy objevit něco nového a narazila na portugalskou polévku Caldo Verde. Polévka je neskutečně dobrá (samozřejmě za předpokladu, že jste divní a máte rádi kapustu) a sytá. Lehce se dá upravit i do vege verze.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
100 g Chorizo klobásky, nakrájené na tenké plátky
3 ks šalotky, nasekané na jemno
2 ks stroužku česneku, prolisovaného
4 ks velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kostky
2 l zeleninového vývaru
500 g kapusty
sůl, pepř a jemné chilli na dochucení


Listy kapusty pečlivě omyji. Každý list přehnu v polovině a odkrojím z něj tvrdou středovou část. Poté zbytek listu nakrájím na nudličky.

Na pánvi rozehřeji olej a opeču na něm plátky Chorizo dokřupava. Poté Chorizo vyjmu a na vzniklém výpeku opeču cibuli a česnek. Přidám brambory a zaliji vývarem. Polévku přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám probublávat, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixuji a dochutím podle potřeby. Pokud je polévka příliš hustá, přidám ještě trochu vývaru a nechám znovu projít varem.

Do polévky přidám kapustu a vařím do jejího zkřehnutí, ovšem pozor - pokud to přeženete, kapusta ztratí svou krásnou zelenou barvu. Jde opravdu jen o to, aby kapusta lehce změkla a polévce přinesla chuť, ale neměli bychom jí v polévce rozvařit.

Polévku servíruji posypanou plátky opečeného Chorizo.

---

A co vy a kapusta? Máte nějaké oblíbené recepty nebo jinou variantu kapustové polévky?


9 komentářů :

  1. Petro,
    polévka je naprosto skvělá! Kapusta je moje favoritka a jen jsem zahlédla recept, věděla jsem, že budu vařit. Přidávám do zlatého fondu.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to mám velkou radost. Vítej v klubu divných holek. ;) P.

      Vymazat
  2. If some one needs expert view on the topic of blogging and site-building afterward i recommend him/her to go to see this blog, Keep up the nice work. paypal login

    OdpovědětVymazat
  3. Hello, I want to subscribe for this weblog to obtain hottest updates, thus where can i do it please help out. paypal mastercard login

    OdpovědětVymazat
  4. Wonderful, This article is to help me increase my knowledge. Ukraine Business Visa allows several foreign nationalities to enter Ukraine for business ventures.

    OdpovědětVymazat
  5. I have read so many articles or reviews. But this blog is really a pleasant article, keep it up. What is an Indian e Visa? India e-Visa is an electronic authorization to travel to India for business, tourism, or medical visits. Apply e visa to Indian through online eta Indian e visa official website.

    OdpovědětVymazat
  6. The most beautiful places in Turkey. Turkey is home to an array of breathtakingly beautiful places that showcase the country's rich natural and cultural diversity. Cappadocia stands out as one of the most enchanting destinations, with its surreal rock formations, known as fairy chimneys, and the opportunity to float above the stunning landscape in hot air balloons.

    OdpovědětVymazat
  7. The evisa Kenya official site is the designated online platform for seamless visa applications to this captivating African destination. By visiting our website , individuals can access the necessary forms and guidelines to complete their visa application process with ease. our website also provides clear instructions on how to complete the application

    OdpovědětVymazat
  8. Thanks for sharing this information. Unlocking new travel horizons: Seamlessly Applying Turkey eVisa with Schengen, UK, US, and Ireland Visas. Embrace the convenience of exploring diverse cultures with a single application process.

    OdpovědětVymazat