čtvrtek 5. ledna 2017

Divná holka a kapusta aneb polévka Caldo Verde

Ve spoustě ohledech jsem divná. A bylo tomu tak i ve školní jídelně, kde jsem ostatním dětem na talíř házela maso a měnila ho za zeleninu. Řepa, kapusta, špenát, fazolky, brokolice... To všechno jsem milovala a byla schopná se toho snad i "užrat" k smrti. A také, že málem ano, protože to nikdo nejedl. No vlastně někdo jo - ta divná holka - tedy já.


Kapustu miluji. Hlávkovou i růžičkovou. Opravdu nekecám, cíleně si je obě kupuji. V mém repertoáru samozřejmě pár receptů s kapustou mám, ale nedávno už mě začaly trošku nudit. Rozhodla jsem se tedy objevit něco nového a narazila na portugalskou polévku Caldo Verde. Polévka je neskutečně dobrá (samozřejmě za předpokladu, že jste divní a máte rádi kapustu) a sytá. Lehce se dá upravit i do vege verze.

Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje
100 g Chorizo klobásky, nakrájené na tenké plátky
3 ks šalotky, nasekané na jemno
2 ks stroužku česneku, prolisovaného
4 ks velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kostky
2 l zeleninového vývaru
500 g kapusty
sůl, pepř a jemné chilli na dochucení


Listy kapusty pečlivě omyji. Každý list přehnu v polovině a odkrojím z něj tvrdou středovou část. Poté zbytek listu nakrájím na nudličky.

Na pánvi rozehřeji olej a opeču na něm plátky Chorizo dokřupava. Poté Chorizo vyjmu a na vzniklém výpeku opeču cibuli a česnek. Přidám brambory a zaliji vývarem. Polévku přivedu k varu, stáhnu plamen a nechám probublávat, dokud brambory nezměknou.

Jakmile jsou brambory měkké, polévku rozmixuji a dochutím podle potřeby. Pokud je polévka příliš hustá, přidám ještě trochu vývaru a nechám znovu projít varem.

Do polévky přidám kapustu a vařím do jejího zkřehnutí, ovšem pozor - pokud to přeženete, kapusta ztratí svou krásnou zelenou barvu. Jde opravdu jen o to, aby kapusta lehce změkla a polévce přinesla chuť, ale neměli bychom jí v polévce rozvařit.

Polévku servíruji posypanou plátky opečeného Chorizo.

---

A co vy a kapusta? Máte nějaké oblíbené recepty nebo jinou variantu kapustové polévky?


3 komentáře :

  1. Petro,
    polévka je naprosto skvělá! Kapusta je moje favoritka a jen jsem zahlédla recept, věděla jsem, že budu vařit. Přidávám do zlatého fondu.
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to mám velkou radost. Vítej v klubu divných holek. ;) P.

      Vymazat
  2. If some one needs expert view on the topic of blogging and site-building afterward i recommend him/her to go to see this blog, Keep up the nice work. paypal login

    OdpovědětVymazat