úterý 24. ledna 2017

Čokoládová smrt aneb ultra čokoládový koláč

Jestli můj muž něco miluje, je to čokoláda. A jestli něco miluji já, je to můj spokojený muž. Už hrozně dlouho se chystám na tento čokoládový koláč, ale znáte to, moc práce a bla bla, plky plky... A teď jsem potřebovala něco oslnivého a rychlého, což tento koláč splňuje na sto procent. Za půl hoďky jsem měla svou část práce odvedenou, pak už jsem jen nechala pár hodin pracovat lednici. Jo a víte co? Muž byl fakt spokojený! ;)


Mrzí mě, že mě ve spěchu nenapadlo koláč ještě více vytunit. Příště se chystám ještě na sušenkový základ dát rybízový džem, něco mi říká, že kombinace nakyslého ovoce a hořké čokolády bude skvělá! 

Možná se divíte, proč jsem použila máslové sušenky a nesáhla rovnou po kakaových. Chtěla jsem u sušenkového základu na řezu vytvořit zajímavý efekt, proto jsem sušenky také nerozdrtila na úplný prah, ale sem tam ponechala větší kousky. 


Na koláčovou formu o průměru 24 cm budete potřebovat:

Ingredience:

Sušenkový základ:

350 g máslových vanilkových sušenek
3 lžíce kakaa
150 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy

Čokoládová náplň:

375 g smetany ke šlehání 33%
330 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (min. 60%)

Jedlé květy (např. prvosenka) nebo ovoce na ozdobu


Formu na koláč si vymažu máslem. 

Sušenky rozdrtím v mixéru tak, aby nebyly úplně na prach, ale zůstaly mi ve směsi i trochu větší kousky. Pokud nemám mixér, dám sušenky do uzavíratelného sáčku a rozdrtím je pomocí válečku. 

Do rozdrcené směsi zamíchám kakao a rozpuštěné máslo. Směs rozprostřu do koláčové formy tak, aby sahala až po okraj formy. Formu uložím na 20 minut do lednice, aby se základ koláče vychladil a ztuhl.

Mezitím si v kastrůlku ohřeji smetanu. Těsně předtím, než začne vařit ji stáhnu z plamene a vmíchám do ni nalámanou čokoládu. Směs míchám, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté směs nechám trochu zchladnout. 

Na přirpavený sušenkový základ naliji čokoládovou směs a v případě potřeby rovnoměrně rozetřu. S formou párkrát bouchnu o stůl, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Koláč dám do lednice na tři hodiny zatuhnout.

---

A je to! Vážně ten nejjednoduší koláč na světě! Máte také nějaké fígle na ultra jednoduché koláče? 


1 komentář :