Mrzí mě, že mě ve spěchu nenapadlo koláč ještě více vytunit. Příště se chystám ještě na sušenkový základ dát rybízový džem, něco mi říká, že kombinace nakyslého ovoce a hořké čokolády bude skvělá!
Možná se divíte, proč jsem použila máslové sušenky a nesáhla rovnou po kakaových. Chtěla jsem u sušenkového základu na řezu vytvořit zajímavý efekt, proto jsem sušenky také nerozdrtila na úplný prah, ale sem tam ponechala větší kousky.
Na koláčovou formu o průměru 24 cm budete potřebovat:
Ingredience:
Sušenkový základ:
350 g máslových vanilkových sušenek
3 lžíce kakaa
150 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy
Čokoládová náplň:
375 g smetany ke šlehání 33%
330 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (min. 60%)
Jedlé květy (např. prvosenka) nebo ovoce na ozdobu
Formu na koláč si vymažu máslem.
Sušenky rozdrtím v mixéru tak, aby nebyly úplně na prach, ale zůstaly mi ve směsi i trochu větší kousky. Pokud nemám mixér, dám sušenky do uzavíratelného sáčku a rozdrtím je pomocí válečku.
Do rozdrcené směsi zamíchám kakao a rozpuštěné máslo. Směs rozprostřu do koláčové formy tak, aby sahala až po okraj formy. Formu uložím na 20 minut do lednice, aby se základ koláče vychladil a ztuhl.
Mezitím si v kastrůlku ohřeji smetanu. Těsně předtím, než začne vařit ji stáhnu z plamene a vmíchám do ni nalámanou čokoládu. Směs míchám, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté směs nechám trochu zchladnout.
Na přirpavený sušenkový základ naliji čokoládovou směs a v případě potřeby rovnoměrně rozetřu. S formou párkrát bouchnu o stůl, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Koláč dám do lednice na tři hodiny zatuhnout.
---
A je to! Vážně ten nejjednoduší koláč na světě! Máte také nějaké fígle na ultra jednoduché koláče?
Úplně se mi sbíhají slíny.
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU