čtvrtek 3. července 2014

Vláčné rybízové chlebíčky


Asi jste si všimli, že rybízová sezóna je v plném proudu. Já bych si přes všechnu práci a nemoc snad ani nevšimla, kdybych nevyfasovala misku tohoto úžasného nakyslého ovoce.

Ležela jsem s horečkou, sem tam se snažila pročítat haldu časopisů o vaření, na kterou jen sedá prach, protože na ně nemám čas (ale stejně je stále kupuji a asi i budu, ale pssst, můj muž tuto skutečnost nesmí vědět) a sem tam se mi motala hlava. Pak jsem se (soudím dle sezónních receptů) v nejnovějším čísle (ale možná bylo už rok staré) jednoho časopisu dočetla, že mi 40 bobulek rybízu dodá denní dávku vitamínu C. Chrchlám, že mě musí slyšet až v Brně, a tak si zoufalé stavy žádají zoufalé činy. Pustila jsem se do té své misky nejdřív pěkně za syrova, ale za chvíli mi došlo, že přes nemoc nerozeznám žádné chutě a tak mi bylo chudáka rybízu líto. Putoval tedy zpět do lednice a já si dala nějakej stoprocentně hnusnej, ale uzdravující sirup. Čas rybízu tak přišel o pár dní později, tedy včera.


Bylo mi však moc líto ho spolykat jen tak, bez toho, aniž bych se s vámi o něj podělila. A protože jsem se nedávno zařekla, že musím použít všechny svoje formičky na pečení (který jsem tak děsně nutně potřebovala koupit a nemohla bez nich žít, ale opět prosím psssst) aspoň jednou, vznikly tyto chlebíčky. Než jsem je stihla poprášit cukrem, tak se po nich bohužel zaprášilo, na focení jich tak moc nezbylo, ale doufám, že i tak to pro vás bude inspirativní a pustíte se do nich. A pokud nejste šílení jako já a nemáte formy na mini biskupské chlebíčky (přesně tak se ty formy jmenují), tak nevadí, můžete je upéct ve formě muffinů, udělat jeden velký chlebíček a pak ho rozkrájet a mazat máslem. Mňam, to je fakt dobrej nápad!


Na 8 kousků mini chlebíčků (nebo cca 15 muffinů) budete potřebovat:

Ingredience:

60 g rozpuštěného másla + na vymazání formiček
200 g hladké mouky + na vysypání formiček
špetka sody
2 lžičky kypřícího prášku
110 g cukru krupice
1/4 lžičky soli
1 vejce
120 ml podmáslí
1 vanilkový lusk
150 g červeného rybízu + pár větviček na ozdobu
moučkový cukr na poprášení chlebíčků


Troubu si předehřeji na 180°C a formičky na chlebíčky si vymažu máslem a vysypu moukou (nebo použiji papírové košíčky na muffiny, pokud peču ty). Rybíz zbavím stopek, omyji a osuším. Mouku do těsta proseji společně se sodou a kypřícím práškem a přimíchám cukr a sůl. Vejce promixuji s podmáslím a přidám vyškrábnutá zrníčka z vanilkového lusku. Společně s vychladlým rozpuštěným máslem vliji do moučné směsi a jemně promíchám, ale jen aby se promísila - v těstě mají zůstat hrudky. Nakonec do těsta lehce zamíchám 100 g rybízu.


Těstem naplním centimetr a půl pod okraj připravené formičky a na vršky nasypu zbylých 50 g rybízu. Peču v troubě cca 15 minut, jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Upečené chlebíčky nechám pár minut odpočinout ve formě. Poté je vyjmu a nechám na mřížce zcela vychladnout.

Před podáváním můžete a nemusíte poprášit moučkovým cukrem a ozdobit rybízem.


Žádné komentáře :

Okomentovat