neděle 29. června 2014

Italian style burger


Jestli máte hlad a po ruce nic, do čeho byste se mohli zakousnout, pak vám doporučuji okamžitě opustit tuto stránku. A prosím, až mě o pár řádků níže začnete proklínat, vzpomeňte si, že jsem vás varovala!

Kdo by nemiloval hamburgry, že? Ne, teď nemluvím o těch z rychlého občerstvení, ale o těch, které si ideálně připravíte sami, z kvalitního masa, které už ani není třeba příliš dochucovat, protože i samo o sobě je výborné.


Recept na bulky jsem převzala z knihy Romana Vaňka - Poklady klasické české kuchyně, je to totiž naprosto bezkonkurenční pečivo. Doporučuji si celou záležitost načasovat tak, aby jste horké bulky vyndavali z trouby těsně před tím, než dáte burgry na gril.

Výběr masa v žádném případě nepodceňujte. Doporučuji burgery dělat z hovězího masa, které si buď necháte namlít u řezníka, či si jej namelete sami. Nekupujte mleté maso v obchodních řetězcích, většinou je vyrobené z těch nejhorších kusů masa a často plné soli, která v masu dokáže udržet více vody. Což znamená, že vás nečeká ani žádný chuťový zážitek a navíc si koupíte docela drahou vodu. Navíc stále nechápu, jak je možné, že je takové hovězí maso světle růžové, místo krvavě červené, že by se mixovalo vepřovým? Já si pro maso chodím na pražský farmářský trh na Jiřák k ekofarmě Rybník, mají mleté maso bez přísad a je výborné. Pokud nejste z Prahy nebo nemáte možnost si na trh zajít, tak si vyberte u řezníka nějaký hezký kousek předního hovězího.


Burgery doporučuji dělat spíše menší, plnit je pak můžete prakticky čímkoliv, ale já je mám nejraději na tento italský způsob.

Na 8 porcí budete potřebovat:

Ingredience:

Bulky:

250 g hladké mouky
25 g sádla
6 g soli
10 g droždí
135 ml mléka
sezam na posypání

Burgery:

450 g mletého hovězího masa
20 g kapary
2 malé banánové šalotky
20 ml olivového oleje
sůl, pepř

Omáčka:

1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
200 ml mléka
1 lžíce lanýžového oleje (používám tento z www.edelikatesy.cz)

Náplň:

rukola
hoblinky parmazánu
sušená rajčata
zkaramelizovaná cibule či cibulového chutney

Všechny suroviny na bulky dám do kuchyňského robotu s hnětací metlou a hnětu na nízké otáčky zhruba 10 minut. Pokud nemáte robot, můžete těsto hníst i v ruce, počítejte však s tím, že to bude trvat o trochu déle, než bude těsto celistvé. Pokud máte pocit, že je těsto příliš tuhé a nejde hníst, přidejte si ještě 30 ml mléka. Hotové těsto si rozdělím na dvě části a každou vytvaruji do bochánku. Vložím je do misek, popráším moukou a překryji potravinářskou folií a dám je na teplé místo 20 minut kynout. Poté z každého bochánku vyválím váleček a rozdělím jej na čtyři přibližně stejné díly. Ty vytvaruji do bochánků a položím na plech vyložený pečícím papírem. Přikryji je utěrkou a opět nechám cca 30 minut kynout. Troubu si předehřeji na 230 °C a postavím do ní misku s vodou. Po vykynutí bulky pomocí mašlovačky potřu vodou a posypu sezamem. Peču zhruba 11 minut.

Maso na burgery si dám do větší mísy a přidám na jemno nasekané kapary a šalotky a olivový olej. Osolím a opepřím a pořádně rukou promíchám. Směs si rozdělím na osm zhruba stejných dílů, z každého vytvořím kouli a pomocí dlaní sploštím na tvar burgeru. Peču buď na grilu, či na lánvi na troše olivového oleje zhruba čtyři minuty z každé strany. Docílím tak středního propečení, pokud chcete mít burger propečený zcela, pak jej pečtu 6 minut z každé strany, ale nedoporučuji to, připravíte se tím o ten správný chuťový zážitek.


Na sporák postavím rendlík s máslem a zapnu na plný výkon. Jakmile je máslo rozpuštěné (pozor, ať se nepřipálí) zasypu jej moukou a za stálého míchání pražím do zlatova (vznikne tak jížka) a pak pomalu přilévám mléko. Pomocí metly stále míchám, abych ve směsi neměla hrudky do jejího zhoustnutí. Odstavím z plotny a vmíchám lžíci olivového oleje.

No a pak už nezbývá nic jiného, než si burger dle vlastních chutí zkompletovat a žrát. Ano, opravdu žrát, protože až jej jednou ochutnáte, na místě všechny vykopnete a budete to všechno chtít sežrat sami. :)

Dobrou chuť!

Žádné komentáře :

Okomentovat