úterý 8. července 2014

Svatební sušenky aneb Snídaně u Tiffanyho


Film Snídaně u Tiffanyho jsem bohužel poprvé viděla teprve nedávno. Ač Audrey Hepburn zbožňuji, nějak jsem tento slavný film minula. Každopádně teď už ho znám téměř nazpaměť, tak snad mi bude odpuštěno. Zrovna se nacházím v Ženevě, v bytě sestry mé kamarádky, kde dělám kočičí au-pair. Aby bylo jasno, Ženeva se kupodivu nachází na břehu Ženevského jezera, kde najdete mimo jiné i město Morges, kde se zase nachází muzeum Audrey Hepburn. Bohužel se tam asi nedostanu, abych poreferovala, ale aspoň jsem si díky tomu všemu vzpomněla na sušenky inspirované právě zmíněným filmem. Pokud jste jej viděli a pamatujete si jej, pak jistě pochopíte, proč tyrkysová a bílá a proč mají sušenku tvar kočičích tlapek. A pokud ne, tak se na ten film koukejte mrknout. Je prostě fantastický!


A jen tak mimochodem, období svateb je tu. Tak co dát do výslužky místo fádních svatebních koláčků třeba právě takovéto sušenky? Já myslím, že budou všichni "vejrat". A jelikož neznám ženu, která by nechtěla, aby se jí na prstu blyštil prsten právě od Tiffanyho (vzpomeňte třeba na Charlotte v Sexu ve městě), je právě Tiffany a celý film, který tuto klenotnickou firmu vryl do paměti několika generacím, velmi oblíbeným námětem svateb po celém světě. 

Samozřejmě si však sušenky můžete vyrobit v jakémkoliv tvaru i barvě, vše záleží na vaší fantazii. Krabičky jsem koupila v klenotnictví, což ale není zrovna 2 x ekonomické, obyčejné papírové krabičky seženete v obchodech pro tvořivé. Barevný papír jsem si sama tiskla a krabičku jím potáhla jak nejlépe jsem uměla. Stuhu pak seženete v každé galanterii. 

Za poslední dobu jsem vyzkoušela už mnoho těst na máslové sušenky, ale zatím nepřekonatelné jsou ty od Hanky Rawlings z její knižní prvotiny Sladký design. Do těsta jsem přidala navíc ještě vanilku a věřte mi, hotové sušenky jsou prostě geniální!


Na cca 30 kousků budete potřebovat:

Ingredience:

Sušenky:

250 g změklého másla
250 g krystalového cukru
2 vejce
500 g polohrubé mouky
1 ks vanilkového lusku

Sirup:

50 g pomerančového džemu
1 lžička likéru Grand Marnier

Na zdobení:

200 g fondánu
modré potravinářské barvivo (používám gelová, koupíte například zde)


Máslo si vyšlehám do světlé pěny a přidám vyškrábnutá zrníčka z vanilkového lusku. Za stálého šlehání přisypávám cukr a následně postupně zašlehám obě vejce. Nakonec přidám mouku a rychle rukama zpracuji na hladké těsto. Zabalím jej do potravinové fólie a vložím do lednice minimálně na jednu hodinu, ale ideálně přes noc.

Plechy, které se mi velikostně vejdou do lednice si vyložím pečícím papírem a troubu předehřeji na 180°C. Připravím si dva archy pečícího papíru a vložím mezi ně těsto. Rozválím jej na plát o tloušťce 0,5 cm. Pokud se mi těsto na papír lepí, podsypu si jej trochou mouky.

Z těsta vykrajuji buď pomoci formiček nebo šablon požadované tvary a naskládám je na plech. Naplněný plech vložím na 30 minut do lednice vychladit, sušenky se tak během pečení neroztečou (tento krok opravdu nepodceňujte, sušenky obsahují hodně másla, takže tendence roztékat se, je vysoká).


Sušenky peču podle jejich velikosti, zhruba 10 - 15 minut, sušenky jsou hotové, když jsou lehce zlatavé a na dotyk suché. Sušenky po vytažení z trouby nechám 5 minut odpočívat na plechu a nakonec přendám na mřížku, kde je nechám zcela vychladnout.


Jelikož je třeba zajistit, aby sušenky zůstaly měkké. K tomu se perfektně hodí sirup, který je velmi jednoduchý. Nejdřív si připravím 50 ml vroucí vody a vmíchám ji do džemu. Poté směs propasíruji přes sítko, abych se zbavila kousků ovoce. Vmíchám likér a nechám vychladnout. Poté pomocí mašlovačky likérem potřu vrch sušenek. Používám jen malé množství likéru, které se mi do sušenek v podstatě vsákne.


Fondán si obarvím na požadovaný odstín. V mém případě jsem použila modré a zelené barvivo, vždy jsem jej na fondán přidávala jen na špičku špejle a hnětla, dokud jsem nedosáhla požadovaného odstínu. Je to podobné, jako s vodovkami, barvy můžete různě míchat a dosáhnete tak mnoha odstínů. Následně si fondán vyválím pomocí silikonového válečku na tloušťku maximálně 0,25 mm (můžete použít i klasický dřevěný váleček, ale jde to s ním špatně, obecně doporučuji do silikonového válečku zainvestovat, oceníte jej zejména před Vánocemi). Pokud se mi fondán příliš lepí podsypu si jej troškou moučkového cukru, ale ne moc, zůstává pak na fondánu vidět a není to estetické. Z rozváleného fondánu si vykrajuji požadované tvary a přikládám je na sušenky. Uhladím pomocí hladítka, či stačí použít ruku, ale musím si dát pozor, abych na fondánu nenechala otisky.

Takto připravené sušenky v chladu vydrží i dva týdny, ale nebojím se, že byste je tak dlouho skladovali. :)

2 komentáře :