středa 9. července 2014

Krevety s česnekem, chilli a ciderem


Je tu léto (i když to dnes tak úplně nevypadá) a tak je třeba se připravovat na dovolenou plnou mořských plodů. Já miluju krevety! Fakt moc. A jelikož se právě nacházím ve Švýcarsku, v místě, kde by kamenem dohodil do Francie, vydávám se tam na pravidelné téměř loupežné přepady do obchodů. Obzvláště právě mořské plody zde totiž vynikají svojí kvalitou a oproti Čechám i nízkou cenou. No a co francouzského pít? To je jasné, přece Cider!

Možná se řadíte mezi lidi, kteří by krevety nestrčili do pusy. Nebudu vás samozřejmě nutit (aspoň jich zbude více na mě, muhaha), ale myslím, že je to škoda. Připravujete se tak o skvělý chuťový zážitek. Pokud máte problém s jejich vzhledem (nožičky, hlava), tak je tu možnost si koupit krevety již vyloupané. Ne, teď nemyslím ty malé 100 x zmrazené a rozmrazené našedlé mrchy, to se na to raději rovnou vykašlete, není to ten chuťový zážitek, o kterém mluvím. Mluvím o chlazených krásně růžových krevetách. Seženete je v Makru, v Tescu a občas je má i Lidl. Většinou se prodávají v kulatém plastovém obalu i s koktejlovou omáčkou (tu vyhoďte) a dají se jíst buď tak jak jsou nebo ještě tepelně upravit. Doporučuji právě tu tepelnou úpravu a můžete je použít i na následující recept, i když já použila krevety celé. Jinak já s těmito krevetami také začínala, měla jsem právě s těmi nožičkami celkem problém. Dnes už ale vím, že právě čerstvé a nevyloupané krevety jsou to nejlepší, co může moře nabídnout. Tak se nebojte a směle do toho!


Na 4 porce budete potřebovat:

Ingredience:

2 lžíce olivového oleje
700 g čerstvých chlazených krevet
1 čerstvá chilli paprička (dávkujte ji dle chuti a pálivosti, klidně jí dejte menší množství)
6 stroužků česneku
šťáva z jedné limety
sůl a pepř podle chuti
150 ml suchého cideru
hrst hladkolisté petrželky
oblíbené pečivo k podávání

Krevety omyji a zbavím případných nečistot. Chilli papričku si nasekám na jemno, stejně tak i česnek. Vše dám do větší mísy spolu se šťávou z jedné limety. Přidám krevety, osolím a opepřím dle chuti a opatrně pomocí obraceček promíchám.


Velkou, ideálně grilovací nebo wok pánev postavím na plotnu a dám do ní olej. Rozpálím a vhodím připravené krevety. Za občasného míchání restuji pět minut a poté je opatrně podliji ciderem - pozor, když na rozpálený olej přidáte cokoliv studeného, prská to a může vás to popálit. Krevety nechám ještě 5 minut restovat na cideru, ten se tak částečně vsákne do krevet a částečně vytvoří skvělou šťávu k pozdějšímu namáčení pečiva.


Krevety i se vzniklou šťávou přendám do misek a posypu na jemno nasekanou petrželkou.

Podávám s kousky oblíbeného pečiva a sklenicí (rozuměj lahví) cideru.

Bon appétit!

P.S.: z vlastní zkušenosti vám prosím, dejte si pozor při manipulaci s chilli papričkou. Zejména pokud použijete nějakou pálivější odrůdou, není úplně dobrý nápad si pak sahat do očí a podobně. Mohli byste dopadnout jako my, já měla nateklý ret, že by mi záviděla kdejaká celebrita po botoxu a můj drahý měl zase takové oko, že by mu jej záviděl i sám Quasimodo. Takže bacha! ;)

Žádné komentáře :

Okomentovat