středa 16. července 2014

Salát s fíky, kozím sýrem a opilou třešňovou zálivkou


Výhoda dovolené ve Švýcarsku je ta, že to máte do Francie (a ke všem jejich sýrům), co by kamenem. Já s ním házela o sto šest a překračovala hranice jak jen to bylo možné. Mé nájezdy na francouzské obchody tak byly opravdu úspěšné. Třeba tím, že jsem poznala pro mě úplně nový sýr. Jmenuje se Rocamadour, je vyroben z nepasterizovaného kozího mléka a pochází ze stejnojmenného francouzského městečka. Má velmi jemnou chuť a cítit z něj můžete například i vlašské oříšky. Navíc má ochranou známku původu, takže v obchodě nemůžete vybrat špatně.

V Čechách bohužel není dostupný v širší síti obchodů, ale spíše ve specializovaných obchůdcích se sýry. Nicméně, pokud jste milovníky sýrů, tak jej vřele doporučuji, stojí za to si ho najít! Sýr jsem zkombinovala se sladkými čerstvými fíky, které se už naštěstí pomalu, ale jistě stěhují i do našich českých kuchyní a přidala zálivku z medu, citronu a třešňového likéru. Použila jsem likér, který má ve Francii, konkrétně v Dijonu obrovskou tradici, již jej koupíte i u nás, například zde. Je výborný, akorát tak sladký, s čistou chutí třešní, žádné umělé chutě. Dokonce jsem se byla podívat, jak probíhá jeho výroba (o čemž vám slibuji článek), takže za něj mohu dát ruku do ohně.


Na dvě porce budete potřebovat:

Ingredience:

100 g oblíbených salátových lístků (řeřicha, rukola, polníček)
2 lžíce medu (oblíbila jsem si tento)
šťáva z půlky citronu
lžíce třešňového likéru
sůl
2 sýry Rocamadour (k dostání například zde)
2 čerstvé fíky
pepř
pečivo a bílé víno k podávání


Med, citron a likér si v misce promíchám dohladka s mírně osolím. Salátové lístky rozprostřu na talíř a bohatě zakapu připravenou zálivkou. Doprostřed talíře dám sýr a kolem něj naaranžuji rozčtvrcené fíky. Navrch strouhnu trochu čerstvého pepře a podávám s pečivem a sklenkou bílého vína.

Dobrou letní chuť!


2 komentáře :

  1. Tak to vypadá úžasně! škoda jen, že zázraky moderní techniyk nám neumožňují ochutnat alespoň maličký kousek :-) Opravdu krásné fotky, svěží a sexy recept. A závidím gurmásnkou dovolenou, dala bych si hend říct!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc dobrý, děkuji za tip, hned doma vyzkoušíme :)

    OdpovědětVymazat