čtvrtek 6. března 2014

Hříšně čokoládové mini cupcakes


Ano, jsem cupcakes maniak. Zkrátka jsem se do nich na první pohled zamilovala, vytvořila si na nich zničující závislost a nemůžu bez nich žít. Blbé ovšem na tom celé je, že mě je nebaví jen jíst, mě je totiž baví i péct. A to mi tak trochu leze do času (občas do spánku).

Recept na čokoládové cupcakes jsem slibovala už dlouho, předlooooouho. Tak tady teda jsou!


Na cca 45 mini cupcakes nebo 20 klasických cupcakes budete potřebovat:

Ingredience:

Cupcakes:

55 g kvalitní 70 % hořké čokolády, ideálně v peckách
45 g holandského kakaa
115 g másla
100 g hladké mouky
1 lžičku prášku do pečiva
1,5 lžičky sody
1,5 lžičky soli
2 vejce
150 g krupicového cukru
180 g zakysané smetany

Krém:

150 g kvalitní 70 % hořké čokolády, ideálně v peckách
150g změklého másla
150 g moučkového cukru


Troubu si předehřeji na 170°C a formu na mini cupcakes vyložím papírovými košíčky, či pečlivě vymažu máslem.

Nejdříve si připravím vodní lázeň - na sporák si postavím kastrol s vodou a přivedu ji k varu. Na kastrol nasadím o trochu větší mísu (skleněnou, kovovou, porcelánovou) a dám do ní čokoládu. Pokud nemám v peckách, použiji tabulkovou, ale předem ji nalámu. Přidám máslo a prosáté kakao a nechám vše zcela rozpustit. Občas zamíchám, aby byla hmota hladká. Jakmile je hotovo, sejmu mísu z kastrolu a ten odstavím z ohně.

Do jiné mísy proseji mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl.

Ve třetí míse si lehce promíchám vejce s cukrem, přidám čokoládovou směs a pořádně promíchám. Poté do směsi postupně po částech na třikrát vmíchám mouku a zakysanou smetanu. Opět vše promíchám.

Hotovým těstem naplním papírové košíčky do 2/3 a peču zhruba 18 minut. Jejich propečenost si kontroluji pomocí špejle - jakmile se mi těsto na špejli nepřichytává, je hotovo. Cupcakes vyjmu z trouby a nechám 5 minut ve formě odpočinout. Poté je přemístím na mřížku a nechám zcela vychladnout.


Na krém si opět ve vodní lázni rozpustím čokoládu. Nechám ji lehce vychladnout, ale jen pár minut, nesmí začít tuhnout. Vyšlehám čokoládu společně s máslem, začnu na nižších otáčkách a postupně zvyšuji výkon. Přidám prosátý cukr a šlehám 5 minut na nejvyšší otáčky. Je důležité, aby se cukr pořádně promíchal do másla a čokolády a v puse pak "nekřupal".

Krémem si naplním cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a cupcaky dle libosti ozdobím. Cupcaky skladuji v lednici, na stůl je dám až těsně před podáváním.

14 komentářů :

  1. Krásné, nádherné a určitě u výborné chuťově. Už dlouho pokukuju po pekáči na takovéto prcky. Jen bych se bála vyšší spotřeby cupcakes, když jsou to takové krásné skoro jednohubky .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Formu mají třeba u Fialy. Nemyslím si, že by se jich snědlo více, než klasických, nebojte ;).

      Vymazat
  2. Dělala jsem je o víkendu a jsou krásně měkkoučký a skvěle chutnají. Recept budu určitě používat.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký večer, ráda bych se zeptala zda jste někdy toto těsto nezkoušela i na dortový korpus. A pokud ano, jaký průměr a zda šel 2x proříznout :) Díky moc za odpověď. Jana H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nezkoušela, ale korpus z toho určitě půjde. Jen bych na dvojité rozříznutí dávku zdvojnásobila. Držím palce!

      Vymazat
  4. Moc děkuji za recept, pekla jsem je úplně poprvé a povedly se. Nejvíce mne dostala výborná chuť těsta díky čokoládě a zakysané smetaně :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný recept, moc za něj děkuji. Překvapilo mě, že i já takový pazneht jsem je zvládla přitom se to jeví jako by to byla titěrná práce.
    Ještě jednou děkuji. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Petro, diky za recept. Delala jsem je jednou uz kdysi na Restaurant Day s matovym kremem v mini verzi a to fungovalo. Ted jsem je upekla pro kolegyni z prace na jeji zitrejsi oslavu ve verzi "normalni cupcake" a tam tak spokojena nejsem, testo je malo pevne a prilis nadychane, mam radeji pevnejsi. Krem je dobry, pridala jsem jeste spoustu kakaa a trochu fleur de sel. Chutove super. Hned jsem dva snedla. :) Ale jak rikam, mrzi me, kolik toho zustane v papirovem kosicku. Sna by bylo lepe pouzit silikonove, na ty by se toho tolik neprichytilo. Hezky vecer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andreo,

      díky za komentář, ale nějak nevím, kde je chyba. Já kejky běžně dělám i v klasické velikosti a vždy je vše v pohodě, nic se mi nikam nelepí??... Ono když je pečeš větší, tak je musíš nechat déle, ale to předpokládám víš, takže vážně nevím. Už jsem to zkoušela i na klasický dort a také v pohodě...

      Vymazat
  7. A jeste - ta krabice je luxusni, mohu se zeptat, odkud pochazi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že v Nanu Nana. Stála asi 50,- Kč, ale už je to dlouho.

      Vymazat
  8. Prosím, ta 1,5 lžička soli je správně? Zdá se mi to nějak moc. Děkuji.

    OdpovědětVymazat